Σε αποχή από την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τα υπηρεσιακά συμβούλια καλεί η Ένωση Υπαλλήλων Περιφερειακών Υπηρεσιών ΥΠΑΙΘ Μακεδονίας - Θράκης, «ως απάντηση στην αυταρχική επιβολή της από την υπουργό»

Σε αποχή από την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τα υπηρεσιακά συμβούλια καλεί η Ένωση Υπαλλήλων Περιφερειακών Υπηρεσιών ΥΠΑΙΘ Μακεδονίας - Θράκης.

Η Ένωση καλεί συγκεκριμένα τα μέλη της σε αποχή από την ηλεκτρονική ψηφοφορία για την εκλογή των αιρετών εκπροσώπων μας στο ΚΥΣΔΙΠ και στα 3 ΠΥΣΔΙΠ της Μακεδονίας - Θράκης, στις 29 Οκτωβρίου, «ως απάντηση στην αυταρχική επιβολή της από την υπουργό», ενώ ταυτόχρονα καλεί υποψήφιους των συνδυασμών και τους μεμονωμένους υποψήφιους να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους μετά την εκλογή τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης μας συντάσσεται και στηρίζει τις αποφάσεις της ΠΟΣΥΠ και της ΑΔΕΔΥ για αποχή από την ηλεκτρονική ψηφοφορία για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων μας στα Υπηρεσιακά μας Συμβούλια.

Το ΔΣ της Ένωσης μας, στην συνεδρίαση του στις 19 Οκτωβρίου 2021, αποφάσισε ομόφωνα:

- να καλέσει τα μέλη της σε αποχή από την ηλεκτρονική ψηφοφορία για την εκλογή των αιρετών εκπροσώπων μας στο ΚΥΣΔΙΠ και στα 3 ΠΥΣΔΙΠ της Μακεδονίας - Θράκης, στις 29 Οκτωβρίου, ως απάντηση στην αυταρχική επιβολή της από την Υπουργό,

-να καλέσει τα μέλη της, υποψήφιους των συνδυασμών και τους μεμονωμένους υποψήφιους να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους μετά την εκλογή τους, έχοντας καταθέσει εκ των προτέρων δήλωση της πρόθεσής τους αυτής στην Ένωση μας, ως απάντηση στην προσπάθεια υπονόμευσης της ζωντανής συμμετοχικής δράσης και της δημοκρατικής διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας, θεωρώντας αυτή τη στάση αυτονόητη ειδικά για τους εκλεγμένους υποψηφίους στα διάφορα συνδικαλιστικά όργανα της Ένωσης μας (Διοικητικό Συμβούλιο, Εξελεγκτική Επιτροπή, Συνέδρους στην ΠΟΣΥΠ).

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η ομόφωνη απόφαση μας δεν αποτελεί προϊόν ούτε αναχρονιστικών συνδικαλιστικών αντιλήψεων, ούτε κομματικής αντιπαράθεσης και ούτε βέβαια ανέξοδου βερμπαλισμού.

Πολλάκις ο κλάδος μας έχει ζητήσει τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου της εκλογής των αιρετών εκπροσώπων μας, διότι και Σάββατα είχαμε εκλογές και με αλληλογραφία και με δικά μας έξοδα είχαμε εκλογές και με ταλαιπωρία των εκλογέων και των εφορευτικών επιτροπών είχαμε εκλογές.
Με χαρά και ανακούφιση θα δεχόμασταν κάθε εκσυγχρονισμό και κάθε προσπάθεια απλοποίησης της διαδικασίας.
Δυστυχώς όμως η Υπουργός κ. Κεραμέως δεν κατάφερε να ξεφύγει ούτε αυτή τη φορά αφενός από τις από τις αντιλήψεις της και αφετέρου από τις πρακτικές της.
Η επιβολή, ο αυταρχισμός, η αναξιοπιστία και η αθέτηση των συμφωνηθέντων είναι η ημερήσια διάταξη της. Από την πρακτική που ακολούθησε η Υπουργός γεννώνται εύλογα ερωτήματα, τα οποία συγκροτούν μια αντιφατική και επιπόλαιη αντιμετώπιση ενός ζητήματος ευαίσθητου και ευάλωτου, όπως κάθε διαδικασία ψηφοφορίας.

Συγκεκριμένα:

Γιατί εν μέσω πανδημίας επέτρεψε την δια αλληλογραφίας ψηφοφορία βάζοντας σε έξοδα και ταλαιπωρία τους συναδέλφους ενώ είχε διαφορετική προηγούμενη στόχευση;

Γιατί συζητώντας επί μήνες με την Ομοσπονδία και την διοίκηση διαβεβαίωνε ότι η πραγματοποιηθείσα δι΄ αλληλογραφίας ψηφοφορία θα διατηρηθεί και οι δια ζώσης εκλογές θα γίνουν στο εκκρεμές μέρος τους;

Γιατί από τη στιγμή που πλέον και οι σχετικές εγκύκλιοι επιτρέπουν την δια ζώσης εκλογική διαδικασία ανεξαρτήτως εκλογέων, με τήρηση των μέτρων προστασίας από την πανδημία, αυτή επιλέγει την ακύρωση εκλογών και την επιβολή άλλων;

Η απάντηση είναι σαφής, αδιαφορία, υπεροψία, προχειρότητα.

Η απάντηση αυτή δυστυχώς δεν πλήττει απλώς το κύρος της ιδίας αλλά θέτει εν αμφιβόλω την απαραίτητη σχέση εμπιστοσύνης που όφειλε να είχε οικοδομηθεί με διαδικασίες ωρίμανσης και πληροφόρησης, κατά την εισαγωγή ενός νέου συστήματος διεξαγωγής εκλογών. Ενός ηλεκτρονικού συστήματος που θα εισαχθεί αρμονικά και πραγματικά θα απλουστεύσει μια διαδικασία προς όφελος όλων.

Όλα τα παραπάνω συνάδελφοι δεν τα αντιμετωπίζουμε μόνον με την επιβολή της διαδικασίας της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Τα αντιμετωπίζουμε καθημερινά στις υπηρεσίες μας και στην δουλειά μας με διάφορους τρόπους.

Ειδικότερα:

Με την επιβολή των πρόχειρων, ανεδαφικών και ανερμάτιστων πολιτικών, διοικητικών πράξεων και εντολών της κεντρικής διοίκησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι αλλοπρόσαλλες εγκύκλιοι που περιέχουν μη ρεαλιστικά ασφυκτικά χρονικά πλαίσια και ανεδαφικές στοχεύσεις όπως π.χ. σε τοποθετήσεις και κενά.

Με την κυνικότητα και προχειρότητα στην εφαρμογή νέων διαδικασιών όπως η Η.Δ.Δ.Δ.

Με τις ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή αλλά και στοιχειωδών συνθηκών αξιοπρεπούς εργασίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε την έλλειψη καθαριότητας στις απαράδεκτες υφιστάμενες κτιριακές υποδομές. Ούτε η Πανδημία κατάφερε να αποτελέσει κρίσιμο και καθοριστικό παράγοντα αλλαγής των παραπάνω.

Με την αναξιοκρατία και τον ανορθολογισμό στην διοίκηση προσωπικού, που συνίσταται στην επιλογή νέων Διευθυντών Εκπαίδευσης κομματικής προέλευσης και για την επί δεκαετία μη εφαρμογή του νόμου για την επιλογή Προϊσταμένων στις υπηρεσίες μας.

Τα παραπάνω οφείλουν να απαντηθούν με τρόπο σαφή και αποφασιστικό.
Στην αδιαφορία και την υπεροψία της Υπουργού οφείλουμε να απαντήσουμε με την μαζικότητα της αποχής μας. Στην προχειρότητα ως διοικητική λογική, οφείλουμε να απαντήσουμε με συλλογικότητα. Στην αμφισβήτηση της επαγγελματικής μας υπόστασης πρέπει να αντιδράσουμε συντεταγμένα και ανυποχώρητα.

Γνωρίζοντας τη σημασία που έχουν οι αιρετοί μας εκπρόσωποι στα Υπηρεσιακά μας συμβούλια, διαβεβαιώνουμε ότι θα υπάρξει παντού εκπροσώπηση μας. Αυτό είναι κάτι που οι Σύλλογοι και η Ομοσπονδία μας θα διασφαλίσουν. Είναι κάτι που η κ. Υπουργός δεν μπορεί να ακυρώσει.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η ευσυνειδησία στην εργασία μας, ο επαγγελματισμός μας, η υπερπροσπάθεια που καταβάλλουμε όλα αυτά τα χρόνια στις υπηρεσίες μας είναι αυτονόητη, αδιαμφισβήτητη και αποδεδειγμένη. Δεν μπορεί ωστόσο να είναι αυτονόητη η απαξίωση, η περιθωριοποίηση, του επαγγελματικού μας ρόλου.

Στο χέρι μας είναι να σταματήσει η κατρακύλα αυτή, ΕΔΩ!

Στο χέρι μας να οριοθετήσουμε τον τρόπο άσκησης της πολιτικής εξουσίας με γνώμονα τις αρχές της χρηστής διοίκησης ,της δημοκρατικής διακυβέρνησης και του ορθολογισμού. Κάθε μετα-γραφειοκρατική μεταρρύθμιση οφείλει να γίνεται στη βάση της συνεννόησης και της εμπιστοσύνης μεταξύ διοίκησης και προσωπικού και όχι του εμπαιγμού και της υπονόμευσης.

Αυτή τη σχέση δεσμευόμαστε να ορίσουμε και να οικοδομήσουμε εγκαίρως.

Η αποχή μας από την ηλεκτρονική ψηφοφορία και την επιβολή της θα είναι η απάντηση μας σε αυτή τη δέσμευση. Μια απάντηση αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού από όλους μας σε αυτούς που μας αμφισβητούν συστηματικά.

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4