Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Η Επιστήμη των Πολιτών και η Κλιματική Αλλαγή
Το έργο COMPAIR αποτελεί ένα από τα πρώτα έργα διεθνώς στο νέο πεδίο της επιστήμης των πολιτών, όπου ενεργοί πολίτες συμβάλλουν στη διακυβέρνηση μέσω χρήσης αισθητήρων, έξυπνων εργαλείων πληροφορικής και επιστημονικών ερευνητικών μεθόδων

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ανακοινώνει την έναρξη του διεθνούς ερευνητικού έργου COMPAIR, το οποίο στοχεύει στην ενεργοποίηση των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή μέσω της επιστήμης των πολιτών (Citizen Science). Το έργο COMPAIR αποτελεί ένα από τα πρώτα έργα διεθνώς στο νέο πεδίο της επιστήμης των πολιτών, όπου ενεργοί πολίτες συμβάλλουν στη διακυβέρνηση μέσω χρήσης αισθητήρων, έξυπνων εργαλείων πληροφορικής και επιστημονικών ερευνητικών μεθόδων.

Στα πλαίσια του έργου, πολίτες από την Αθήνα, το Βερολίνο, τη Σόφια, τη Φιλιππούπολη και την περιφέρεια της Φλάνδρας, θα εγκαταστήσουν πρωτότυπους ψηφιακούς αισθητήρες που θα αναπτύξει το έργο για τη συλλογή τοπικών δεδομένων (θερμοκρασία, ποιότητα του αέρα, θόρυβος, κυκλοφοριακές συνθήκες, κ.α.) και θα υποστηριχθούν για τη δημιουργία μικρών επιστημονικών πειραμάτων για τη συνδιαμόρφωση πολιτικών αλλά και για την αλλαγή της συμπεριφοράς των πολιτών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις.

Το έργο COMPAIR έχει διάρκεια τριών ετών και συνολικό προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 5 εκατομμύρια ευρώ, και υλοποιείται από κοινοπραξία 15 οργανισμών από χώρες της Ευρώπης, με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου να είναι ο μοναδικός εταίρος από τον ακαδημαϊκό χώρο, συμβάλλοντας τόσο σε ζητήματα ψηφιακού μετασχηματισμού και εφαρμογών πληροφορικής όσο και σε θέματα διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής.

Ο Γιάννης Χαραλαμπίδης, καθηγητής ψηφιακής διακυβέρνησης στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επιστημονικά υπεύθυνος του έργου, δήλωσε: “Το έργο COMPAIR αποτελεί μια νέα προσπάθεια στο ιδιαίτερα καινοτομικό πεδίο της επιστήμης των πολιτών, με χρήση προηγμένων τεχνολογιών πληροφορικής και συσκευών διαδικτύου των πραγμάτων. Ελπίζουμε να συμβάλλουμε θετικά στην εγκαθίδρυση αυτής της νέας προσέγγισης για τη δημιουργία πολιτικής και τη διακυβέρνηση, όπου οι πολίτες προσπαθούν να δώσουν λύση στα προβλήματα των κοινωνιών μας εφαρμόζοντας επιστημονικές μεθόδους αλλά και αλλάζοντας τη συμπεριφορά τους.»

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο COMPAIR: www.wecompair.eu

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο: [email protected]

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

salata_0.jpg
Σαλάτες: Τρόποι για να παραμένουν φρέσκες περισσότερες ημέρες
Με μερικές απλές κινήσεις, μπορούμε να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής τους και να τις απολαμβάνουμε σαν να φτιάχτηκαν μόλις εκείνη τη στιγμή.
Σαλάτες: Τρόποι για να παραμένουν φρέσκες περισσότερες ημέρες
Σωτήρης Τσαφούλιας
Τσαφούλιας: «Λαός ή άνθρωπος που ξεχνάει το παρελθόν του, είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει»
Ισραήλ, Cancel culture, συμπερίληψη και ρατσισμός: Όσα είπε ο Σωτήρης Τσαφούλιας
Τσαφούλιας: «Λαός ή άνθρωπος που ξεχνάει το παρελθόν του, είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει»