Thumbnail
Απόφαση για το νομοσχέδιο «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις»

Η ΠΟΣΔΕΠ διαπιστώνει ότι η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας κατέθεσε το νομοσχέδιο με ρυθμίσεις για τα Πανεπιστήμια χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με την ΠΟΣΔΕΠ, η οποία και εκπροσωπεί το σύνολο των Πανεπιστημιακών σε όλα τα Πανεπιστήμια. Η ΠΟΣΔΕΠ ζητάει επείγουσα διαδικτυακή συνάντηση με την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έστω και αυτή τη στιγμή κατά την οποία το Νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση. Το Νομοσχέδιο είναι για άλλη μια φορά αποσπασματικό και περιέχει ρυθμίσεις για τις οποίες διατυπώθηκαν σοβαρές ενστάσεις.

Συγκεκριμένα:

Ανάδειξη Πρυτανικών Αρχών (άρθρα 59-65, 93):

Η ΠΟΣΔΕΠ επιμένει ότι το πλαίσιο διενέργειας των πρυτανικών εκλογών πρέπει να είναι σταθερό και να συμφωνηθεί συναινετικά, ώστε να μην αλλάζει κάθε φορά που αλλάζει Κυβέρνηση ή ο Υπουργός προκειμένου να αποκλείονται ή να ευνοούνται υποψήφιοι ή πρυτάνεις με πολλές θητείες.

Συμφωνούμε με την εκλογή πρυτάνεων για τετραετή θητεία, με κοινό ψηφοδέλτιο ΠρυτάνεωνΑντιπρυτάνεων και με ηλεκτρονική ψηφοφορία. Ωστόσο ο περιορισμός σε μία πρυτανική θητεία αντιφάσκει με τη μεταβατική διάταξη του άρθρου 93 για μη υπολογισμό προηγουμένων θητειών. Πρέπει να διασφαλίζεται εναλλαγή στα όργανα και για αυτό προτείνουμε να υπάρχει ανώτατο όριο θητειών Πρυτάνεων και Αντιπρυτάνεων έως 2 θητείες / 8 χρόνια συμπεριλαμβανομένων των τρεχουσών και όλων των παρελθουσών θητειών.

Το εκλεκτορικό σώμα πρέπει να είναι το ίδιο για όλα τα μονοπρόσωπα όργανα. Όπως ανωτέρω, όλο το πλαίσιο διενέργειας των πρυτανικών εκλογών να συμφωνηθεί συναινετικά.

Μετεγγραφές φοιτητών (άρθρα 66 – 75):

Η ΠΟΣΔΕΠ τοποθετείται πάγια υπέρ της κατάργησης των μετεγγραφών, οι οποίες να επιτρέπονται κατ’ εξαίρεση μόνο για τεκμηριωμένους σοβαρούς λόγους υγείας. Ο σταδιακός περιορισμός των μετεγγραφών για οικονομικούς, κοινωνικούς ή άλλους λόγους πρέπει να  ξεκινήσει με παράλληλη ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας, ώστε να σπουδάζουν οι φοιτητές στο Τμήμα εισαγωγής.

Ξενόγλωσσα Προγράμματα Σπουδών (άρθρα 76-89):

Η ΠΟΣΔΕΠ συμφωνεί επί της αρχής με την ίδρυση προπτυχιακών Ξενόγλωσσων Προγραμμάτων Σπουδών (ΞΠΣ) που ενισχύουν την εξωστρέφεια των Πανεπιστημίων. Όμως ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας των ΞΠΣ δεν έχει συζητηθεί ποτέ με την ακαδημαϊκή κοινότητα ενώ το θέμα δεν είναι επείγον. Η ΠΟΣΔΕΠ ζητά να θεσμοθετηθούν τα προπτυχιακά ΞΠΣ μόνο εφόσον έχει προηγηθεί επαρκής και ουσιαστικός διάλογος για το πλαίσιο λειτουργίας τους.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Οριστικά σε εφαρμογή η απαγόρευση στη χρήση τζελ νυχιών από την 1η Σεπτεμβρίου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 13/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

paideias
Διασυλλογικό αίτημα εκπαιδευτικών για την άδεια άνευ αποδοχών: «Να καταργηθεί ο περιορισμός λήξης στις 31 Αυγούστου»
Σύλλογοι εκπαιδευτικών ζητούν διευκρινίσεις από το Υπουργείο Παιδείας και συμμόρφωση με δικαστικές αποφάσεις πριν τους νέους διορισμούς
Διασυλλογικό αίτημα εκπαιδευτικών για την άδεια άνευ αποδοχών: «Να καταργηθεί ο περιορισμός λήξης στις 31 Αυγούστου»
Αθλητής του Ισραήλ μιμείται αποκεφαλισμό
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου: Ισραηλινός σπρίντερ μιμείται αποκεφαλισμό και προκαλεί οργή (Βίντεο)
Η προκλητική χειρονομία του Ίντο Πέρετς πριν την εκκίνηση της σκυταλοδρομίας 4x100μ. ανδρών πυροδοτεί αντιδράσεις στα social media
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου: Ισραηλινός σπρίντερ μιμείται αποκεφαλισμό και προκαλεί οργή (Βίντεο)
δασκάλα
Σαρώνει τις προτιμήσεις των εκπαιδευτικών η Ειδική Αγωγή του Παν.Πατρών
Αυτό είναι το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα με την σφραγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών και υποτροφίες έως τις 17/8
Σαρώνει τις προτιμήσεις των εκπαιδευτικών η Ειδική Αγωγή του Παν.Πατρών