Εκπαιδευτικοί: Να διεξαχθεί άμεσα το 20ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ
Η Αγωνιστική Παρέμβαση της Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης ζητά να γίνουν τον Ιούνιο οι εκλογές του ΔΣ. Πρωταρχική ανάγκη να πραγματοποιηθεί άμεσα το συνέδριο της ΟΛΜΕ.

Την αντίθεση της προς τις αποφάσεις και τακτικές της κυβέρνησης εξέφρασε μέσω ανακοίνωσης της η Αγωνιστική Παρέμβαση της Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. Σε τρεις συνεδριάσεις που πραγματοποίησαν  μέσα στον Μάϊο, τέθηκε το ζήτημα διεξαγωγής εκλογών της ΕΛΜΕ με σκοπό να αναδειχθεί νέο ΔΣ. Όπως αναφέρει επίσης, η Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών (ΔΑΚΕ) απείχε από την τελευταία συνεδρίαση.

Επιπλέον τονίζει ότι η ανάγκη για να πραγματοποιηθεί το 20ο συνέδριο της ΟΛΜΕ είναι επιτακτική καθώς όπως υπογραμμίζει "η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταργήσει βασικά εργασιακά δικαιώματα". 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Να μπει τέλος στο λοκντάουν των σωματείων μας που επιδιώκει η κυβέρνηση και ο κυβερνητικός συνδικαλισμός.
Να γίνουν τον Ιούνιο οι εκλογές του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ και το 20ο  συνέδριο της ΟΛΜΕ.

Σε δύο συνεδριάσεις του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, στις 11/5 και στις 18/5, θέσαμε το ζήτημα της διεξαγωγής εκλογών της ΕΛΜΕ για την ανάδειξη νέου Δ.Σ., καθώς και για την διεξαγωγή του 20ου  συνεδρίου της ΟΛΜΕ και την εκλογή νέου Δ.Σ. της ΟΛΜΕ. Νέα συνεδρίαση του Δ.Σ. θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 24/5. Η ΔΑΚΕ απείχε από την τελευταία συνεδρίαση.

Σε μια περίοδο που εντείνεται η επίθεση της κυβέρνησης σε εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, επιβάλλεται η ανάγκη να σταματήσει το ιδιότυπο λοκντάουν που έχει επιβληθεί στα σωματεία και να γίνουν εκλογές των ΕΛΜΕ τον Ιούνιο.  Η κυβέρνηση αξιοποίησε κατά κόρον την πανδημία με επέλαση μέτρων (αξιολόγηση, ισοτιμία πτυχίων κολλεγίων και ΑΕΙ, πανεπιστημιακή αστυνομία, Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα ΑΕΙ, τράπεζα θεμάτων, πρότυπα – πειραματικά, δίχρονες Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης, κ.ά.). Ετοιμάζεται να καταργήσει βασικά  εργασιακά δικαιώματα (8ωρο, Συλλογικές Συμβάσεις, κ.ά.) και να επιφέρει καίριο χτύπημα στα σωματεία με σκοπό από όπλο των εργαζομένων να τα καταστήσει όργανα διαδικτυακής κομματικής και παραταξιακής καταγραφής. Μεθοδεύει την άλωσή τους μέσω της ηλεκτρονικής λειτουργίας τους με το νόμο Χατζηδάκη έκτρωμα που προωθεί για ψήφιση ο οποίος καταργεί κάθε ζωντανή διαδικασία των σωματείων αφού καθορίζει ότι οι αποφάσεις τους για εκλογές, απεργίες, κ.ά. θα είναι νόμιμες αν γίνονται και με ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. 

Η κυβέρνηση, μετά την αποτυχία όλων των μέτρων εγκλεισμού κατά της εξάπλωσης της πανδημίας που για ένα ολόκληρο εξάμηνο είχε επιβάλλει και χωρίς να έχει κάνει αποδεκτό  κανένα αίτημα των υγειονομικών και άλλων σωματείων για την προστασία της υγείας του λαού, προχωρεί τώρα στην άρση τους, ενόψει της έναρξης του τουριστικής περιόδου. Αφήνει σε ισχύ όμως για δεύτερη φορά την απόφαση που η ίδια πήρε για παράτασης της θητείας των διοικήσεων των σωματείων μέχρι τέλος Ιουνίου και ετοιμάζεται για ανανέωσή της. Η σκοπιμότητα της στάσης της είναι προφανής, θέλει να διαμορφώσει όρους τετελεσμένων για την εξ ανάγκης αποδοχή των ηλεκτρονικών εκλογών στα σωματεία για την ανανέωση της θητείας τους με τις ιδιότυπες  απαγορεύσεις της κυβέρνησης σε ισχύ. Η κυβέρνηση δεν κρύβει άλλωστε τις προθέσεις της, όπως αποκαλυπτική ήταν η στάση της στις ηλεκτρονικές εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών, όπου παρόλο που μαζικά ο κλάδος δε συμμετείχε, η Κεραμέως  συγκρότησε τα νόθα Υ.Σ.

Την αναγκαιότητα  να γίνουν εκλογές των σωματείων μας κάνουν επιτακτική και μια σειρά λόγοι που έχουν σχέση με την ουσιαστική και δημοκρατική λειτουργία τους. Να τηρηθεί το καταστατικό της ΟΛΜΕ που προβλέπει να γίνουν εκλογές τον Ιούνιο. Να δοθεί η δυνατότητα στη βάση του κλάδου μέσα από τις εκλογικές διαδικασίες να πάρει θέση για το μπαράζ αντιλαϊκών και αντιεκπαιδευτικών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση, να κρίνει τη δράση των σωματείων και των συνδικαλιστικών εκπροσώπων και πάνω απ’ όλα να προετοιμαστούμε και να οργανώσουμε την ανατροπή όλων όσων έχουν θεσμοθετηθεί και θα τα βρούμε μπροστά μας από το Σεπτέμβριο. Οι εκπρόσωποι των σωματείων, εξάλλου, δε μπορεί να έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση για τη συμμετοχή τους στα Δ.Σ. από τις παρατάσεις της θητείας τους που δίνει η κυβέρνηση, αλλά από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. 

Η αναγκαιότητα αυτή για πολλαπλάσιους λόγους ισχύει στην Ε΄ ΕΛΜΕ. Το Δεκέμβρη του 2021 θα έχουν συμπληρωθεί δύο χρόνια από τις προηγούμενες εκλογές της ΕΛΜΕ  με ένα προεδρείο του  οποίου τα δύο μέλη, πρόεδρος και αντιπρόεδρος (μέλη της ΔΑΚΕ), ούτε εικονικά πλέον δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Συμμετέχουν μόνο στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. για να καταψηφίζουν τις αποφάσεις, αδιαφορούν για τη λειτουργία και τη δράση της ΕΛΜΕ, δεν υλοποιούν καμία απόφαση της ΕΛΜΕ. Υπονομεύουν τις αποφάσεις της και δεν τηρούν τις υποχρεώσεις που προβλέπονται από τα καταστατικό για τις θέσεις του προέδρου και του αντιπροέδρου. Είναι χαρακτηριστική η στάση τους στη μάχη κατά της αξιολόγησης, για να μη λειτουργήσουν πρότυπα – πειραματικά από όπου απείχαν επιδεικτικά για να συγκαλύψουν την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και να δημιουργούν κλίμα αναποτελεσματικότητας των αγώνων. Ήταν απαράδεκτη η στάση τους την περίοδο των απαγορεύσεων να μην υπογράφουν τις συνδικαλιστικές βεβαιώσεις των μελών του Δ.Σ. για να υλοποιούν τις αποφάσεις της ΕΛΜΕ ξεπερνούν τα εμπόδια που έθετε η κυβέρνηση στη δράση τους.

Οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ για την αντισυνδικαλιστική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά τους έχουν επανειλημμένα καταγγελθεί από το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ (18/11/202, 24/11/20, 22/12/20). Συνεχίζουν όμως να υπηρετούν παραταξιακές και κομματικές σκοπιμότητες και δεν αισθάνονται καμία ανάγκη να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους στο  σωματείο, ούτε όμως να παραιτηθούν από το προεδρείο, όπως έχει ζητήσει το Δ.Σ., για λόγους συνδικαλιστικών αρχών γιατί αρνούνται να προωθήσουν τις αποφάσεις της ΕΛΜΕ. Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. 11/5 αρνήθηκαν τη διενέργεια εκλογών του σωματείου. Προτεραιότητά τους είναι η  διάλυση της ΕΛΜΕ συμπλέοντας ανοιχτά πλέον με τις κυβερνητικές αποφάσεις  και ο κλάδος δεν πρέπει να το επιτρέψει.

Η πολιτική επιλογή των παρατάξεων του ΠΑΜΕ και των ΣΥΝΕΚ να αναδείξουν τους εκπρόσωπους της ΔΑΚΕ στο προεδρείο στο όνομα της αναλογικότητας ήταν λαθεμένη, όπως αποδεικνύεται και από την χωρίς προσχήματα αποχή τους από κάθε υποχρέωση ως μέλη του προεδρείου. Καλούνται να αναθεωρήσουν τη στάση τους και να καταγγείλουν ανοιχτά τα μέλη της ΔΑΚΕ στο Δ.Σ. της ΕΛΜΕ για την υπονόμευση της λειτουργίας και της δράσης της. Να συμφωνήσουν να προχωρήσει η ΕΛΜΕ σε εκλογικές διαδικασίες που θα βάλουν τέλος στην ιδιόμορφη κατάσταση της ΕΛΜΕ με τα δύο μέλη του προεδρείου να είναι στρατευμένα ενάντια στις αποφάσεις του κλάδου.

Στην τελευταία Γ.Σ. στις 18/5 κατατέθηκε εισήγηση του Δ.Σ. από Αγωνιστική Παρέμβαση, ΣΥΝΕΚ και Αντεπίθεση Εκπαιδευτικών και για το θέμα των εκλογών κατέγραφε:

«Η ΟΛΜΕ σε κανονικές συνθήκες θα είχε ήδη προγραμματίσει και εξαγγείλει το τακτικό συνδικαλιστικό συνέδριο της ΟΛΜΕ. Η κυβέρνηση επιδιώκει να μην υπάρξει συσπείρωση και οργάνωση των εργαζομένων τη στιγμή που τα σχολεία λειτουργούν κανονικά, ο τουρισμός άνοιξε, η αγορά είναι σε πλήρη λειτουργία. Η κυβέρνηση της ΝΔ με το νόμο έκτρωμα του Χατζηδάκη  υπονομεύει τις  ζωντανές συλλογικές διαδικασίες και το δικαίωμα στην απεργία. Πάνω από όλα θεωρούμε ότι η νέα χρονιά θα μας βρει αντιμέτωπους από τη μια με ένα πιθανό νέο επιδημιολογικό κύμα και από την άλλη με την εφαρμογή όλων των αντιεκπαιδευτικών μέτρων που ψηφίστηκαν τον τελευταίο χρόνο (αξιολόγηση ατομική, αυτοαξιολόγηση, τράπεζα θεμάτων, αύξηση των μαθητών/τμήμα, εργαστήρια δεξιοτήτων, λειτουργία ΕΣΚ κλπ), αλλά και όσα θα ψηφιστούν το επόμενο διάστημα (νέο ασφαλιστικό, ιδιωτικοποίηση της επικουρικής). Ο κλάδος πρέπει να προετοιμαστεί για τις επικείμενες μάχες. Να συζητήσει στις Γ.Σ. που πρέπει να συγκληθούν άμεσα και να σχεδιάσει πρόγραμμα αιτημάτων και αγώνων. Να αποφασίσει τη σύγκλιση του 20ου  Συνεδρίου της ΟΛΜΕ και των εκλογών των ΕΛΜΕ για Δ.Σ. Να γίνουν άμεσα, μέσα στον Ιούνιο οι αρχαιρεσίες για την εκλογή των νέων Δ.Σ. και αντιπροσώπων για το συνέδριο της ΟΛΜΕ.»

Η απόφαση αυτή πρέπει να επιβεβαιωθεί από αυτούς που ψήφισαν την εισήγηση, και να ψηφιστεί από το ΠΑΜΕ και να προχωρήσουμε σε εκλογές της ΕΛΜΕ στο τέλος  Ιούνη με ενισχυμένα μέτρα προστασίας (Γ.Σ. σε ανοιχτό χώρο, εκλογές ολόκληρης μέρας, συμμετοχή στις εκλογές κατά σχολεία, διπλάσιες κάλπες, αξιοποίηση όλου του συγκροτήματος του 1ου Γυμνασίου και 1ου Λυκείου Σταυρούπολης, κ.ά.). Ήδη άλλα σωματεία έχουν πάρει αποφάσεις να προχωρήσουν σε εκλογές όπως ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, ΣΕΠΕ Α΄ Αθήνας, αλλά και σωματεία του ιδιωτικού τομέα. 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Σε διαθεσιμότητα ο Τάσος Ποτσέπης - Το βίντεο του «Αγάπη μόνο» που βρίζει Μητσοτάκη

Προσλήψεις και διορισμοί εκπαιδευτικών: Χρονοδιάγραμμα και αιτήσεις

Αλλάζει ο νόμος ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ Εκπαιδευτικών: 2 σεμινάρια αντί για ένα

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το 9ΜΗΝΟ σεμινάριο που μοριοδοτεί Διορισμούς - προσλήψεις εκπαιδευτικών

Πιστοποίηση Αγγλικών  ΕΥΚΟΛΑ και Ευέλικτα με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listenin (ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ) - ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΑΣΕΠ

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ (ΜΟΝΟ 25 ΕΥΡΩ το μήνα) κ.α. - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για ΑΣΕΠ, ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

Θρίλερ στο Τόκιο: Ζητά άσυλο από Πολωνία η λευκορωσίδα αθλήτρια που καταγγέλλει απόπειρα απαγωγής
Η δρομέας υποστηρίζει πως μεταφέρθηκε δίχως τη θέλησή της στο αεροδρόμιο Χανέντα με προορισμό το Μινσκ - Το Μινσκ ζητεί επίσημη ενημέρωση από τις...
Θρίλερ στο Τόκιο: Ζητά άσυλο από Πολωνία η λευκορωσίδα αθλήτρια που καταγγέλλει απόπειρα απαγωγής
paideia-ypaith
Διορισμοί εκπαιδευτικών: Εντός της ημέρας η ανακοίνωση των ονομάτων στη γενική εκπαίδευση
«Στο κόκκινο» η αγωνία των εκπαιδευτικών - Αναμένεται η ανακοίνωση των μόνιμων διορισμών εντός της επόμενης ώρας σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια
Διορισμοί εκπαιδευτικών: Εντός της ημέρας η ανακοίνωση των ονομάτων στη γενική εκπαίδευση