pistopoihsh agglikwn LTE golearn AEP
apergia ekpaideutikoi axiologisi
Nick Paleologos / SOOC
«Σαν Αγωνιστική Παρέμβαση-Συνεργαζόμενοι θεωρούμε αναγκαία τη συγκρότηση ενός προγραμματικού προεδρείου με δυνάμεις που έχουν αγωνιστική αναφορά και σταθερό μέτωπο ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική, χωρίς μάλιστα να καθορίζονται από το ποιο κόμμα κυβερνά», σημειώνεται σχετικά - Για ποιους λόγους

Τη συγκρότηση ενός προγραμματικού προεδρείου με δυνάμεις που έχουν αγωνιστική αναφορά και σταθερό μέτωπο ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική, χωρίς μάλιστα να καθορίζονται από το ποιο κόμμα κυβερνά προτείνει η Αγωνιστική Παρέμβαση-Συνεργαζόμενοι Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.

«Η πορεία της Α' ΕΛΜΕ μπορεί και πρέπει να κριθεί από τη συσπείρωση όλων μας στις γενικές συνελεύσεις και στη δράση του εκπαιδευτικού κινήματος. Για ένα σωματείο μαζικό, ενωτικό, μαχητικό και διεκδικητικό στην υπεράσπισης της δημόσιου σχολείου και των εκπαιδευτικών, στο πλευρό του λαϊκού κινήματος ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και των επίδοξων διαδόχων στην διαχείρισή της», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Αγωνιστικής Παρέμβασης-Συνεργαζόμενοι Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης:

Για την στάση της Αγωνιστικής Παρέμβασης-Συνεργαζόμενοι στη συγκρότηση του προεδρείου της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Στη συγκρότηση του προεδρείου του ΔΣ της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης που έγινε την Τετάρτη 12/1 σε διά ζώσης  συνεδρίαση –την πρώτη μετά από καιρό- η θέση της Αγωνιστικής Παρέμβασης-Συνεργαζόμενοι ήταν η εξής:

Το αποτέλεσμα των εκλογών στις 14/12 τόσο στην Α’ ΕΛΜΕ, όσο και στις υπόλοιπες ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης όπου έγιναν εκλογές κατέγραψε μια κάμψη της συμμετοχής, γεγονός που, πέρα από τις εύλογες ανησυχίες των συναδέλφων για τον covid-19, οφείλεται: 

- καταρχήν στην συνειδητή προσπάθεια υπουργείου Παιδείας μέσω της διοίκησης να υπονομεύσει την εκλογική διαδικασία και το σωματείο, με ενέργειες όπως η μη χορήγηση άδειας για την εκλογοαπολογιστική συνέλευση δήθεν λόγω πανδημίας, όταν όλα στην εκπαίδευση, αλλά και στην κοινωνία λειτουργούσαν κανονικά στο όνομα της αγοράς των Χριστουγέννων. 

- παράλληλα, στην αύξηση της αποχής συνέβαλε και η στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΟΛΜΕ των ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ που έκλεισε πραξικοπηματικά την απεργία-αποχή ενάντια στην αξιολόγηση και εμποδίζει με απαράδεκτες πρακτικές το ξεκίνημά της εκ νέου. Αυτή η στάση απαξιώνει το συνδικαλισμό και τις ΕΛΜΕ στα μάτια πολλών συναδέλφων, γεγονός που καταγράφηκε και στο αποτέλεσμα των συγκεκριμένων παρατάξεων. 

Είναι φανερό λοιπόν ότι απαιτείται ένα άλλο μοντέλο συγκρότησης του προεδρείου, πέρα από το λεγόμενο αναλογικό, το οποίο ακολουθείται εδώ και χρόνια. Έχει δείξει τα όριά του, αλλά και την αδυναμία να συμβάλει στην υπέρβαση της δύσκολης κατάστασης. Άλλωστε δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά όταν το προεδρείο συγκροτείται χωρίς πλαίσιο συγκεκριμένων δεσμεύσεων των παρατάξεων, απλά μόνο με τη συμμετοχή ετερόκλητων δυνάμεων με βάση της σειρά της εκλογικής καταγραφής.

Σαν Αγωνιστική Παρέμβαση-Συνεργαζόμενοι θεωρούμε αναγκαία τη συγκρότηση ενός προγραμματικού προεδρείου με δυνάμεις που έχουν αγωνιστική αναφορά και σταθερό μέτωπο ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική, χωρίς μάλιστα να καθορίζονται από το ποιο κόμμα κυβερνά.

Δεδομένου ότι οι συσχετισμοί στο νέο ΔΣ δεν το επέτρεψαν αυτό, πολύ περισσότερο με τη σταθερή άρνηση της ΑΣΕ/ΠΑΜΕ να συζητήσει για ένα προγραμματικό προεδρείο, καταθέσαμε την πρόταση για τη συγκρότηση προεδρείου στη βάση τριών κρίσιμων δεσμεύσεων για την πυξίδα της ΕΛΜΕ και τη δημοκρατική της λειτουργία:

  • Τη σαφή τοποθέτηση ενάντια στην αξιολόγηση και τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα, τα άμεσα μέτρα επανεκκίνησης της απεργίας-αποχής και στην Α’ ΕΛΜΕ, όπως γίνεται ήδη σε Γ’ και Ε’, στην προοπτική να γίνει αυτός ο δρόμος μέσα από τη δράση των τοπικών ΕΛΜΕ επιλογή και της ΟΛΜΕ.
  • Τη σαφή δέσμευση ότι δε θα εφαρμοστεί ο αντισυνδικαλιστικός νόμος Χατζηδάκη που ουσιαστικά διαλύει τα σωματεία και θα συνεχιστεί η πάλη για την ανατροπή του.
  • Την αποφασιστική προσπάθεια να επιστρέψουν οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες στις γενικές συνελεύσεις. Να κλείσει ο κύκλος με τις αποτυχημένες απόπειρες συνέλευσης με την προσχηματική επίκληση στο διαδικαστικών ζητημάτων και μιας απροσδιόριστης απαρτίας.

Αυτή η πρόταση, όπως και η αντίστοιχη της Αντεπίθεσης, απορρίφτηκε από την πλειοψηφία του ΔΣ, η οποία συγκρότησε «αναλογικό προεδρείο» με τη συμμετοχή ΠΑΜΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ, ΠΕΚ. Μπροστά σε αυτή την εξέλιξη, η Αγωνιστική Παρέμβαση-Συνεργαζόμενοι ψήφισε τις εκπροσώπους του ΠΑΜΕ για τις θέσεις προέδρου και ταμία, λευκό για τις υπόλοιπες και δεν διεκδίκησε καμία θέση.

Η πορεία της Α’ ΕΛΜΕ μπορεί και πρέπει να κριθεί από τη συσπείρωση όλων μας στις γενικές συνελεύσεις και στη δράση του εκπαιδευτικού κινήματος. Για ένα σωματείο μαζικό, ενωτικό, μαχητικό και διεκδικητικό στην υπεράσπισης της δημόσιου σχολείου και των εκπαιδευτικών, στο πλευρό του λαϊκού κινήματος ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και των επίδοξων διαδόχων στην διαχείρισή της.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2022: 6+1 αλλαγές που πρέπει να πάρουν υπόψη τους οι 100.000 υποψήφιοι

Το 1ο αναγνωρισμένο από τον ΑΣΕΠ Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών για εκπαιδευτικούς

ΑΣΕΠ: Ποια σεμινάρια Πανεπιστημίων μοριοδοτούν στους Πίνακες ΕΙΔΙΚΗΣ αλλά και ΓΕΝΙΚΗΣ - ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

lumishales
«Ποιος Άγιος Δομίνικος…» - «Παράδεισος» που θυμίζει Καραϊβική στην Αλβανία

Όσο ο υδράργυρος ανεβαίνει τόσο μεγαλύτερη ανάγκη έχουμε όλοι να ξεφύγουμε σε έναν επίγειο παράδεισο και ονειρευόμαστε περιοχές όπως η

«Ποιος Άγιος Δομίνικος…» - «Παράδεισος» που θυμίζει Καραϊβική στην Αλβανία
apth diamartiria kamara
ΑΕΙ: Κατάργηση παρατάξεων και Πανεπιστημιακή Αστυνομία οδηγούν σε θερμό Σεπτέμβρη
Στο δίλημμα «βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα» που έθεσε χθες ο Πρωθυπουργός, αγνοώντας και παραβλέποντας την αστυνομική βία κατά των φοιτητών στο ΑΠΘ,...
ΑΕΙ: Κατάργηση παρατάξεων και Πανεπιστημιακή Αστυνομία οδηγούν σε θερμό Σεπτέμβρη