Α' ΣΕΠΕ Αθηνών: Ο Δήμος Ζωγράφου δεν έχει βρει αίθουσες για νηπιαγωγεία εδώ και δυό χρόνια
Στις  καλένδες η υλοποίηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στον Δήμο Ζωγράφου, καταγγέλλει ο Α΄Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

Στο υπουργείο πετάει πλέον το μπαλάκι των δικών του ευθυνών ο Δήμος

Από την ψήφιση του άρθρου 33 του νόμου 4521,  με το οποίο θεσμοθετήθηκε ως υποχρεωτική η δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση, έχουν περάσει  δύο και πλέον χρόνια.  Μέσα σε αυτό το διάστημα ο Δήμος Ζωγράφου, χωρίς να έχει κανένα οικονομικό θέμα, δεν κατόρθωσε  να βρει  μέχρι σήμερα ούτε μία αίθουσα νηπιαγωγείου.  Βρήκε αίθουσες για τους παιδικούς σταθμούς και καλώς  έπραξε καθώς ενώνουμε κι εμείς τη φωνή μας με τους γονείς που διεκδικούν να μην μείνει κανένα παιδί, κάτω των τεσσάρων (4)ετών, έξω από παιδικό σταθμό, δεν κατόρθωσε όμως να βρει, έστω μία, αίθουσα για τα νήπια και τα προνήπια του Ζωγράφου.

Ο Σύλλογός μας με παρέμβασή του στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 2  Ιουνίου 2020 έθεσε για πολλοστή φορά τα δύο βασικά θέματα που αφορούν τα νηπιαγωγεία του Ζωγράφου:

 • Την άμεση  επίλυση του σοβαρού κτιριακού προβλήματος  που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία των  νηπιαγωγείων του Ζωγράφου είτε με παρεμβάσεις και επισκευές είτε με μεταστέγαση σε κατάλληλους χώρους.
 • Την εξεύρεση των κατάλληλων χώρων, οι οποίοι θα πληρούν όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές,  για την υλοποίηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης.
 • Καταθέσαμε συγκεκριμένα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Δήμος Ζωγράφου είναι από τους χειρότερους Δήμους  της χώρας στην κάλυψη των αναγκών  της προσχολικής εκπαίδευσης.
pinakas.jpg
 • Επισημάναμε για μία ακόμη φορά ότι όλα αυτά είναι αποτέλεσμα των αντιεκπαιδευτικών πολιτικών λιτότητας και περικοπών και συνολικής υποβάθμισης του δημόσιου νηπιαγωγείου καταδεικνύοντας παράλληλα και τις τεράστιες ευθύνες όλων των δημοτικών αρχών της πόλης των τελευταίων χρόνων.
 • Καταγγείλαμε και ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου την παράτυπη ανακοίνωση του Δήμου με την οποία καλούσε τους γονείς των προνηπίων να εγγράψουν τα παιδιά τους  και στους παιδικούς σταθμούς.

Ο Δήμαρχος και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος στις τοποθετήσεις ανέφεραν τα εξής:

 • Το μόνο έργο το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη είναι στο οικόπεδο Μακρυγιάννη  και Αυξεντίου, στο οποίο προορίζεται να κατασκευαστεί ένα διθέσιο νηπιαγωγείο.  Υπολογίζεται ότι στο τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η δημοπράτηση και θα έχει ανατεθεί σε εργολάβο, ο οποίος πρέπει να το παραδώσει σε διάστημα ενός έτους.

Για τα υπόλοιπα, τα οποία θα αναφερθούν παρακάτω, έχουν γίνει απλά τεχνικά δελτία και ανάλογες προτάσεις στο υπουργείου από το οποίο αναμένονται κάποια στιγμή απαντήσεις.

 • Οικόπεδο Καράτζα.  Αν κάποια στιγμή εγκριθεί θα τοποθετηθούν  προκάτ βαρέως τύπου για τις ανάγκες ενός διθέσιου νηπιαγωγείου.
 • Οικόπεδο στην οδό Κερασούντoς. Αν εγκριθεί θα τοποθετηθούν ελαφριά προκάτ (ISOBOX).
 • 3ο νηπιαγωγείο. Υπάρχει σχέδιο για την δημιουργία μιας επιπλέον αίθουσας δίπλα από το 3ο νηπιαγωγείο που λειτουργεί στο προαύλιο του 8ου Δημοτικού Σχολείου. Κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό για το προαύλιο του σχολείου όπου ήδη ασφυκτιούν 300 παιδιά.
 • Πανεπιστήμιο. Βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο οι συζητήσεις με το Πανεπιστήμιο για την παραχώρηση οικοπέδου 6,5 στρεμμάτων στο οποίο θα τοποθετηθούν προκάτ.
 • Ούτε κουβέντα για έργα βελτίωσης των άθλιων συνθηκών στα νηπιαγωγεία που ήδη λειτουργούν.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι ο Δήμος  Ζωγράφου, στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς (2020-2021) ΔΕΝ θα είναι σε θέση να υλοποιήσει την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση. Επαναλαμβάνουμε ότι έως σήμερα δεν έχει βρεθεί έστω μία αίθουσα από τις 18 (περίπου) που χρειάζονται. Θεωρούμε ότι και χώροι και λύσεις υπάρχουν. Πολιτική βούληση δεν υπάρχει.

Το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε επισκεφτεί για τα συγκεκριμένα θέματα τον Δήμο Ζωγράφου 8 φορές δείχνει ότι για μας βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεων και των προτεραιοτήτων μας.

Θεωρούμε απαράδεκτη τη μέχρι τώρα στάση του Δήμου και δηλώνουμε ότι μένουμε ανυποχώρητοι στον αγώνα μας για την βελτίωση των κτιριακών υποδομών των νηπιαγωγείων που ήδη λειτουργούν καθώς και  για την άμεση υλοποίηση της δίχρονης προσχολικής τόσο στον Δήμο Ζωγράφου όσο και στον Δήμο Αθηναίων.

Και αυτός ο αγώνας θα συνεχιστεί με κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις, παραστάσεις δημοσιεύσεις, με ότι τέλος πάντων χρειαστεί μέχρι  να πετύχουμε το αυτονόητο:

όλα τα προνήπια και τα νήπια του Δήμου Ζωγράφου να βρίσκονται, με τις καλύτερες συνθήκες, στο δημόσιο νηπιαγωγείο

Διαβάστε Επίσης:
 

ΑΣΕΠ: Tο ΚΟΡΥΦΑΙΟ Σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ με ανοικτές αιτήσεις

 

Παν.Αιγαίου: Έκπτωση σε σεμινάρια Σχολική Ψυχολογίας ή Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης

 

ΒΡΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

 

 

 

σχετικά άρθρα

Μπογδάνος κατά μαθητικών καταλήψεων: Δεν έχουμε καταλάβει τι φίδι ανεχόμαστε
Μπογδάνος κατά μαθητικών καταλήψεων: Δεν έχουμε καταλάβει τι φίδι ανεχόμαστε
«Εθνικός διχασμός, εκατό δισ. χρέος, εθνική ήττα στο μακεδονικό, καταναγκαστικός εποικισμός, ασυδοσία των μπάχαλων», τα αποτελέσματα των καταλήψεων
Μπογδάνος κατά μαθητικών καταλήψεων: Δεν έχουμε καταλάβει τι φίδι ανεχόμαστε
Κλειστά σχολεία: 118 σχολικές μονάδες και τμήματα σε αναστολή λειτουργίας λόγω κρουσμάτων κορονοϊού
Κλειστά σχολεία: 118 σχολικές μονάδες και τμήματα σε αναστολή λειτουργίας λόγω κρουσμάτων κορονοϊού
Αυξάνεται διαρκώς η λίστα των σχολείων που παραμένουν κλειστά λόγω κορονοϊού - Συνεχής ενημέρωση
Κλειστά σχολεία: 118 σχολικές μονάδες και τμήματα σε αναστολή λειτουργίας λόγω κρουσμάτων κορονοϊού
Το μήνυμα του Υπουργού για την έναρξη της σχολικής χρονιάς… από το μακρινό 1972
Το μήνυμα του Υπουργού για την έναρξη της σχολικής χρονιάς… από το μακρινό 1972
         Μέσα από τις αναφορές του εγγράφου, διαφαίνεται το εθνικοπατριωτικό περίβλημα με το οποίο επιχειρούσε να επενδύσει τη λειτουργία της...
Το μήνυμα του Υπουργού για την έναρξη της σχολικής χρονιάς… από το μακρινό 1972