Τα έχουν κάνει… θάλασσα στην προσχολική εκπαίδευση - Απροετοίμαστοι για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής
Απροετοίμαστος ο Δήμος Ηρακλείου και το υπουργείο για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής

Για έλλειψη πολιτικής βούλησης και διαχειριστικής ικανότητας κατηγορεί ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. “Δ. Θεοτοκόπουλος” το υπουργείο Παιδείας και τη δημοτική Αρχή Ηρακλείου, καθώς η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση αποτελούσε επιτακτικό αίτημα εδώ και καιρό και έπρεπε να εφαρμοστεί από το ερχόμενο σχολικό έτος, όπως είχε προγραμματιστεί. Απεναντίας, όπως υποστηρίζει ο Σύλλογος, ο νέος σχεδιασμός δημιουργεί νέα προβλήματα.

«Το ήξεραν εδώ και τρία χρόνια ότι δεν μπορούσε να εφαρμοστεί η προσχολική εκπαίδευση στο Ηράκλειο, κι όμως το επιχείρησαν, προκαλώντας δεκάδες προβλήματα σε γονείς και εκπαιδευτικούς», είπε στον 98,4 και στη δημοσιογράφο Αγγέλα Δουλγεράκη, με αγανακτισμένο ύφος, ο Γιώργος Μακράκης, πρόεδρος του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης “Δομήνικος Θεοτοκόπουλος”, μετά τη νέα συνάντηση του Συλλόγου με τη δημοτική Αρχή Ηρακλείου.

Ο κ. Μακράκης έριξε πυρά και στην Πολιτεία και στον Δήμο, που έδειξαν πρόσωπο αμεριμνησίας. Αμέσως μετά, αναρτήθηκε ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. “Δ. Θεοτοκόπουλος”, που αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. “Δ. Θεοτοκόπουλος” συναντήθηκε την Πέμπτη 16 Ιουλίου με τον δήμαρχο Ηρακλείου, κ. Β. Λαμπρινό, και τον αντιδήμαρχο Παιδείας, κ. Ν. Αγγελάκη, σχετικά με την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης στον Δήμο Ηρακλείου.

Από τη δική μας μεριά τονίσαμε πως υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες για τη σχολική στέγη στην πόλη μας, καθώς πολλά κτήρια νηπιαγωγείων έχουν σοβαρά κτηριακά και λειτουργικά ζητήματα. Υπάρχουν ευθύνες στην κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, εφόσον οι 22 αίθουσες που έχει αναλάβει η ΚΤΥΠ (ο ενιαίος κατασκευαστικός φορέας του ελληνικού κράτους) δε θα είναι έτοιμες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς.

Στο σημείο αυτό οφείλουμε να καταδικάσουμε τις απαράδεκτες δηλώσεις της γενικής γραμματέως του υπουργείου Παιδείας, της κ. Γκίκα, που δήλωσε σε σχετική συνάντηση με τη δημοτική Αρχή και την Ένωση Γονέων: “...σε κάθε Δημοτικό της χώρας υπάρχουν αίθουσες που χρησιμοποιούνται ως αποθήκες. Σαν δεύτερη λύση ανάγκης, δεν υπάρχει περίπτωση να μη βρείτε τέτοιες αίθουσες”. Υπάρχουν ευθύνες και στη δημοτική Αρχή, αφού ούτε οι 10 οικίσκοι που ήταν προγραμματισμένοι να παραδοθούν πριν το ξεκίνημα του σχολικού έτους είναι εφικτό. Είναι χαρακτηριστικό πως και για τις 32 αίθουσες συνολικά δε λάβαμε συγκεκριμένη απάντηση πότε θα είναι έτοιμες χρονικά.

Κατά συνέπεια, η λύση ανάγκης που προκρίθηκε από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας και της δημοτικής Αρχής είναι:

- Να χρησιμοποιηθούν 9 αίθουσες πολλαπλών χρήσεων των δημοτικών σχολείων.

- Να χρησιμοποιηθούν 8 αίθουσες ΚΕΠΑ (δημοτικών παιδικών σταθμών).

Προφανώς αυτή η λύση ανάγκης προέκυψε από την έλλειψη πολιτικής βούλησης και της διαχειριστικής ανικανότητας, καθώς εδώ και τρία χρόνια όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς γνώριζαν πως, με βάση τον νόμο, η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση θα έπρεπε να εφαρμοστεί το σχολικό έτος 2020-1 και στον Δήμο Ηρακλείου.

Ο νέος σχεδιασμός που συναποφάσισαν κυβέρνηση και Δήμος Ηρακλείου θα προκαλέσει πολλαπλά προβλήματα. Η αξιοποίηση των αιθουσών πολλαπλών χρήσεων των δημοτικών σχολείων δημιουργεί ζητήματα συνολικής λειτουργίας των σχολείων, αφού θα πρέπει τα παιδιά ηλικίας από 4 έως 12 ετών να προαυλίζονται στον ίδιο χώρο, ζητήματα υγιεινής εφόσον θα χρησιμοποιούνται κοινές τουαλέτες και εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης με την πανδημία του κορωνοϊού, θέματα λειτουργίας του σχολικού προγράμματος εφόσον δε θα είναι εφικτό να χρησιμοποιούνται οι αίθουσες αυτές για εκδηλώσεις, δράσεις κ.ά. Η χρήση αιθουσών των ΚΕΠΑ θα στερήσει τη δυνατότητα σε γονείς να στείλουν τα παιδιά τους (ηλικίας κάτω των 4 ετών) σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα με κοινωνικές προεκτάσεις.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. “Δ. Θεοτοκόπουλος” τονίζει πως η εφαρμογή της υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης αποτελεί μια σημαντική θεσμική, παιδαγωγική και κοινωνική κατάκτηση, η οποία πρέπει να υλοποιηθεί με όρους παιδαγωγικούς, υγιεινής, ασφάλειας και προσαρμοσμένους στις σύγχρονες εκπαιδευτικές και κοινωνικές ανάγκες εν έτει 2020. Υπό το πρίσμα αυτό θα συνεχίζουμε να διεκδικούμε και να αγωνιζόμαστε».

Οι διαβεβαιώσεις διαψεύστηκαν

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Ηρακλείου όπου εξαπολύει πυρά εναντίον της δημοτικής Αρχής και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, κάνοντας αναφορά πως «υπονομεύουν τις εκπαιδευτικές και άλλες ανάγκες εκατοντάδων νηπίων και των οικογενειών τους».

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: «Μέσα από διαπαραταξιακές ενημερώσεις και συσκέψεις, η δημοτική Αρχή προσπαθεί να εμφανίσει ένα αρραγές μέτωπο για το αίτημα εξαίρεσης του Δήμου από το Πρόγραμμα Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής και για το νέο σχολικό έτος, στο οποίο προσπαθεί να αθροίσει φορείς εκπαιδευτικών και γονέων! Παραδεχόμενη την αδυναμία κατασκευής των απαιτούμενων αιθουσών, δείχνει την κυβέρνηση ως μοναδική υπαίτια για μια πολιτική με την οποία συμφωνεί και υλοποιεί μέχρι κεραίας, ενώ το υπουργείο ζητά να βρεθεί προσωρινή “λύση”, στοιβάζοντας νήπια σε αποθήκες, αίθουσες εκδηλώσεων και βιβλιοθήκες σχολείων!

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της “Λαϊκής Συσπείρωσης” θέταμε διαρκώς το ζήτημα λήψης μέτρων, ώστε να βρεθούν οι απαραίτητες κατάλληλες αίθουσες. Ζητούσαμε επανειλημμένα από τη δημοτική Αρχή να παρουσιάσει το σχέδιό της. Το ίδιο ζητούσαν φορείς εκπαιδευτικών και γονέων. Οι διαβεβαιώσεις ότι υπάρχει σχέδιο και ότι γίνονται ενέργειες διαψεύστηκαν. Πολιτικές ευθύνες βαραίνουν διαχρονικά τις κυβερνήσεις που σχεδίασαν την εφαρμογή και υλοποιούν το Πρόγραμμα Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής με υποβαθμισμένους όρους.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε τα γνωστά “προκάτ” σε σχολικές αυλές, μείωσε κατά 50 εκατ. ευρώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για ανέγερση σχολείων το 2019, ενώ η κυβέρνηση Ν.Δ. έκανε αντίστοιχη μείωση κατά άλλα 50 εκατ. ευρώ το 2020. Δημοτική Αρχή και κυβέρνηση Ν.Δ., είτε με παράταση της εξαίρεσης του Δήμου από το Πρόγραμμα, είτε με την υλοποίησή του με απαράδεκτους όρους, υπονομεύουν τις εκπαιδευτικές και άλλες ανάγκες εκατοντάδων νηπίων και των οικογενειών τους! Αυτοί δημιούργησαν αυτή την κατάσταση, αυτοί να βρουν λύση τώρα!

Απαιτούμε:

- Με την έναρξη του σχολικού έτους να έχουν διασφαλιστεί όλες οι προϋποθέσεις (υποδομές-προσωπικό) για την ομαλή έναρξη της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής στον Δήμο Ηρακλείου, χωρίς αναβολή.

- Γενναία χρηματοδότηση για την υλοποίηση της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής ώστε να εφαρμοστεί με αναβαθμισμένους και σύγχρονους όρους.

- Να σχεδιαστεί ολοκληρωμένα, με κρατική χρηματοδότηση, η ανέγερση νέων σύγχρονων, ασφαλών νηπιαγωγείων, με όλους τους απαιτούμενους χώρους, υποδομές και μέσα.

- Πρόσληψη όλου του μόνιμου αναγκαίου προσωπικού.

- Να μην υπάρξει κανένας αποκλεισμός παιδιού από καμιά δομή.

- Απαιτούμε από την κυβέρνηση τη μείωση του αριθμού των νηπίων σε 15 ανά αίθουσα».

Τι σημαίνει «επιτερπής»

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4