Ψήφισμα Κοσμητείας της Σχολής ΑΕΠΣ του Παν.Πελοποννήσου για Αγία Σοφία
Από τη Κοσμητεία της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Καλαμάτα).

Αναλυτικά το ψήφισμα:

Η απόφαση του Τουρκικού Κράτους για μετατροπή του σημαντικότερου και μεγαλοπρεπέστερου βυζαντινού ναού της Αγίας του Θεού Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος, αποτελεί πρώτ’ απ’ όλα πράξη ανιστόρητη και ενέργεια ακατανόητη, κατά παράβαση και ανατροπή εκ βάθρων της απόφασης του ίδιου του δημιουργού του Νεότερου Τουρκικού Κράτους, Μουσταφά Κεμάλ «Ατατούρκ», κατά την οποία ο ναός μετατράπηκε επίσημα σε μουσείο (1934), ενώ από το 1985 ενεγράφη στον Κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Παρότι μετά την ΄Αλωση του 1453 η Αγία Σοφία είχε μετατραπεί από τον ίδιο τον «Πορθητή» Μωάμεθ Β΄ σε τζαμί, κατάσταση που διατηρήθηκε για περίπου πέντε αιώνες, η απόφαση του Κεμάλ το 1934 αποκατέστησε εν μέρει τον πραγματικό ρόλο του εκ των κορυφαίων μνημείων (μαζί με τον Πανάγιο Τάφο) της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και του Ορθόδοξου Χριστιανισμού -μια απόφαση σωστή την οποία έρχεται με βάναυσο τρόπο να απεμπολήσει η αλλοπρόσαλλη (πλην όμως εξυπηρετούσα πολιτικές σκοπιμότητες της τουρκικής πολιτικής) απόφαση του Προέδρου Ταγίμπ Ερντογάν.

Το ΙΝΕΒΥΠ και η ΣΑΕΠΣ συνενώνουν την έντονη διαμαρτυρία τους μαζί με τα άλλα ανώτατα πνευματικά ιδρύματα της χώρας, εκκλησιαστικά και κοσμικά, και καλούν την διεθνή κοινότητα να σταθεί ως ανάχωμα στις «νέο-οθωμανικές» φιλοδοξίες του νεοτουρκικού κράτους. Εξάλλου, η ως τώρα αντίδραση και της Διεθνούς Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών, και άλλων κορυφαίων βυζαντινολογικών ιδρυμάτων ανά την υφήλιο δείχνει πόσο άστοχη και μη αποδεκτή σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η τουρκική απόφαση, αν μάλιστα ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι πρόσφατα αποφασίστηκε ότι το επόμενο (24ο ) διεθνές βυζαντινολογικό συνέδριο αναβάλλεται όχι μόνο ως προς τον χρόνο διεξαγωγής (2021), αλλά και ως προς τον τόπο, που ήταν η Κωνσταντινούπολη!

O ίδιος ο τουρκικός πνευματικός κόσμος θα πρέπει να αντιδράσει, ιδιαίτερα οι συνάδελφοι Τούρκοι ελληνιστές και βυζαντινολόγοι, αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι όχι μόνο στα δύο μεγαλύτερα τουρκικά πανεπιστήμια (Κωνσταντινούπολης και ΄Αγκυρας), αλλά και σε ορισμένα άλλα, θεραπεύονται στις ημέρες μας οι ελληνικές (και βυζαντινές) σπουδές!

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 6/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανελλαδικές - πανελλήνιες εξετάσεις
Το παζλ των βάσεων: Ποιες σχολές «εκτοξεύτηκαν» και ποιες βούτηξαν
Σε 232 τμήματα καταγράφεται ανοδική τάση, ενώ 200 βλέπουν τις βάσεις τους να υποχωρούν, διαμορφώνοντας ένα εκρηκτικό τοπίο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
Το παζλ των βάσεων: Ποιες σχολές «εκτοξεύτηκαν» και ποιες βούτηξαν
ΑΤΜ
Συντάξεις Ιανουαρίου και επιδόματα: Ανατροπή με τις πληρωμές λόγω εορτών
Οι καταβολές των συντάξεων μεταφέρονται έως και 10 ημέρες νωρίτερα, ενώ και τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ θα δοθούν νωρίτερα ενόψει Χριστουγέννων
Συντάξεις Ιανουαρίου και επιδόματα: Ανατροπή με τις πληρωμές λόγω εορτών
foto_education_pencils_2.jpg
Εκπαιδευτικοί: Οι μαθητές της ψηφιακής εποχής χάνουν τη συγκέντρωση και τη φαντασία τους
Σχολεία - Εκπαιδευτικοί: Μειώνεται δραματικά η ικανότητα συγκέντρωσης των παιδιών
Εκπαιδευτικοί: Οι μαθητές της ψηφιακής εποχής χάνουν τη συγκέντρωση και τη φαντασία τους