Διευθυντές Εκπαίδευσης: «Λίστες "αρίστων" χωρίς μοριοδότηση προσόντων»;
«Στην τροπολογία, δεν θα βρει ούτε μία πρόταση που να καθορίζει τη μοριοδότηση των προσόντων των υποψηφίων Διευθυντών Εκπαίδευσης! Υπάρχει μόνο ένα γενικό "συνεκτιμώνται" (η υπηρεσιακή συγκρότηση, η επιστημονική κατάρτιση κλπ)», σημειώνει η Ενωτική Αριστερή Συνεργασία στην ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

Για ύπαρξη κομματικών λιστών «αρίστων» από τη στιγμή που δεν υπάρχουν κριτήρια μέσω προσμετρήσεων μορίων επιλογής για να γίνει η επιλογή τόσο των προσωρινών Διευθυντών Εκπαίδευσης όσο και των διορισμένων μελών των συμβουλίων κάνει λόγο η Ενωτική Αριστερή Συνεργασία στην ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, αναφορικά με την αντικατάσταση των Διευθυντών Εκπαίδευσης.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, «στην τροπολογία, δεν θα βρει ούτε μία πρόταση που να καθορίζει τη μοριοδότηση των προσόντων των υποψηφίων Διευθυντών Εκπαίδευσης! Υπάρχει μόνο ένα γενικό "συνεκτιμώνται" (η υπηρεσιακή συγκρότηση, η επιστημονική κατάρτιση κλπ)».

Παράλληλα, η Ενωτική Αριστερή Συνεργασία εφιστά την προσοχή στους εκπαιδευτικούς, «καθώς λειτουργίες του ΠΥΣΔΕ και γενικά της ΔΔΕ Ρεθύμνου που ως τώρα θεωρούσαμε αυτονόητες [...], πιθανότατα να τεθούν σοβαρά υπό αμφισβήτηση».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ενωτικής Αριστερής Συνεργασίας στην ΕΛΜΕ Ρεθύμνου:

ΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ

Ανακοίνωση της Ενωτικής Αριστερής Συνεργασίας για την τροπολογία αντικατάστασης των Διευθυντών Εκπαίδευσης

Σύμφωνα με το άρθρο 52 του ν. 4692/2020 (ΦΕΚ 12/6) η θητεία όλων των στελεχών εκπαίδευσης παρατάθηκε μέχρι να κατατεθεί προς ψήφιση ο νέος νόμος της επιλογής στελεχών εκπαίδευσης, που θα καθόριζε και τα κριτήρια επιλογής. Ήταν κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί λογικό, δυστυχώς όμως η λογική – όπως οι περισσότεροι την ορίζουμε – δεν υπάρχει στο Υπουργείο Παιδείας.

Στον νόμο που ψηφίστηκε για την ιδιωτική εκπαίδευση (ν. 4713/2020) κατατέθηκε αιφνιδιαστικά τροπολογία, που ουσιαστικά ακυρώνει το άρθρο, που η ίδια κοινοβουλευτική πλειοψηφία ψήφισε. Με αυτή λοιπόν την τροπολογία:

α) Όλοι οι νυν Διευθυντές Εκπαίδευσης όλων των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης των νομών της χώρας αντικαθίστανται με προσωρινούς Διευθυντές, με θητεία το αργότερο μέχρι 31-8-2021, και οι οποίοι τοποθετούνται με υπουργική απόφαση.

β) Αντικαθίστανται επίσης τα διορισμένα (μη αιρετά) μέλη των Υπηρεσιακών Συμβουλίων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΠΕ) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΔΕ).

Όσο κι αν ψάξει κανείς στην τροπολογία, δεν θα βρει ούτε μία πρόταση που να καθορίζει τη μοριοδότηση των προσόντων των υποψηφίων Διευθυντών Εκπαίδευσης! Υπάρχει μόνο ένα γενικό «συνεκτιμώνται» (η υπηρεσιακή συγκρότηση, η επιστημονική κατάρτιση κλπ). Αντιλαμβάνεται κανείς πόση υποκρισία υπάρχει στους κυβερνώντες, που θέλουν να μας αξιολογήσουν «αντικειμενικά», ενώ οι ίδιοι ψηφίζουν νόμους που …καταργούν την αξιολόγηση, βάζοντας δικούς τους ανθρώπους για να εφαρμόσουν την ταξική και αντιεκπαιδευτική πολιτική τους.

Επιπλέον, η επιλογή των προσωρινών (;) Διευθυντών θα γίνει από πενταμελές συμβούλιο που θα οριστεί με απόφαση της Υπουργού. Θα αποτελείται από δύο πανεπιστημιακούς, έναν Σύμβουλο του Υπουργείου, έναν Προϊστάμενο Διεύθυνσης του Υπουργείου κι έναν Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης (τον οποίο δεν θα ορίσει η Υπουργός, αλλά η Γενική Γραμματέας της…).

Ασφαλώς εκλεγμένοι εκπρόσωποι του κλάδου δεν προβλέπονται, ούτε καν ως παρατηρητές…

Συνεπώς, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν κριτήρια μέσω προσμετρήσεων μορίων επιλογής για να γίνει η επιλογή τόσο των προσωρινών Διευθυντών Εκπαίδευσης όσο και των διορισμένων μελών των συμβουλίων, μπορούμε να υποθέσουμε ότι υπάρχουν έτοιμες κομματικές λίστες «αρίστων» (και πείτε μας καχύποπτους και προκατειλημμένους…). Οι νέοι Διευθυντές Εκπαίδευσης θα δώσουν φυσικά τα διαπιστευτήριά τους αυτή τη σχολική χρονιά και θα ανανεώσουν τη θητεία τους με τον νέο νόμο επιλογής των στελεχών εκπαίδευσης, ένα νόμο που θα προάγει την «αριστεία» και όπου όλες οι θέσεις στελεχών θα καταλαμβάνονται από αρίστους, που απλώς θα  τυχαίνει να είναι και προσφιλείς στην κυβέρνηση…

Με βάση τα παραπάνω, εφιστούμε σε όλους τους συναδέλφους την προσοχή, καθώς λειτουργίες του ΠΥΣΔΕ και γενικά της ΔΔΕ Ρεθύμνου που ως τώρα θεωρούσαμε αυτονόητες – και οι οποίες ωστόσο αποτελούσαν κατακτήσεις τους κλάδου και των αντιπροσώπων του τα τελευταία χρόνια – (όπως π.χ. ο εν γένει σεβασμός στη σειρά της μοριοδότησης, η δυνατότητα παρουσίας σε συνεδριάσεις τους ΠΥΣΔΕ όποιου το επιθυμούσε κ.ά.), πιθανότατα να τεθούν σοβαρά υπό αμφισβήτηση. Θα χρειαστεί επαγρύπνηση και συμμετοχή όλων των συναδέλφων για να μην επιτρέψουμε η ευνοιοκρατία που προάγει η κυβέρνηση να γίνει παντού ο κανόνας! (Και δεν θα μας προκαλέσει καμία έκπληξη αν αυτή η τροπολογία στρώσει τον δρόμο και για παρόμοια επιλογή διευθυντών σχολικών μονάδων).

Καθιστούμε σαφές ότι στελέχη σε διοικητικές θέσεις που δεν έχουν επιλεγεί με αντικειμενικά κριτήρια και μετρήσιμα προσόντα (παρόλο που και αυτή η παράμετρος σηκώνει αρκετή συζήτηση…), αλλά ανάλογα με τη θέση τους στην κομματική ιεραρχία ή τις γνωριμίες τους, δεν νομιμοποιούνται στις συνειδήσεις των συναδέλφων εκπαιδευτικών.

Οι αγώνες είναι μπροστά μας!

Ενωτική Αριστερή Συνεργασία

Στην ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου