ΑΣΕ της ΣΤ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας: Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για την Παιδεία
Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών στη ΣΤ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας

Προχωράμε αγωνιστικά! Πάμε κόντρα στον συμβιβασμό των πλειοψηφιών! Απαιτούμε να παρθούν πίσω όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που ψηφίστηκαν μέσα στην πανδημία! Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για την Παιδεία και να καταργηθούν τροπολογία και Υπουργική Απόφαση για τις κάμερες στην τάξη!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση προωθεί με όποιο τρόπο μπορεί την αντιεκπαιδευτική της πολιτική. Γι` αυτό και χρησιμοποιεί κάθε επικοινωνιακό μέσο, για να μας πείσει πως όλα βαίνουν καλώς.

Στη βάση αυτή περίσσεψαν τα λόγια κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού και της Υπουργού Παιδείας στο 7ο Γυμνάσιο Παγκρατίου (σχολείο της περιοχής ευθύνης του Σωματείου μας, με διευθυντή τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ).

Και ενώ μέχρι τη Δευτέρα 18/5 το βράδυ δίναμε «μάχη» για την οργάνωση του Συλλαλητηρίου στις 19/5, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ απαξιούσε ακόμα και να συμμετάσχει στη διαμαρτυρία. Την ίδια στιγμή, με ανοιχτές αγκάλες και περίσσια χαρά, σαν όλα στην εκπαίδευση και παντού να δουλεύουν ρολόι, υποδέχτηκε στο σχολείο του ο πρόεδρός μας το δίδυμο Μητσοτάκη-Κεραμέως. Δεν είπε λέξη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει όλη η σχολική κοινότητα. Παρουσίασε μια αξωραϊσμένη «εικονική πραγματικότητα»... και μάλλον ζούμε σε παράλληλα σύμπαντα!!

Το πρωτοβάθμιο συνδικαλιστικό μας όργανο, από όργανο διεκδίκησης και συντονισμού αγώνων, που έπρεπε να είναι, σε κάθε φάση και πόσο μάλλον τώρα που τα θέματα για την παιδεία έχουν χτυπήσει κόκκινο, έχει καταντήσει, από την πλειοψηφία του ΔΣ της ΣΤ΄ ΕΛΜΕ, σε χειροκροτητή, δημοσιοσχεσίτη της κυβέρνησης και της κυβερνητικής πολιτικής.

Η πλειοψηφία στην ΕΛΜΕ μας αξιοποιώντας μάλιστα τις πολλαπλές ιδιότητες του προέδρου, που είναι ταυτόχρονα διευθυντής του 7ου γυμνασίου Αθηνών, αιρετός στο ΠΥΣΔΕ και πρόεδρος της σχολικής επιτροπής του Δήμου Αθηναίων,  θα έπρεπε να βάλει τα καυτά ερωτήματα που μας βασανίζουν και να διεκδικήσει άμεσα λύσεις. Όμως, όπως όλοι καταλαβαίνουμε, αν υπήρχε τέτοιο ενδεχόμενο, το επιτελείο δε θα εμφανιζόταν από εκεί.

Την υποταγή και τον συμβιβασμό των πλειοψηφιών σε ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και σε αρκετές ΕΛΜΕ, όπως στη δική μας, ξεπέρασαν για μια ακόμη φορά οι εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές και φοιτητές στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε όλη τη χώρα με τις μεγαλειώδης διαδηλώσεις στις 19/5.

Ως ΑΣΕ της ΣΤ΄ ΕΛΜΕ χαιρετίζουμε όλους όσους εχθές και όλο αυτό το διάστημα αγωνίζονται ενάντια στο νομοσχέδιο, που έρχεται να εμπλουτίσει τα μέτρα των προηγούμενων κυβερνήσεων και να προωθήσει τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Η ενίσχυση των «δεξιοτήτων» σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών, η λειτουργία των σχολείων ως επιχειρήσεων, που θα μετρούν το «εκπαιδευτικό προϊόν» με τη «μεζούρα» της ανταγωνιστικότητας, η κατάπτυστη Υπουργική Απόφαση για τις κάμερες στις σχολικές αίθουσες βρέθηκαν στο στόχαστρο των πανεκπαιδευτικών κινητοποιήσεων.

Ακόμα, η εκπαιδευτική κοινότητα δεν παραιτείται από τη διεκδίκηση ασφαλούς επαναλειτουργίας των σχολείων και έκτακτης χρηματοδότησης για τον σκοπό αυτό. Ταυτόχρονα το υπουργείο γνωρίζει ότι τα μέτρα προστασίας της σχολικής κοινότητας από την πανδημία δεν επαρκούν και τελικά πετάει το μπαλάκι σε γονείς και μαθητές, καθιστώντας το σχολείο προαιρετικό με μια απλή Υπεύθυνη Δήλωση. Επιπρόσθετα, ενώ φαίνεται να παίρνει πίσω, υπό την πίεση των κινητοποιήσεων και της γενικής κατακραυγής, την προκλητική αύξηση του ανώτατου ορίου μαθητών ανά τμήμα στην πρωτοβάθμια, κρύβει μεθοδικά την κατάργηση ενός  μεγάλου αριθμού τμημάτων λόγω του κατώτατου ορίου των είκοσι μαθητών, οδηγώντας τελικά σε αύξηση των μαθητών σε πολλές τάξεις και κατά συνέπεια σε συγχωνέυσεις και κλείσιμο σχολικών μονάδων.

Οι μαθητές μας βροντοφώναξαν: "Τόσες εξετάσεις ούτε οι ασθενείς, θα μας αρρωστήσουν αν δεν ξεσηκωθείς". Εμείς είμαστε δίπλα τους με το παράδειγμα ζωής μας και τους αγώνες μας. «Γιατί δεν τα θέλουμε ούτε "παπαγαλάκια" με την "τράπεζα θεμάτων", ούτε "σαρδέλες" με τα 26άρια τμήματα, ούτε "λιοντάρια" σε μια μόνιμη εξεταστική αρένα. Και φυσικά δεν τα θέλουμε πρωταγωνιστές σε ένα "school reality" με on-line κάμερες», όπως σημείωσε στον χαιρετισμό της στα Προπύλαια η Στέλλα Βαλαβάνη, εκ μέρους της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων (ΑΣΓΜΕ).

Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για:

• Να μην εφαρμοστεί η ρύθμιση που προβλέπει κάμερες στις τάξεις. Να καταργηθεί εδώ και τώρα συνολικά η κατάπτυστη τροπολογία.
  • Να καταργηθούν εδώ και τώρα όλες οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που ψηφίστηκαν εν μέσω πανδημίας. Δε θα επιτρέψουμε την παγίωση αντεργατικών – αντιλαϊκών ρυθμίσεων. Κάτω τα χέρια από τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις ελευθερίες.
  • Να εξασφαλιστούν όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων, για την προστασία της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών.
  • Την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου. Η κυβέρνηση να μην τολμήσει να το φέρει στη Βουλή.
  • Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στα σχολεία.
  • Άδειες ειδικού σκοπού και για ευπαθείς ομάδες στους αναπληρωτές, χωρίς την αφαίρεση του επιδόματος αδείας. Εξίσωση δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών.
  • Επαρκής χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για την κάλυψη όλων των αναγκών των σχολείων.
  • Σύγχρονα, ασφαλή κτήρια και υποδομές για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Προχωράμε αγωνιστικά και προτείνουμε και τη συμμετοχή και της δικής μας ΕΛΜΕ:

• Όλοι/όλες συμμετέχουμε στη Γενική Συνέλευση της ΣΤ΄ ΕΛΜΕ 26 και εξ αναβολής 28/5.
  • Οργανώνουμε κοινές δράσεις με τους γονείς στις γειτονιές, για να ενημερωθούν όλο και περισσότεροι για την επίθεση που ετοιμάζουν στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών τους και στην τσέπη τους.
  • Υλοποιούμε σε κάθε ΕΛΜΕ και στη δική μας και ΣΕΠΕ την απόφαση του Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ 20/5 για απεργία-αποχή ενάντια στην εφαρμογή των διατάξεων για την on – line αναμετάδοση των μαθημάτων μέσα από τις σχολικές αίθουσες.  Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις. Καλούμε τα Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις.
  • Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις των σωματείων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ενάντια στην εφαρμογή της τροπολογίας για τις κάμερες και τα on-line μαθήματα.
  • Προχωράμε σε σύσκεψη εκπαιδευτικών σωματείων την Παρασκευή 19:00 στο θεατράκι στη Γκράβα για την οργάνωση του αγώνα το επόμενο διάστημα.
  • Προχωράμε σε νέα συγκέντρωση την Τρίτη 26 Μαϊου με πορεία προς τη Βουλή  και συναυλία.
  • Προετοιμάζουμε απεργιακή κινητοποίηση εάν η κυβέρνηση τολμήσει να φέρει το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία στη Βουλή.

20/5/2020

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3