Εκπαιδευτικοί Ριζοσπαστικής Αριστεράς: Να αποσυρθεί η εγκύκλιος για τις υπηρεσιακές μεταβολές
Οι Εκπαιδευτικοί Ριζοσπαστικής Αριστεράς – [ΕΡΑ] καταγγέλλουν τη  συγκεκριμένη εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας ως  ενέργεια που παραβιάζει την εκπαιδευτική νομοθεσία και κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα.

Οι Εκπαιδευτικοί Ριζοσπαστικής Αριστεράς για την εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ που παράνομα ζητά με κλειστά τα σχολεία να αποφασιστούν οι υπηρεσιακές μεταβολές  μέχρι την Παρασκευή 14/8/20

2-8-2020

Το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση της Ν.Δ. στον ένα χρόνο διακυβέρνησης απέδειξε ότι «η δεξιά δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά». Έχει ψηφίσει σειρά αντιεκπαιδευτικούς νόμους, νόμους εναντίον της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, νόμο-ρουσφέτι για τους σχολάρχες και την  ιδιωτική εκπαίδευση, νόμο καταπάτησης του άρθρου 16 του συντάγματος με την αναγνώριση τίτλων κολεγίων ως πανεπιστημιακών, νόμο αντιδημοκρατικό ενάντια στις διαδηλώσεις που από τον καιρό της χούντας παρόμοιος είχε να εμφανιστεί, νόμους που ευθέως βάλλουν κατά της εργασίας, των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και των μορφωτικών αναγκών των μαθητών. Το μένος της μάλιστα κατά της εκπαίδευσης ως υποχρέωσης παροχής της από το κράτος ήταν τέτοιο που εν μέσω κορωνοϊού αύξησε  τον αριθμό των μαθητών από 22 σε 25! «Αρίστευσε» βέβαια με τον τελευταίο νόμο σε κάτι που ξέρουν καλά. Στο να φέρουν τον κομματισμό  σε όλο το δημόσιο και στην εκπαίδευση  με τον νόμο για δι-ορισμό των Διευθυντών Εκπαίδευσης!

Όμως το ΥΠΑΙΘ εκτός από την αντιεκπαιδευτική πολιτική χαρακτηρίζεται και από δυο άλλα στοιχεία. Την περιφρόνηση διατάξεων για τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών και την παντελή έλλειψη αντίληψης της σχολικής πραγματικότητας. Ο συνδυασμός αυτών των δυο κάνουν το Υπουργείο Παιδείας ακόμα πιο επικίνδυνο. Έτσι εν μέσω καλοκαιριού και ενώ οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε άδεια, τα σχολεία είναι κλειστά και ως εκ τούτου οι σύλλογοι διδασκόντων δεν γίνεται να συνεδριάσουν, στέλνει εγκύκλιο πραξικοπηματική (102027/ΓΔ5/30-7-2020), που απαιτεί να γίνουν οι υπηρεσιακές μεταβολές μέχρι τις 14 Αυγούστου κατά παράβαση σειράς υπαρχόντων νόμων !

Δεν γνωρίζει το Υπουργείο Παιδείας ότι:

• με κλειστά σχολεία και με εκπαιδευτικούς να βρίσκονται σε νόμιμη άδεια ότι δεν είναι δυνατόν να συνεδριάσουν οι Σύλλογοι Διδασκόντων για να διαπιστώσουν και να δηλώσουν τις ελλείψεις και τις εκπαιδευτικές ανάγκες συνολικότερα;
  • Αν δεν γίνουν αναλήψεις υπηρεσίας,  δεν παρθούν υπόψη οι μακροχρόνιες άδειες, δεν οριστικοποιηθεί ο αριθμός των τμημάτων (εκκρεμότητες πχ με μεταγραφές μαθητών-εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης φοίτησης στο νηπιαγωγείο, κατάθεση διαγνώσεων για ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών), δεν μπορούν διαπιστωθούν τα πραγματικά κενά;
  • Τα μέλη των Υπηρεσιακών Συμβουλίων ενώ  βρίσκονται σε άδεια ταυτόχρονα θα καλεστούν να αποφασίσουν για υπηρεσιακές μεταβολές χωρίς μάλιστα να έχουν επίγνωση των πραγματικών αναγκών των σχολείων;

Οι Εκπαιδευτικοί Ριζοσπαστικής Αριστεράς – ΕΡΑ-  καταγγέλλουν τη  συγκεκριμένη εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας ως  ενέργεια που παραβιάζει την εκπαιδευτική νομοθεσία και κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα. Ταυτόχρονα καλoύμε τους εκπαιδευτικούς μέλη των Υπηρεσιακών Συμβουλίων να μη νομιμοποιήσουν με τη συμμετοχή τους τις παραπάνω ενέργειες του ΥΠΑΙΘ. Η εφαρμογή της συγκεκριμένης εγκυκλίου και η συνεδρίαση γι αυτό τον σκοπό των Υπηρεσιακών Συμβουλίων μόνο ως πράξη της λογικής του «εντέλλεσθε» μπορεί να εκληφθεί. Ως «εντέλλεσθε» για πράξη αντιδημοκρατική εναντίον νόμων και δικαιωμάτων. Οι εκπαιδευτικοί δεν θα συναινέσουν σε κάτι τέτοιο. Το ελάχιστο που μπορεί και πρέπει να κάνει το Υπουργείο Παιδείας είναι να πάρει πίσω την εγκύκλιο.

Διαβάστε Επίσης:

ΑΣΕΠ: Tο ΚΟΡΥΦΑΙΟ Σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ με ανοικτές αιτήσεις

Παν.Αιγαίου: Έκπτωση σε σεμινάρια Σχολική Ψυχολογίας ή Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης

ΒΡΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ