Thumbnail
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Ψήφισμα της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς Ιθάκης - Να σταματήσει τώρα η δικαστική ομηρία των μελών του ΔΣ της Α ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς -Ιθάκης καταγγέλλει  την  προσπάθεια ποινικοποίησης της δράσης  και   φίμωσης των σωματείων  απ όπου κι αν προέρχεται.

Εκφράζει την αλληλεγγύη του στους συναδέλφους του ΔΣ  της Α ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης  της περιόδου  2017-18 που διώκονται δικαστικά γιατί έπραξαν το αυτονόητο. Οι συνάδελφοι δικάζονται στις 7 Γενάρη, γιατί ως μέλη του ΔΣ ομόφωνα εξέφρασαν την συμπαράστασή τους  σε έγκυο εργαζόμενη και καταδίκασαν την πράξη απόλυσής της από τον εργοδότη  της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ

Τον Μάρτιο του 2018 το ΔΣ της Α ΕΛΜΕ  ομόφωνα εξέδωσε ψήφισμα συμπαράστασης  για την απόλυση εγκύου στον 7ο μήνα της εγκυμοσύνη της  και καταδίκης του εργοδότη της Vresnet για την παράνομη πράξη του, κατήγγειλε την απαράδεκτη πρακτική των μηνύσεων σε όσους πήραν στάση αλληλεγγύης. Η έκφραση αλληλεγγύης σε εργαζόμενους  είναι πάγια τακτική της ΕΛΜΕ και πολλών άλλων σωματείων. Για την πράξη του αυτή μηνύθηκε από τον εργοδότη της Vresnet  και σύρθηκαν στο κρατητήριο η πρόεδρος  και ο αντιπρόεδρός του Δέσποινα Δάσιου και Χρήστος Φιλίππου . Ύστερα από παρέμβαση σωματείων και εργαζομένων αφέθηκαν ελεύθεροι. Για το λόγο αυτό εκδόθηκαν ανακοινώσεις συμπαράστασης από σωματεία και φορείς.

Κι ενώ ο εργοδότης δικάστηκε και καταδικάστηκε σε αποζημίωση για την απόλυση της εργαζόμενης τα μέλη του ΔΣ του σωματείου δικάζονται για τη συμπαράσταση τους προς την εργαζόμενη που δικαιώθηκε. Αντί δηλαδή η υπόθεση να μπει στο αρχείο τα μέλη του ΔΣ σέρνονται στα δικαστήρια. Είναι πρόκληση απέναντι στους εργαζόμενους να διώκεται η αλληλεγγύη σε μια εργαζόμενη που δικαιώθηκε από έναν εργοδότη που καταδικάστηκε.

Η πράξη αυτή στρέφεται ενάντια στο σωματείο, στο δικαίωμά και στην υποχρέωση που έχει να υπερασπίζεται τους εργαζόμενους, να εκφράζει την αλληλεγγύη του και τελικά ενάντια στη λειτουργία του. Προσπαθούν να φιμώσουν το σωματείο. Στα πρόσωπα των συναδέλφων του ΔΣ 2017-18 δικάζεται το ίδιο το σωματείο.

Δεν είναι τυχαίο πως οδηγούμαστε σ αυτό, σε μια περίοδο όπου  οι κυβερνήσεις  παλιές και νέες προσπαθούν να αφαιρέσουν και τα τελευταία ψήγματα των δικαιωμάτων των εργαζομένων να δέσουν χειροπόδαρα το συνδικαλιστικό κίνημα , να περιορίσουν τη δράση του και τελικά να τα καταντήσουν σωματεία σφραγίδες.

Η δίκη αυτή αποτελεί συνέχεια και κλιμάκωση του αυταρχισμού της  κυβέρνησης και της εργοδοσίας, είναι μια ενέργεια που έρχεται ως συνέχεια της ποινικοποίησης και της καταστολής των αγώνων των μαθητών, των καθηγητών, των σωματείων, του χτυπήματος από τα ματ , της σύλληψης και κράτησης ανήλικων μαθητών και κυρίως ως συνέπεια των προηγούμενων αλλά και προάγγελος του νέου συνδικαλιστικού νόμου που έρχεται.

Μετά την ποινικοποίηση των συγκεντρώσεων, ποινικοποιείται ακόμη και η έκφραση αλληλεγγύης.

Απαιτούμε:

Να σταματήσει κάθε δίωξη και να απαλλαγούν από κάθε κατηγορία οι 9 συνάδελφοι του ΔΣ της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης περιόδου 2017-2018.

 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Τι σημαίνει η λέξη «ακηδία»;

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Κατσαρίδες στο σπίτι: Τα φυτά που «υπόσχονται» φυσική απώθηση

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μνημόνιο Συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας με την Αυστραλιανή εταιρεία τεχνολογίας Canva για δωρεάν πρόσβαση μαθητών και εκπαιδευτικών στην πλατφόρμα Canva Education
Υπουργείο Παιδείας: Δωρεάν για 3 χρόνια το «Canva Education» σε όλα τα σχολεία
Ελεύθερη πρόσβαση σε εξειδικευμένα εργαλεία παρουσιάσεων και ψηφιακού περιεχομένου για όλους τους εκπαιδευτικούς
Υπουργείο Παιδείας: Δωρεάν για 3 χρόνια το «Canva Education» σε όλα τα σχολεία
Πανελλήνιες εξετάσεις 2026 σε Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
Πανελλήνιες 2026: Αρχίζει αύριο Σάββατο η πειραματική βαθμολόγηση στη Νεοελληνική Γλώσσα
Οδηγία της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων (ΚΕΕ), πότε αρχίζει η κανονική βαθμολόγηση στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
Πανελλήνιες 2026: Αρχίζει αύριο Σάββατο η πειραματική βαθμολόγηση στη Νεοελληνική Γλώσσα