ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩ
Διορισμοί εκπαιδευτικών-ΠΕΒ: Άδικη αντιμετώπιση των Βιολόγων
Η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων διαμαρτύρεται για την κατανομή των θέσεων των Βιολόγων στους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών

Για τον καθορισμό των θέσεων των προς διορισμό μονίμων εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Γενικής Εκπαίδευσης Βιολογίας (ΠΕ04.04) διαμαρτύρεται η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων.

«Από τα 750 κενά που φαίνεται ότι απέμειναν, τα 342 (45,6%) αφορούν τους Βιολόγους και τα υπόλοιπα 408 (54,4%) όλες τις υπόλοιπες 54 ειδικότητες στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση!!!!  Είναι προφανές λοιπόν ότι το Υπουργείο δεν αντιμετώπισε ισότιμα και δίκαια όλες τις ειδικότητες, εφόσον δεν έδωσε παντού το ίδιο ποσοστό κάλυψης οργανικών κενών», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων εκφράζει την εντονότατη δυσαρέσκεια και το άνευ προηγουμένου αίσθημα κατάφωρης αδικίας εναντίον του κλάδου των Βιολόγων ΠΕ04.04 από την κατανομή των μόνιμων διορισμών που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στις 12/7/2021.

Η ΠΕΒ είχε εγκαίρως δημοσιοποιήσει και αποστείλει στο Υπουργείο τις τεκμηριωμένες με στοιχεία θέσεις της, σχετικά με τους διορισμούς στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Πιο συγκεκριμένα, είχαμε τονίσει ότι το δικαίωμα στην εργασία είναι ιερό και επίσης ότι είναι αυτονόητο το γεγονός ότι η στελέχωση της εκπαίδευσης, όπως και ολόκληρου του δημόσιου τομέα, πρέπει να γίνεται βάση των πραγματικών αναγκών και όχι στη βάση συντεχνιακών αντιλήψεων. Στο πλαίσιο αυτό δεν ζητήσαμε ποτέ ούτε και τώρα ζητάμε την εύνοια έναντι οποιουδήποτε άλλου κλάδου, αλλά την τήρηση της νομιμότητας, με δίκαιες και διαφανείς διαδικασίες.  

Θεωρούσαμε και θεωρούμε αυτονόητο ότι η κατανομή των διοριστέων πρέπει να γίνει με δίκαιο τρόπο στα νομοθετημένα οργανικά κενά και σε κάθε περίπτωση στο ίδιο ποσοστό κάλυψης επί των οργανικών κενών κάθε ειδικότητας. Η χθεσινή ανακοίνωση ωστόσο μας δείχνει ότι η κατανομή έγινε με αδιευκρίνιστο και αδιαφανή τρόπο ο οποίος ήταν εις βάρος των Βιολόγων.

Ειδικότερα, τα οργανικά κενά Βιολογίας στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τα οποία ανακοινώθηκαν με τις εγκυκλίους των μετατάξεων στην Διαύγεια είναι 760 (+28 από περιοχές που δεν συμπεριλήφθηκαν στις μετατάξεις), 18 στα Μουσικά Σχολεία και 6 Φυσιογνωστών, που εντάσσονται στους πίνακες των Βιολόγων. Η επιλογή του Υπουργείου Παιδείας ήταν να καλύψει μόνο τα 424 αυτών, δηλαδή το 53,8% (424/788) των οργανικών κενών Βιολογίας.

Ωστόσο, σε πολλούς άλλους κλάδους του Υπουργείο επέλεξε να καλύψει σχεδόν το σύνολο των οργανικών κενών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι καλύφθηκε:

  • το 100% των 108 κενών της ειδικότητας ΠΕ01, 
  • το 97,9% των 1.379 κενών της ειδικότητας ΠΕ02,  
  • το 90,95% των 1.216 κενών της ειδικότητας ΠΕ03, 
  • το 100% των 87 κενών της ειδικότητας ΠΕ04.01, 
  • το 91,3% των 334 κενών της ειδικότητας των ΠΕ04.02 κλπ. 

Από τα 750 κενά που φαίνεται ότι απέμειναν, τα 342 (45,6%) αφορούν τους Βιολόγους και τα υπόλοιπα 408 (54,4%) όλες τις υπόλοιπες 54 ειδικότητες στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση!!!!  Είναι προφανές λοιπόν ότι το Υπουργείο δεν αντιμετώπισε ισότιμα και δίκαια όλες τις ειδικότητες, εφόσον δεν έδωσε παντού το ίδιο ποσοστό κάλυψης οργανικών κενών.

Η άδικη αντιμετώπιση των Βιολόγων εκπαιδευτικών και της Επιστήμης της Βιολογίας από το Υπουργείο Παιδείας, είναι διαχρονικά σταθερή. Το 2016 μειώθηκαν οι ώρες Βιολογίας στο Γυμνάσιο από τέσσερεις σε τρείς και το 2018 καταργήθηκε η διδασκαλία της Βιολογίας Γενικής Παιδείας της Γ Λυκείου(2 ώρες), στα ΕΠΑΛ τα Βιολογικά μαθήματα (Γενετική, Βιοχημεία, Ανοσολογία, Μικροβιολογία κλπ) τα διδάσκουν 15 διαφορετικές ειδικότητες αλλά όχι οι Βιολόγοι. 

Φυσιολογικά θα ήταν περιττό, το 2021 και εν μέσω της χειρότερης πανδημίας που βιώνει η ανθρωπότητα τα τελευταία 100 χρόνια, να τονίσουμε το πόσο σημαντικός είναι ο επιστημονικός γενικότερα και ο βιολογικός εγγραμματισμός ειδικότερα, των μαθητών και της ελληνικής κοινωνίας. Είναι αντιφατικό η Πολιτεία να επιθυμεί να εφοδιάσει τους αυριανούς πολίτες με τις απαραίτητες γνώσεις και τις ανάλογες στάσεις απέναντι στα εμβόλια, την αντισύλληψη και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, την κλιματική αλλαγή και την αξία των φυσικών οικοσυστημάτων και από την άλλη να αποφεύγει να διορίσει τον αναγκαίο αριθμό Βιολόγων εκπαιδευτικών ώστε το μάθημα της Βιολογίας να διδάσκεται με επάρκεια σε όλες τις τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου.

Το ΔΣ της ΠΕΒ θεωρεί ως αυτονόητο χρέος του να αγωνίζεται για την προβολή της Βιολογίας - της πιο σημαντικής Επιστήμης του 21ου αιώνα- σε όλα τα επίπεδα και να στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων εκπαιδευτικών Βιολόγων. Καλούμε το Υπουργείο να δώσει στη δημοσιότητα τις απαραίτητες διευκρινίσεις σχετικά με τα κριτήρια με τα οποία κατέληξε στην παραπάνω απόφαση και να επανεξετάσει τη στάση του πάντα βάση των αρχών της νομιμότητας, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης.  

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες  ειδήσεις σήμερα

Απίστευτες εικόνες στην Κέρκυρα: Εκπαιδευτικοί έβγαζαν αγκαλιά τους μαθητές από τα πλημμυρισμένα σχολεία

Πανελλαδικές 2022: Ο «γρίφος» των νέων Μηχανογραφικών Δελτίων

ΕΛ.ΣΤΑΤ: Βγήκαν τα αποτελέσματα για 60.000 απογραφείς

Εύκολη Online ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ, προσλήψεις, ΠΜΣ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙΤΕ σε προφορικά και έκθεση!

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια σε ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ, Σχολική Ψυχολογία, Διαπολιτισμική, μόνο με 25 ευρώ το μήνα

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ  ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

filaki
Κέρκυρα: Κρατούμενος επιτέθηκε σε διασώστη του ΕΚΑΒ με σιδερένια σχάρα από φρεάτιο
Το γεγονός σημειώθηκε στον προαύλιο χώρο του σωφρονιστικού καταστήματος Κέρκυρας, όταν οι διασώστες του ΕΚΑΒ περίμεναν να μεταφέρουν ασθενή...
Κέρκυρα: Κρατούμενος επιτέθηκε σε διασώστη με σιδερένια σχάρα
Eκπαιδευτικοί: «Η μάχη ενάντια στην αξιολόγηση είναι όλων μας»
«Η μάχη ενάντια στην αξιολόγηση είναι όλων μας. Η κοινωνία είναι δίπλα μας», τονίζει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ηρώ Κωνσταντοπούλου» Άνω Λιοσίων...
Eκπαιδευτικοί: «Η μάχη ενάντια στην αξιολόγηση είναι όλων μας»
Κακοκαιρία στην Εύβοια
Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Πάνω από 170 χιλιοστά βροχής έπεσαν στην Αθήνα
Πάνω από 170 χιλιοστά βροχής έπεσαν σε περιοχές της Αθήνας κατά το διήμερο Πέμπτης–Παρασκευής, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου – Τα Πατήσια...
Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Πάνω από 170 χιλιοστά βροχής έπεσαν στην Αθήνα
kakokairia xalkidiki © Intime p.a.
Κακοκαιρία «Μπάλλος»-Θεσσαλονίκη: Διακοπή κυκλοφορίας σε πέντε σημεία -Απεγκλωβισμοί κατοίκων
Έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων σε πέντε σημεία - Απεγκλωβίστηκαν τέσσερα άτομα
Κακοκαιρία «Μπάλλος»-Θεσσαλονίκη: Διακοπή κυκλοφορίας σε πέντε σημεία