Εκπαιδευτικοί: Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου ξυπνά τις μνήμες της Αντίστασης του ελληνικού λαού
Αντιφασιστικό μήνυμα για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Οι εκπαιδευτικοί της ΕΛΜΕ Καλλιθέας - Ν. Σμύρνης - Μοσχάτου στέλνουν αντιφασιστικό μήνυμα για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

 ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΠΟΛΕΜΟΣ – ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ

 Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου ξυπνά τις μνήμες της Αντίστασης του ελληνικού λαού στις δυνάμεις του φασισμού. Με το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου και την ήττα του φασισμού και του ναζισμού, οι λαοί σε όλο τον κόσμο ξεχύθηκαν στους δρόμους βροντοφωνάζοντας σε όλες τις γλώσσες το ίδιο σύνθημα: «Ποτέ ξανά πόλεμος, ποτέ ξανά φασισμός». Η φετινή επέτειος της 28ης Οκτωβρίου περισσότερο από κάθε άλλη φορά αναδεικνύει την επικαιρότητα αυτού του συνθήματος, αφού η ανθρωπότητα όχι μόνο δεν έχει ξεμπερδέψει με τον πόλεμο και το φασισμό αλλά αντικρύζει διαρκώς μπροστά της το αποκρουστικό τους πρόσωπο.

Αντιφασιστικό κίνημα     

   Στη χώρα μας ο Οκτώβρης του 2020 εγγράφεται στην ιστορία σαν μια μεγάλη στιγμή του αντιφασιστικού κινήματος και αποτελεί σταθμό και φωτεινό σηματοδότη για τη μάχη του ανθρώπου με το τέρας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η μεγαλειώδης αντιφασιστική συγκέντρωση μπροστά στο εφετείο στις 7 Οκτώβρη που απαιτούσε την καταδίκη των νεοναζί της Χρυσής Αυγής, είναι αδιάψευστος μάρτυρας της πάλης ενάντια στο φασισμό που συνεχίζεται αδιάλειπτη. Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής αποτέλεσε τη δικαίωση των μεγάλων αγώνων του αντιφασιστικού κινήματος  στη χώρα μας ενάντια στο νεοναζιστικό μόρφωμα που άπλωσε απειλητικά τα πλοκάμια του στην ελληνική κοινωνία, οπλίζοντας το χέρι των δολοφόνων του Σαχζάτ Λουκμάν και του Παύλου Φύσσα και θρέφοντας τα πιο ζωώδη ένστικτα των «νοικοκυραίων» απέναντι σε όσους δε μοιάζουν στη νοσηρή τους κοσμοεικόνα. Χρόνια ολόκληρα οι νεοναζί με την ανοχή και την κάλυψη επίσημων θεσμών, όπως ΜΜΕ, Αστυνομία, εκκλησιαστικοί κύκλοι, πότιζαν με το δηλητήριο του ρατσισμού, του εθνικισμού και της μισαλλοδοξίας το κοινωνικό σώμα.

     Η νίκη αυτή όμως, το ξέρουμε καλά, είναι ένα μόνο επεισόδιο στη μάχη με το κτήνος. Τα λόγια του Μπρεχτ μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου ηχούν ανατριχιαστικά επίκαιρα στ΄αυτιά μας: «μη χαίρεστε που σκοτώσατε το κτήνος˙ η σκύλα που το γέννησε ζει και είναι πάλι σε οργασμό». Ο κοινωνικός εκφασισμός εξακολουθεί να τρέφεται από την κυρίαρχη πολιτική της φτώχειας και της ανεργίας, τις κυβερνητικές πολιτικές διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος. Το όνειδος των σύγχρονων στρατοπέδων συγκέντρωσης στη Μόρια, στο Καρά Τεπέ, στη Βιάλ, στο Σκαραμαγκά, φέρει την επίσημη σφραγίδα μιας πολιτικής που διαχέει το μίσος, το ρατσισμό και τον εθνικισμό.

       Παράλληλα, η βία, ο αυταρχισμός, η καταστολή, δανεισμένα από την εργαλειοθήκη του φασισμού, είναι ο τρόπος της Κυβέρνησης να εξωθήσει στη φτωχοποίηση το μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας και να φιμώσει τις αντιστάσεις επιβάλλοντας το νόμο της σιωπής. Μια εξουσία πανικόβλητη από την άνθηση του μαθητικού και εκπαιδευτικού κινήματος εξαπολύει ανθρωποκυνηγητό των ΜΑΤ σε δεκαπεντάχρονα, φυλακίζει στην απομόνωση εφήβους, πνίγει με χημικά πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια. Και σαν να μην έφταναν αυτά, οργανώνει παρεμβάσεις «αγανακτισμένων γονέων», εισαγγελέων και Αστυνομίας για να χτυπήσει τις μαθητικές καταλήψεις, χωρίς να διστάζει να χρησιμοποιεί ως εργαλεία των σχεδιασμών της τους δασκάλους, απαιτώντας δια νόμου να γίνουν τιμωροί και καταδότες των μαθητών τους.

       Την ίδια στιγμή γινόμαστε μάρτυρες της μεγαλύτερης επίθεσης στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα που έχει γνωρίσει η σύγχρονη ιστορία. Στο βωμό της εξυπηρέτησης συμφερόντων που ορέγονται την ιδιωτικοποίηση όλων των κοινωνικών αγαθών, η κυβέρνηση θυσιάζει με απροκάλυπτο τρόπο όσα με αγώνες και θυσίες κατέκτησε το εργατικό κίνημα, επιχειρώντας να βάλει στο γύψο κάθε αντίσταση της κοινωνίας. 

    Η κυβέρνηση, πιστός υπηρέτης των συμφερόντων των ξένων κέντρων και της ντόπιας ολιγαρχίας και κυρίως του τραπεζικού κεφαλαίου, περιμένει να αντιμετωπίσει την επερχόμενη λαίλαπα της κρίσης με μεγαλοστομίες και προχειρότητα, όπως πάντα άλλωστε. Αλαζονική και αδιάφορη για το λαϊκό βόγγο, προχωρά απτόητη στην τακτοποίηση των ξένων δεσμεύσεων και πρωτίστως στο σχέδιο πλειστηριασμών και κατασχέσεων της λαϊκής κατοικίας, όπως αυτό καθορίστηκε εξ ολοκλήρου από την Κομισιόν, κάτω από τις επιταγές της ΕΚΤ και του ντόπιου τραπεζικού κατεστημένου.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει το λαό στη μοίρα του για την αντιμετώπιση της πανδημίας, επαναλαμβάνοντας αυστηρά ως μόνη λύση την «ατομική ευθύνη», την οποία επιβάλλει με τον φόβο των προστίμων. Οι εργαζόμενοι σε εργοστάσια γίνονται κάθε μέρα θύματα της πανδημίας. Η αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων φανερώνει το μέγεθος της διάλυσης που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία, τις τραγικές ελλείψεις σε γιατρούς και ΜΕΘ. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές όλων των βαθμίδων βρίσκονται εκτεθειμένοι από την πολιτική της κυβέρνησης που στοιβάζει 25 και 27 παιδιά στις τάξεις, προβάλλοντας ως μοναδικό μέσο προφύλαξης τη μάσκα. Τα μέτρα πρόληψης και προστασίας των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα είναι υποτυπώδη ή και ανύπαρκτα.

Αν όμως κάτι σήμερα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, αυτό είναι το «ποτέ πια πόλεμος», την ώρα που ηχούν τύμπανα πολέμου στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο, θέατρο ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τα ζωτικά συμφέροντα του διεθνούς κεφαλαίου.  Με την Τουρκία να προωθεί τις διεκδικήσεις της -χρησιμοποιώντας ως μέσο και την στρατιωτική πίεση και απειλή και τη δημιουργία “τετελεσμένων”- και με την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης να επιχειρεί να απαντήσει σε αυτήν την πίεση προσφεύγοντας στην “προστασία” της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και σε “διερευνητικές συνομιλίες ” με την Τουρκία, η υπόθεση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων οδηγείται σε μια επικίνδυνη τροχιά.. Προετοιμάζουν τους φτωχούς να γίνουν «κρέας για τα κανόνια τους» ταΐζοντάς τους εθνικισμό και πολεμοκαπηλεία .

Συνάδελφοι,

Το ΟΧΙ του ελληνικού λαού στα βουνά της Αλβανίας και στα λημέρια των ανταρτών του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, εμπνέει στις μέρες μας τα δικά μας ΟΧΙ απέναντι σε ό,τι και όσους επελαύνουν  στις ζωές μας, στα δικαιώματά μας, στην αξιοπρέπειά μας. Στις γειτονιές που υπηρετούμε ως εκπαιδευτικοί υπάρχουν παντού τα σημάδια των ανθρώπων της εργατιάς και του μόχθου που είχαν υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στην πατρίδα τους, τη δημοκρατία και την ελευθερία. Το παράνομο τυπογραφείο του Ε.Α.Μ., το μεγαλύτερο στην κατεχόμενη Ευρώπη, στέκει επί της οδού Σκρα 31 στην Καλλιθέα αδιάψευστος μάρτυρας του Αγώνα. Στην ίδια περιοχή, το Μουσείο της Π.Ε.Α.Ν. επί της οδού Φιλαρέτου 108 θυμίζει το μεγαλύτερο- μέχρι το 1942- σαμποτάζ στην κατεχόμενη Ευρώπη, την ανατίναξη του Αρχηγείου της ναζιστικής ΕΣΠΟ. Τα Μπλόκα στον Φάρο της Νέας Σμύρνης και της Καλλιθέας τον Αύγουστο του 1944 αποδεικνύουν ότι ο Ε.Λ.Α.Σ. σε αυτές τις συνοικίες είχε μαζική και δυναμική παρουσία, προκαλώντας την εκδικητική μανία των κατακτητών. Λογοτέχνες του Πνευματικού Κύκλου Καλλιθέας, όπως ο Γιώργος Κοτζιούλας, που οργανώνει παραστάσεις για ανταρτοκρατούμενες περιοχές και ο Σωτήρης Σκίπης, που τιμά με τον έντεχνο λόγο του τον Κωστή Παλαμά στην κηδεία του τον Φεβρουάριο του 1943, έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην υπόθεση της ελευθερίας. Μάχιμοι εκπαιδευτικοί, όπως η Έλλη Αλεξίου και η Σοφία-Μαυροειδή Παπαδάκη, έγιναν η πυξίδα της Αντίστασης. Η πρώτη οργάνωσε τους λογοτέχνες στο Ε.Α.Μ. και η δεύτερη έγραψε τον ύμνο του Ε.Λ.Α.Σ.. Ατομικές και συλλογικές προσπάθειες που φανερώνουν την αταλάντευτη θέληση για λευτεριά. Κατορθώματα γραμμένα με αντιφασιστική  ενότητα , αυταπάρνηση και πάλη του λαού μας.

    Απέναντι σε όσους έχουν αποφασίσει να υφαρπάξουν και την τελευταία σπιθαμή στεριάς, αέρα και θάλασσας για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Απέναντι στο 1% που λυμαίνεται τη Γη και τους ανθρώπους της καταληστεύοντας το 80% των πόρων του πλανήτη και το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού. Απέναντι σε όλους αυτούς που σχεδιάζουν νέους πολέμους και σφαγές για να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους χρησιμοποιώντας ως δεκανίκι τους το φασισμό. Απέναντι σε όλους αυτούς η ανθρωπότητα ακούει την ηχώ από το δικό της σύνθημα που σφράγισε τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο:

 

ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ – ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ

logo alfavita

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις έγκυρα και έγκαιρα από το alfavita.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πότε ανοίγουν τα σχολεία: Σήριαλ η ημερομηνία

Ξεχάστε το άμεσο άνοιγμα των σχολείων

Γιατί εκτοξεύτηκε η ζήτηση του σεμιναρίου "Διαπολιτισμική Εκπαίδευση"

Το κορυφαίο σεμινάριο στην Ελλάδα στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ για μοριοδότηση στον ΑΣΕΠ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ για τον ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

σχετικά άρθρα

Διαδικτυακό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς με μαθητές προσφυγόπουλα
Διαδικτυακό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς με μαθητές προσφυγόπουλα
Διαδικτυακό βιωματικό σεμινάριο: Η αξιοποίηση των κιτ φυσικών επιστημών για την ένταξη εκτοπισμένων μαθητριών/τών στην σχολική ομάδα
Διαδικτυακό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς με μαθητές προσφυγόπουλα
Αναπληρωτές: Όχι άλλα εμπόδια στις άδειες των εκπαιδευτικών
Αναπληρωτές: Όχι άλλα εμπόδια στις άδειες των εκπαιδευτικών
«Όχι άλλα εμπόδια στις άδειες των εκπαιδευτικών - Όχι άλλα εμπόδια στην προστασία της υγείας μας» - τονίζει η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών Ωρομίσθιων και...
Αναπληρωτές: Όχι άλλα εμπόδια στις άδειες των εκπαιδευτικών
Γερμανία: Δύτες βρήκαν μηχανή κρυπτογράφησης Enigma των Ναζί
Γερμανία: Δύτες βρήκαν μηχανή κρυπτογράφησης Enigma των Ναζί
Δύο δύτες, που καθάριζαν τον βυθμό από δίχτυα, βρήκαν τυχαία μια σπάνια μηχανή κρυπτογράφησης Enigma που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί κατά τον Β΄Παγκόσμιο...
Γερμανία: Δύτες βρήκαν μηχανή κρυπτογράφησης Enigma των Ναζί