ΣΥΡΙΖΑ: Tα σχολεία «ανοίγουν» και 1,5 εκ. μαθητές και εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε ανασφάλεια
«Η επαναλειτουργία των σχολείων και η επάνοδος και παραμονή των μαθητών στο σχολικό περιβάλλον είναι επιτακτική και πρέπει να γίνει με αποτελεσματικό και βιώσιμο σχεδιασμό για ολόκληρη τη σχολική χρονιά 2020-21», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ για το άνοιγμα των σχολείων αύριο

«Tα σχολεία "ανοίγουν" και ενάμισι εκατομμύριο μαθητές, εκπαιδευτικοί και οι οικογένειές τους βρίσκονται στη δίνη της αβεβαιότητας και ανασφάλειας, εξ αιτίας της κυβερνητικής αμεριμνησίας και της ανευθυνότητας έναντι της κοινωνίας». Αυτό σημειώνει το τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου.

«Η επαναλειτουργία των σχολείων και η επάνοδος και παραμονή των μαθητών στο σχολικό περιβάλλον είναι επιτακτική και πρέπει να γίνει με αποτελεσματικό και βιώσιμο σχεδιασμό και απαιτείται να γίνει για ολόκληρη τη σχολική χρονιά 2020-2021», σημειώνεται ακόμα.

«Ευχόμαστε σε όλους και όλες καλή και ασφαλή σχολική χρονιά με υγεία και πρόοδο», καταλήγει τι τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Οι ειλικρινείς ευχές όλων μας για «καλή σχολική χρονιά» φέτος συνοδεύονται από την συμπλήρωση: «…και με ασφάλεια για την υγεία όλων».  

Πλην Λακεδαιμονίων…

Η υποκριτική επικοινωνιακή έγνοια των κυβερνώντων για τη νέα σχολική χρονιά συγκαλύπτει το γεγονός πως τα σχολεία «ανοίγουν» και ενάμισι εκατομμύριο μαθητές, εκπαιδευτικοί και οι οικογένειές τους βρίσκονται στη δίνη της αβεβαιότητας και ανασφάλειας, εξ αιτίας της κυβερνητικής αμεριμνησίας και της ανευθυνότητας έναντι της κοινωνίας. 

Οι εκπαιδευτικοί, με την παιδαγωγική και κοινωνική ευθύνη του ειδικού ρόλου τους, καλούνται να υποδεχθούν τους μαθητές σε σχολικές μονάδες ανέτοιμες να ανταποκριθούν στις υγειονομικές ανάγκες της εποχής. 

Με ελλείψεις εκπαιδευτικών, με υπερφορτωμένες σχολικές αίθουσες, με σαθρά υγειονομικά πρωτόκολλα, με το πρώτο κουδούνι να βρίσκει ανέτοιμη την Τοπική Αυτοδιοίκηση στη διανομή μασκών με άκυρο σε σημαντικό μέρος του το διαγωνισμό της ΚΕΔΕ, με σχολικές μονάδες που το προσωπικό καθαριότητας δεν επαρκεί και γονείς να αγωνιούν για την ασφάλεια των παιδιών τους αμφισβητώντας τα κυβερνητικά μέτρα, μόνο αισιόδοξοι δεν μπορούμε να είμαστε για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. 

Η επαναλειτουργία των σχολείων και η επάνοδος και παραμονή των μαθητών στο σχολικό περιβάλλον είναι επιτακτική και πρέπει να γίνει με αποτελεσματικό και βιώσιμο σχεδιασμό και απαιτείται να γίνει για ολόκληρη τη σχολική χρονιά 2020-2021. Η μακρά περίοδος απομάκρυνσης των μαθητών όλων των βαθμίδων από το σχολικό περιβάλλον είναι παιδαγωγικά, κοινωνικά και κυρίως μορφωτικά ανεπίτρεπτη. 

Έναντι της κυβερνητικής ανεπάρκειας, που τροφοδοτείται από την ιδεοληψία της απαξίωσης κάθε τι κοινωνικού και δημόσιου αν δεν τιμολογείται με όρους κέρδους, έχουν διατυπωθεί κοινωνικά υπεύθυνες και επιστημονικά έγκυρες εναλλακτικές προτάσεις από τον κόσμο της εργασίας και της γνώσης. 

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων καθώς και οι παρεμβάσεις σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, όχι μόνο κατά το άνοιγμα των σχολικών μονάδων αλλά και καθ΄ όλη τη διάρκεια της επιδημικής κρίσης έχουν κατ’ επανάληψη διατυπωθεί από τη λήξη της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. 

Επιμένουμε πως αφού η κυβέρνηση αργεί, ο κόσμος της εκπαίδευσης για μια ακόμα φορά πρέπει να υπερασπισθεί υγειονομικά και μορφωτικά τη Δημόσια Παιδεία. Με δημοκρατικούς, συλλογικούς όρους απαιτείται η συγκρότηση ενός ενεργού κινήματος σε κάθε σχολική κοινότητα που θα οργανώσει με επιστημονική και κοινωνική ευθύνη πραγματικά μέτρα υγειονομικής προστασίας και θα υπερασπισθεί δημιουργικά την μορφωτική αποστολή σχολείων και σχολών. Από τη χρήση της μάσκας, τη καθαριότητα και τη τήρηση αποστάσεων μέχρι και την αποκλιμάκωση της πυκνότητας της εκπαιδευτικής διαδικασίας, την αξιοποίηση κάθε κατάλληλου δημόσιου χώρου, την ενίσχυση της αυτονομίας των δημόσιων δικτύων σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης, την υποδειγματική εφαρμογή εναλλακτικών διδακτικών πρακτικών, μεθόδων αξιολόγησης μαθητών, τον εμπλουτισμό των διδακτικών αντικειμένων. Από την απαίτηση για ενίσχυση του προσωπικού κάθε κατηγορίας και βαθμίδας με εργασιακές σχέσεις αξιοπρεπείς και σταθερές μέχρι και τον σεβασμό των ειδικών απαιτήσεων υγείας καθενός και καθεμιάς. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με όλες του τις δυνάμεις και σε συνεργασία με το σύνολο της σχολικής κοινότητας, τους γονείς, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τις συλλογικές εκφράσεις τους και τα τοπικά κινήματα, θα δώσει τη μάχη για υγειονομικά ασφαλές και παιδαγωγικά επωφελές άνοιγμα των σχολείων με όλα τα παιδιά. 

Η συναρπαστική ιστορική περιπέτεια της μόρφωσης είναι μια συλλογική, κοινωνική υπόθεση. 

Ευχόμαστε σε όλους και όλες καλή και ασφαλή σχολική χρονιά με υγεία και πρόοδο. 

Διαβάστε Επίσης:

ΑΣΕΠ: Tο ΚΟΡΥΦΑΙΟ Σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ με ανοικτές αιτήσεις

Νέες Προσλήψεις Φιλολόγων (όλες οι ειδικότητες) σε όλη την Ελλάδα

Μοριοδότηση - Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Π.Ε. και Δ.Ε. στη Σχολική Ψυχολογία

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ ΣΕ 10 ΗΜΕΡΕΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΣ ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

 

 

σχετικά άρθρα

Συντονιστικό Αναπληρωτών: Όλοι στην κινητοποίηση στα Προπύλαια αύριο
Συντονιστικό Αναπληρωτών: Όλοι στην κινητοποίηση στα Προπύλαια αύριο
Μαθητική κινητοποίηση αύριο στα Προπύλαια, στις 12 - Κάλεσμα του Συντονιστικού Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών
Συντονιστικό Αναπληρωτών: Όλοι στην κινητοποίηση στα Προπύλαια αύριο
Κλειστό το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Κέρκυρας έξι βδομάδες μετά το άνοιγμα των σχολείων
Κλειστό το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Κέρκυρας έξι βδομάδες μετά το άνοιγμα των σχολείων
Η μεταστέγαση του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου Κέρκυρας μετατέθηκε χρονικά αρκετές φορές, ενώ έξι βδομάδες μετά το άνοιγμα των σχολείων...
Κλειστό το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Κέρκυρας έξι βδομάδες μετά το άνοιγμα των σχολείων
Α. Γεωργιάδης: Το αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Εφετείο υπεύθυνο για τα κρούσματα
Α. Γεωργιάδης: Το αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Εφετείο υπεύθυνο για τα κρούσματα
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Άδωνι Γεωργιάδη το αντιφασιστικό συλλαλητήριο έξω από το Εφετείο Αθηνών αποτελεί την αιτία για τα αυξημένα κρούσματα...
Α. Γεωργιάδης: Το αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Εφετείο υπεύθυνο για τα κρούσματα
COVID-19: Απαραίτητο τα μάθημα ατομικής υγείας σε όλα τα σχολεία
COVID-19: Απαραίτητο τα μάθημα ατομικής υγείας σε όλα τα σχολεία
Κατανοώντας λοιπόν πως ο COVID-19, είναι μια ασθένεια που τα προληπτικά μέτρα κάνουν εύκολη την αποφυγή της, η γνώση και η αφύπνιση θα πρέπει να...
COVID-19: Απαραίτητο τα μάθημα ατομικής υγείας σε όλα τα σχολεία