Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
sxoleio seismos kriti tilekpaideusi
INTIME NEWS
«Ο σεισμός έφερε στο προσκήνιο το ήδη οξυμμένο πρόβλημα της σχολικής στέγης για το οποίο έχουμε κάνει σειρά παρεμβάσεων και κινητοποιήσεων όλα τα προηγούμενα χρόνια», τονίζει η Oμοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Περιφέρειας Κρήτης

Η Ομοσπονδία Γονέων Κρήτης, με εκπροσώπους των ενώσεων του νομού Ηρακλείου και συλλόγων γονέων, πραγματοποίησε τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου παρέμβαση στον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου, κο Εμμανουήλ Μπελαδάκη, με σκοπό να ενημερωθεί για τις εξελίξεις των σοβαρών ζητημάτων που έχουν προκύψει από το σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου. 

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της «στη συζήτηση έγινε ξεκάθαρο ότι η σοβαρή καθυστέρηση των απαιτούμενων ελέγχων των σχολικών κτιρίων από τους αρμόδιους μηχανικούς ευθύνεται για  τα προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων που μάλιστα έμειναν κλειστά στο δήμο Ηρακλείου και σήμερα, δημιουργώντας αναστάτωση στους γονείς. Ο κος Μπελαδάκης ανάφερε σχετικά την επιπλέον χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία που καθυστερεί την αξιολόγηση των εκθέσεων των μηχανικών και την έκδοση αντίστοιχων βεβαιώσεων καταλληλότητας των κτιρίων».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η Ομοσπονδία Γονέων Κρήτης από κοινού με εκπροσώπους των ενώσεων του νομού Ηρακλείου και συλλόγων γονέων, πραγματοποίησε σήμερα 4 Οκτωβρίου παρέμβαση στον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου, κο Εμμανουήλ Μπελαδάκη, με σκοπό να ενημερωθεί για τις εξελίξεις των σοβαρών ζητημάτων που έχουν προκύψει από το σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου. 

Οι εκπρόσωποι των γονέων ανέδειξαν τη δικαιολογημένη αγωνία χιλιάδων οικογενειών για τα πολλά προβλήματα που εμφανίστηκαν στα σχολεία με το σεισμό, καθώς οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν την εβδομάδα που πέρασε αναδεικνύουν το οξυμμένο πρόβλημα της σχολικής στέγης στο νομό. 

Από όσα ανέφερε ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας, φαίνεται από μια πρώτη εικόνα, αν και όχι ολοκληρωμένη, ότι ορισμένα σχολεία δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν, όπως τα σχολεία του Αρκαλοχωρίου και Θραψανού, το Νηπιαγωγείο στις Μελέσες, το Νηπιαγωγείο στην Κόξαρη, ορισμένα τμήματα στο δημοτικό Επισκοπής, το 17ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου, κ.α. Αντίστοιχα υπάρχουν σχολεία που θα χρειαστούν ένα χρονικό διάστημα για να επισκευαστούν από σοβαρές ζημιές που υπέστησαν, όπως το Νηπιαγωγείο στο συγκρότημα Τάλως που έπαθε καθίζηση, το συστεγαζόμενο 24ο και 31ο δημοτικό, όπου πρέπει να κατεδαφιστεί μια καμινάδα κλπ. 
Επιπλέον στη συζήτηση έγινε ξεκάθαρο ότι η σοβαρή καθυστέρηση των απαιτούμενων ελέγχων των σχολικών κτιρίων από τους αρμόδιους μηχανικούς ευθύνεται για  τα προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων που μάλιστα έμειναν κλειστά στο δήμο Ηρακλείου και σήμερα, δημιουργώντας αναστάτωση στους γονείς. Ο κος Μπελαδάκης ανάφερε σχετικά την επιπλέον χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία που καθυστερεί την αξιολόγηση των εκθέσεων των μηχανικών και την έκδοση αντίστοιχων βεβαιώσεων καταλληλότητας των κτιρίων.

Μετά από αυτή τη συζήτηση μας βάζει σε προβληματισμό η απόφαση του δήμου να ανοίξει αύριο όλα τα σχολεία του δήμου Ηρακλείου εκτός από 15 συγκεκριμένα που αναφέρονται, καθώς μέχρι σήμερα το πρωί είχαν ελεγχθεί τα 130 από τα περίπου 180 που λειτουργούν στο συγκεκριμένο δήμο. Εύλογα προκύπτει το ερώτημα αν υπάρχουν σχολεία που θα ανοίξουν χωρίς να έχουν ελεγχθεί!

Στην ερώτηση των γονέων σχετικά με το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης των ζημιών δεν δόθηκε καμία απάντηση. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε η απόφαση τοποθέτησης περίπου 100 κοντέινερς στο Αρκαλοχώρι, ωστόσο χωρίς να προσδιορίζεται το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να έρθουν και να τοποθετηθούν. Το ζήτημα αυτό αποτελεί αγκάθι στη σχολική στέγη του νομού καθώς οι υποτιθέμενες προσωρινές λύσεις των κοντέινερς έχουν γίνει σε πολλά σχολεία και προ σεισμού μια μόνιμη πραγματικότητα. Αναδείχθηκε για μια ακόμα φορά από τους εκπροσώπους των γονέων η άμεση αναγκαιότητα εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανέγερσης νέων σχολικών κτιρίων και ουσιαστικής βελτίωσης των ήδη υπαρχόντων με πλήρη αντισεισμική θωράκιση. 

Στο ζήτημα της τηλεκπαίδευσης ο κύριος Μπελαδάκης μας διαβεβαίωσε ότι  προτείνεται όπου είναι εφικτό χωρίς απαίτηση παρακολούθησης και χωρίς απουσίες και ότι η σύνδεση γίνεται κυρίως για ψυχοπαιδαγωγικούς λόγους. Συμφώνησε με τους γονείς ότι αποτελεί μια λύση ανάγκης και ότι δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία. 

Η Ομοσπονδία και οι Ενώσεις Γονέων καλούν όλους τους συλλόγους να είναι σε επαγρύπνηση. Ο σεισμός έφερε στο προσκήνιο το ήδη οξυμμένο πρόβλημα της σχολικής στέγης για το οποίο έχουμε κάνει σειρά παρεμβάσεων και κινητοποιήσεων όλα τα προηγούμενα χρόνια. Συνεχίζουμε δυναμικά να διεκδικούμε ασφαλή σύγχρονα σχολεία!

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέες Προσλήψεις στο Ίδρυμα Ωνάση και στην στέγη Γραμμάτων και τεχνών

Γεωργία - Βιασμός: Συγκλονίζουν οι φωτογραφίες με τις μελανιές στο σώμα της (εικόνες)

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ξεκινάει η 1η ΕΤΗΣΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ Εκπαιδευτικών στον ΑΥΤΙΣΜΟ στην Ελλάδα

ΑΣΕΠ 13Κ/2021 - Δήμοι: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ Lower - Proficiency (90 μόρια) σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ για 90 μόρια

Προσλήψεις Εκπαιδευτικών: Το κορυφαίο 9ΜΗΝΟ σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στην Ελλάδα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

σχετικά άρθρα

papaevaggelou
Παπαευαγγέλου: Τα σχολεία, το πλέον ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά
«Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι το σχολείο εκτός από απαραίτητο αποτελεί και το πλέον ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά», υπογραμμίζει η Βάνα...
Παπαευαγγέλου: Τα σχολεία, το πλέον ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά
Άδειες ειδικού σκοπού: Αναδίπλωση από το υπουργείο Εργασίας - Τι αλλάζει στις αποδοχές
Αναδίπλωση από το υπουργείο Εργασίας για τις άδειες ειδικούς σκοπού των εργαζομένων - Τι αλλάζει στις αποδοχές
Άδειες ειδικού σκοπού: Αναδίπλωση από το υπουργείο Εργασίας - Τι αλλάζει
xioni kakokairia
Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Πολικό ψύχος προ των πυλών - Τα δύο σενάρια (Vid)
Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια ακόμα και στην Αττική αναμένεται να φέρει η κακοκαιρία «Ελπίδα» τα επόμενα 24ωρα - Τα δύο σενάρια για τα έντονα...
Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Πολικό ψύχος προ των πυλών - Τα δύο σενάρια (Vid)
Πανελλαδική Ημέρα Δράσης για την Υγεία: Κινητοποίηση εκπαιδευτικών στα Χανιά
Κινητοποίηση εκπαιδευτικών στα Χανιά στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Ημέρας Δράσης για την Υγεία και την Αξιοπρέπεια του Λαού - Σάββατο στις 12.00 στην...
Πανελλαδική Ημέρα Δράσης για την Υγεία: Κινητοποίηση εκπαιδευτικών στα Χανιά