Στην ανεργία χιλιάδες αναπληρωτές εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
«Αντί η κυβέρνηση να λύσει τα μεγάλα προβλήματα της Παιδείας, αντί να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα του κλάδου για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση, φέρνει με τον νέο νόμο περαιτέρω χτύπημα και στους αναπληρωτές με συγκεκριμένες διατάξεις» - Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών - Ωρομισθίων

Η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία με σκοπό να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα. Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης έρχονται να χτυπήσουν περαιτέρω τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά των εκπαιδευτικών, προβλέποντας αλλαγές και στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης και στο ίδιο το περιεχόμενο του σχολείου (επαναφορά τράπεζας θεμάτων από την Α Λυκείου και μετατροπή του σε «εξεταστική αρένα», περιορισμό των μετεγγραφών, αξιολόγηση, αύξηση του ελάχιστου και ανώτερου αριθμού μαθητών ανά τμήμα, ηλικιακό όριο για την εγγραφή στα ΕΠΑΛ, κλπ).

Αντί η κυβέρνηση να λύσει τα μεγάλα προβλήματα της Παιδείας, αντί να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα του κλάδου για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση, φέρνει με τον νέο νόμο περαιτέρω χτύπημα και στους αναπληρωτές με συγκεκριμένες διατάξεις.

Συγκεκριμένα:

Πολλοί αναπληρωτές θα πεταχτούν στην ανεργία, καθώς προβλέπεται:

  • Αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία και καθιέρωση του ελάχιστου αριθμού των 20 μαθητών ανά τάξη στα 7θέσια και πάνω Δημοτικά και των 16 στα 2θέσια και πάνω Νηπιαγωγεία. Οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις τάξεων θα φέρουν και κατάργηση θέσεων που καλύπτουν οι αναπληρωτές.
     
  • Προτεραιότητα στην κάλυψη θέσεων των ειδικών σχολείων, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τις θέσεις των τμημάτων ένταξης, παράλληλης στήριξης κλπ.
     
  • Προτεραιότητα στην κάλυψη των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων. Αυτό σημαίνει πως θα παραμείνουν και θα αυξηθούν τα κενά στις υπόλοιπες τάξεις και ειδικότητες.
     
  • Διετής ή τριετής αποκλεισμός των αναπληρωτών από τους πίνακες σε περίπτωση μη ανάληψης υπηρεσίας.

Εν μέσω πανδημίας και με κλειστά σχολεία η κυβέρνηση θέλει να φέρει ένα σχολείο πιο ταξικό, πιο ανταγωνιστικό, θέλοντας να ρίξει τα βάρη στους εκπαιδευτικούς, που αυτή την περίοδο δίνουν τη δική τους μάχη για να βρίσκονται δίπλα στους μαθητές τους με κάθε μέσο.

Δε θα τους αφήσουμε ανενόχλητους να στοιβάξουν τους μαθητές μας σε 26αρια τμήματα, να χτυπήσουν τα μορφωτικά δικαιώματά τους και ταυτόχρονα να απολύσουν χιλιάδες από μας, αντί να πάρουν ουσιαστικά μέτρα στήριξής μας.

Το αίτημα για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που δούλεψαν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση είναι επίκαιρο όσο ποτέ.

Συσπειρωμένοι στα σωματεία μας, και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, συνεχίζουμε τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, δουλειά με δικαιώματα!

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

ΑΣΕΠ: Προ των πυλών τρεις νέοι διαγωνισμοί με 5.200 θέσεις

Νέο market pass για 40 ευρώ κάθε μήνα χωρίς αίτηση

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κλειστά σχολεία τετάρτη 21/1 στην Αττική
Κλειστά σχολεία την Πέμπτη: Πού δεν θα γίνουν μαθήματα και για ποιο λόγο
Μια μικρή παύση πριν από την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς, ειδικά σε μια περίοδο αυξημένης πίεσης για τους υποψηφίους εξετάσεων.
Κλειστά σχολεία την Πέμπτη: Πού δεν θα γίνουν μαθήματα και για ποιο λόγο
αμεα
ΟΙΕΛΕ: Καταγγέλλει παράνομες διαγραφές και «πόρτα» σε μαθητές με αναπηρία από ιδιωτικά σχολεία
Το Κλαδικό Ινστιτούτο της ΟΙΕΛΕ ζητά τον υποχρεωτικό διορισμό Ειδικών Παιδαγωγών στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια
ΟΙΕΛΕ: Καταγγέλλει παράνομες διαγραφές και «πόρτα» σε μαθητές με αναπηρία από ιδιωτικά σχολεία
Αργυρό μετάλλιο για την Ελένη Παπασταματοπούλου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Para Taekwondo στο Μόναχο
Έλενα Παπασταματοπούλου: «Ασημένια» στην Ευρώπη η φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Ένα μάθημα ζωής, θέλησης και ψυχικού σθένους από την Ελληνίδα Παραολυμπιονίκη που αγωνίστηκε τραυματισμένη για την ελληνική σημαία
Έλενα Παπασταματοπούλου: «Ασημένια» στην Ευρώπη η φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων