pistopoihsh agglikwn LTE golearn AEP
Η ΕΜΕ επιφυλάσσεται να μετάσχει ενεργά σε διαβούλευση για τον ρόλο και το περιεχόμενο της Μαθηματικής Εκπαίδευσης στις νέες συνθήκες

 Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία  για το Νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας

Η ενέργεια του Υπουργείου Παιδείας να εισάγει τώρα σε διαβούλευση θέματα νομοθετικών ρυθμίσεων και αλλαγών στο εκπαιδευτικό σύστημα εκτιμούμε ότι  επιτείνει την εκπαιδευτική ανασφάλεια της ελληνικής κοινωνίας. Το Υπουργείο δεν θα πρέπει να υποτιμήσει τις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας και τις ηρωικές προσπάθειες των εκπαιδευτικών και των οικογενειών των μαθητών να διατηρήσουν κάποια συνέχεια στην εκπαιδευτική δραστηριότητα και να διασφαλίσουν τη συνοχή των μαθητικών κοινοτήτων με την παιδαγωγική εποπτεία των Σχολικών Μονάδων.

Διαπιστώνουμε ότι η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας δεν προσδιορίζει με σαφήνεια τι μέλλει γενέσθαι, οπότε υπ’ αυτές τις συνθήκες ασάφειας η ΕΜΕ θεωρεί ανακόλουθο προς τις αρχές της να μετάσχει σε αυτή τη διαδικασία διαβούλευσης.

Οφείλουμε εντούτοις να επισημάνουμε ότι:

  1. Σε ό,τι αφορά τα Μαθηματικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση η ΕΜΕ έχει ενημερώσει το Υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής αρκετούς μήνες νωρίτερα για τις απόψεις της σε όλο το φάσμα των Μαθηματικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και έχει ανακοινώσει δημόσια τις προτάσεις της.
  1. Πιστεύουμε ότι οι προβαλλόμενες ρυθμίσεις δεν  αναδεικνύουν τη θεμελιακή επιστημολογική βαρύτητα της Μαθηματικής Εκπαίδευσης, την αναγκαιότητα, την αποτελεσματικότητα και τα όρια των συνδέσεών της με τις άλλες περιοχές της ανθρώπινης γνώσης και της τεχνολογίας.
  1. Θεωρούμε ότι είναι αναγκαία η αποκατάσταση των περικοπών των τελευταίων ετών, όσον αφορά την ύλη των Μαθηματικών, και η επαναφορά του μαθήματος «Μαθηματικά Γενικής Παιδείας» στην Γ΄ Λυκείου για όλους τους μαθητές.
  1. Θεωρούμε αναγκαία την επαναφορά των γραπτών εξετάσεων στα μαθήματα των Μαθηματικών της Β΄ Λυκείου που είχαν καταργηθεί, γιατί «στη συγκεκριμένη ηλικιακή/εκπαιδευτική βαθμίδα είναι κομβικό σημείο για τη μαθησιακή διεργασία και τη γνωστική ανάπτυξη, η ικανότητα ορθής ένταξης των μαθηματικών εκφράσεων σε γραπτή αναφορά της μαθηματικής επιχειρηματολογίας».
  1. Με την παραποιημένη εκδοχή της τράπεζας θεμάτων, εγκλωβίζονται τα μαθήματα των Μαθηματικών σε μια παρωχημένη ασκησιολογία, χωρίς δημιουργική φαντασία και διεπιστημονικές αναφορές.

Η ΕΜΕ συγχαίρει τις και τους εκπαιδευτικούς, τις μαθήτριες, τους μαθητές και τις οικογένειές τους για τη συνεισφορά τους σε αυτή την κρίσιμη περίοδο. Υποστηρίζει τις παιδαγωγικές προσπάθειες για τη διατήρηση της ποιότητας στη Μαθηματική Εκπαίδευση όλων των παιδιών, παρέχοντας εκπαιδευτικό υλικό σε ψηφιακή μορφή, ώστε να αποτραπούν κατά το δυνατόν οι νέοι αποκλεισμοί που αναδύονται στο έκτακτο υβριδικό εκπαιδευτικό περιβάλλον.

Καλούμε το Υπουργείο να αναστείλει κάθε διαδικασία νομοθετικών παρεμβάσεων στην παρούσα, μεταβατική και ιδιαίτερα ευαίσθητη εξεταστική φάση του σχολικού μας συστήματος.

Η ΕΜΕ επιφυλάσσεται να μετάσχει ενεργά σε διαβούλευση για τον ρόλο και το περιεχόμενο της Μαθηματικής Εκπαίδευσης στις νέες συνθήκες, μόλις αρχίσει να γίνεται αντιληπτή από όλους η επόμενη μέρα με τα νέα διακυβεύματα σχετικά με τη δημοκρατική αναδιοργάνωση της προσβασιμότητας στην εκπαίδευση, με την παιδαγωγική συνοχή και με τη συμβατότητα εναλλακτικών μεθόδων και ψηφιακών εφαρμογών στο  εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας

Ο Πρόεδρος

 

Ανάργυρος Φελλούρης

Ομότιμος Καθηγητής

Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

                    Ο Γενικός Γραμματέας

 

Παναγιώτης Δρούτσας

Καθηγητής Φροντιστηριακής Εκπαίδευσης

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κρούσμα λέπρας στο νοσοκομείο Αττικόν μετά την Ευλογιά των Πιθήκων

ΑΣΕΠ: Ποια σεμινάρια Πανεπιστημίων μοριοδοτούν στους Πίνακες ΕΙΔΙΚΗΣ αλλά και ΓΕΝΙΚΗΣ - ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Πίνακες αναπληρωτών ΕΑΕ: Προλαβαίνετε να πάρετε 11 μόρια έως τις 23 Μαϊου

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Απαράδεκτη φραστική επίθεση και χειροδικία γονιού κατά εκπαιδευτικού κατά την επίδοση βαθμολογίας
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εκπαιδευτικοί πέφτουν θύματα παρόμοιων επιθέσεων
Απαράδεκτη φραστική επίθεση και χειροδικία γονιού κατά εκπαιδευτικού κατά την επίδοση βαθμολογίας
astynomia peripoliko
Θεσσαλονίκη: Ινστιτούτο ομορφιάς άρπαξε πάνω από 87.000 ευρώ εξαπατώντας 2 ηλικιωμένες
Το συνολικό περιουσιακό όφελος που αποκομίσθηκε παράνομα από τις δύο περιπτώσεις, ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 87.820 ευρώ
Θεσσαλονίκη: Ινστιτούτο ομορφιάς άρπαξε πάνω από 87.000 ευρώ εξαπατώντας 2 ηλικιωμένες
Άλμπερτ Μπουρλά
Αποκάλυψη Άλμπερτ Μπουρλά: «Είμαστε κοντά στον στόχο για βελτίωση της θεραπείας του καρκίνου»
Μπουρλά: Αισιόδοξος για τη θεραπεία του καρκίνου - «Είμαστε κοντά στον στόχο»
Αποκάλυψη Άλμπερτ Μπουρλά: «Είμαστε κοντά στον στόχο για βελτίωση της θεραπείας του καρκίνου»