Thumbnail
Ανακοίνωση

Σχετικά με την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να μετατρέψει το Λύκειο Ζωσιμαίας σε Πρότυπο

Η Ένωση Γονέων μαθητών του Δήμου Ιωαννιτών είναι αντίθετη με τα διαφοροποιημένα, ως προς τις επιδόσεις των μαθητών, σχολεία. Όπως φαίνεται από το σχέδιο νόμου που δόθηκε για διαβούλευση και ακολούθως κατατέθηκε στη Βουλή ο μόνος λόγος ύπαρξης και αριθμητικής διεύρυνσης των Προτύπων σχολείων είναι η προώθηση της «αριστείας». Υποστηρίζουμε ότι το υγιές πρότυπο της αριστείας δεν ενισχύεται σε  χωριστούς χώρους, σε διαφοροποιημένα σχολεία αλλά μέσα σε κάθε σχολείο, σε κοινωνικά ισορροπημένο περιβάλλον. 

Η ύπαρξη καλών και λιγότερο καλών σχολείων, ανώτερων και κατώτερων, σχολείων για την ελίτ και λαϊκών σχολείων αρχικά αναδεικνύει τις ταξικές και άλλες διαφορές της κοινωνίας μας και υπό μία έννοια έρχεται σε αντίθεση με θεμελιώδεις αξίες της, ενδεχομένως και με το ίδιο το Σύνταγμα.  Επιπλέον, η θέση σύμφωνα με την οποία πρέπει να ωφεληθούν αυτοί που έχουν καλύτερες επιδόσεις κι όχι αυτοί που υστερούν και επομένως χρειάζονται επιπλέον ενίσχυση, είναι εντελώς αντιεπιστημονική.

Αυτό που πραγματικά χρειάζεται η κοινωνία μας είναι στήριξη, αναβάθμιση, των δημόσιων σχολείων όλης της επικράτειας για όλα τα παιδιά και ιδιαίτερα για εκείνα που οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες τους στερούν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις ικανότητές τους.

Αναφορικά με την πρόθεση του Υπουργείου να μετατρέψει το Λύκειο Ζωσιμαίας σε Πρότυπο θεωρούμε ότι, εκτός των όσων αναφέρθηκαν παραπάνω, δεν μπορεί ένα σχολείο που καλύπτει γεωγραφικά μεγάλο μέρος του κέντρου της πόλης να αποκλείει τους μαθητές του από το σχολείο της γειτονιάς τους. Απαιτείται, νομίζουμε, γενικευμένη αντίδραση από όλους τους εκπαιδευτικούς και άλλους τοπικούς φορείς ώστε να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη. Η Ένωση Γονέων σε μια τέτοια κατεύθυνση θα είναι συμπαραστάτης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μήνυση Διευθυντή σε 4 εκπαιδευτικούς: Το σχολείο μπροστά σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι!

Επίδομα 300 ευρώ: Διευρύνονται οι δικαιούχοι – Πότε πληρώνεται και ποιοι το λαμβάνουν

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Σχολικά βιβλία
Νέα σχολικά βιβλία Φυσικών Επιστημών με ισχυρή συμβολή των ΕΚΦΕ
Η ουσιαστική συμμετοχή των εκπαιδευτικών αναδεικνύεται, ενώ επανέρχεται το αίτημα για άμεση στελέχωση των Εργαστηριακών Κέντρων
Νέα σχολικά βιβλία Φυσικών Επιστημών με ισχυρή συμβολή των ΕΚΦΕ
Χάρης Δούκας
99ο Νηπιαγωγείο Αθηνών: Αντίστροφη μέτρηση για απαλλοτρίωση – Τι ανακοίνωσε ο Χάρης Δούκας (Video)
Δήμος Αθηναίων για το 99ο Νηπιαγωγείο Αθηνών: Από την άρνηση πώλησης στην απαλλοτρίωση
99ο Νηπιαγωγείο Αθηνών: Αντίστροφη μέτρηση για απαλλοτρίωση – Τι ανακοίνωσε ο Χάρης Δούκας (Video)
Θέσεις εργασίας
Όταν η δουλειά γίνεται απειλή: 840.000 θάνατοι τον χρόνο λόγω στρες, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Πολύωρη εργασία, ανασφάλεια και παρενόχληση επιβαρύνουν δραματικά τη σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων παγκοσμίως
Όταν η δουλειά γίνεται απειλή: 840.000 θάνατοι τον χρόνο λόγω στρες, προειδοποιεί ο ΟΗΕ