Παρέμβαση της ΕΛΜΕ Βαυαρίας στο προσχέδιο νόμου για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση εξωτερικού
Ανακοίνωση παρέμβαση ΕΛΜΕ Βαυαρίας σχετικά με το πολυνομοσχέδιο για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση εξωτερικού

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, αξιότιμη κυρία Υφυπουργέ,

ενώ πρόσφατα, συγκεκριμένα στις 22 Φεβρουαρίου 2020, ως πολιτική ηγεσία προαναγγείλατε, με τις δηλώσεις της κυρίας Ζαχαράκη, επέκταση της καταβολής επιμισθίου σε 5 από 4 χρόνια που είναι μέχρι τώρα, με το πολυνομοσχέδιο που βγήκε σε διαβούλευση στις 22 Απριλίου αναιρείται αυτή η εξαγγελία.

Ομολογούμε ότι η κοινότητα των αποσπασμένων εκπαιδευτικών που υπηρετούμε στη Βαυαρία με έκπληξη και απογοήτευση υποδεχτήκαμε αυτή την (μη) πρόβλεψη του πολυνομοσχεδίου. Παρά τις βελτιωτικές ρυθμίσεις που εισηγείστε για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση του εξωτερικού, παραβλέπετε την ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος των εκπαιδευτικών του εξωτερικού και ειδικά της Γερμανίας. Παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις από πλευράς μας, το Υπουργείο εμμένει σε μια στάση που οδηγεί στην πλήρη αποδυνάμωση της εκπαίδευσης του εξωτερικού. Ενώ με την παραχώρηση του δικαιώματος για έναν έκτο χρόνο παράτασης της απόσπασης (την οποία αντιμετωπίζουμε κι εμείς θετικά) το Υπουργείο φαίνεται να καταλαβαίνει πως χρειάζεται περισσότερος χρόνος παραμονής των εκπαιδευτικών για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, αποφεύγετε να νομοθετήσετε το πλέον ζωτικό, την 5ετία με επιμίσθιο.

Φέτος, το γνωρίζετε από τα στοιχεία που σας έχουν κοινοποιήσει οι Συντονιστές Εκπαίδευσης, λήγει η 4ετία με επιμίσθιο για πολλούς εκπαιδευτικούς και η 3ετία για κάποιους άλλους, οι οποίοι θα μπορούσαν να επιμηκύνουν την παραμονή τους για ένα ή δύο ακόμη χρόνια αντίστοιχα με επιμίσθιο. Η πρόταση για 5ετία δεν επιβαρύνει οικονομικά τον προϋπολογισμό του κράτους. Αντιθέτως το κράτος εξοικονομεί χρήματα από τις αποζημιώσεις πρώτης μετάβασης νέων αποσπασμένων εκπαιδευτικών και αποτελεί ισχυρό κίνητρο για νέες αποσπάσεις. Με την πρότασή μας για 5ετία με επιμίσθιο καλύπτεται σημαντικός αριθμός των κενών των σχολείων, ώστε να ξεκινούν σχετικά ομαλά τον Σεπτέμβρη και μάλιστα με έμπειρο προσωπικό.

Προτείνουμε λοιπόν να αφαιρεθεί στο άρθρο 29, παράγραφος 3α του προς ψήφιση νομοσχεδίου η φράση “ μόνο για το πρώτο έτος παράτασης“ και να διατυπωθεί το εδάφιο του νόμου ως εξής:

3. Στην περ. β ́ της παρ. 3 του άρθρου 16 του ν. 4415/2016 επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) Το πρώτο εδάφιο αντικαθίσταται ως εξής: «Παράταση της απόσπασης μπορεί να χορηγηθεί με αίτηση του εκπαιδευτικού, η οποία υποβάλλεται μέσα στο πρώτο δίμηνο του ημερολογιακού έτους, για δύο (2) ακόμη έτη με επιμίσθιο, κατόπιν εισήγησης του οικείου Συντονιστή Εκπαίδευσης σχετικά με τις ανάγκες της υπηρεσίας και την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού και ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Ευρωπαϊκών και Μειονοτικών Σχολείων.»

Η διατύπωση του εδαφίου για την πενταετία να αφορά όλους τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι δεν έχουν λάβει 5 έτη επιμισθίου κατά το παρελθόν ανεξάρτητα από το έτος αρχικής απόσπασής τους.

Επισημαίνουμε εμφατικά και βάσει της εμπειρίας μας ότι την ερχόμενη σχολική χρονιά τα σχολεία θα αδειάσουν, αν δεν υπάρξει η αλλαγή που προτείνουμε. Νέες αποσπάσεις πολύ δύσκολα θα γίνουν, όπως διαπιστώθηκε και από τις τρεις φετινές συμπληρωματικές προσκλήσεις που απέβησαν άκαρπες. Επίσης η συγκυρία του κορωνοϊού δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα. Σας ενημερώνουμε ότι κάποιοι εκπαιδευτικοί που διανύουν την 3ετία τους σκέφτονται ήδη να φύγουν χωρίς καν να ζητήσουν παράταση. Δεν διακινδυνεύουν να μείνουν για τονεπόμενοκαιμόνο χρόνο,πουπροβλέπουνότιθαείναιδύσκολοςμεπεριοριστικάμέτραλόγωενδεχόμενης νέας έξαρσης της πανδημίας, και προτιμούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και τις οικογένειές τους. Αν δεν δοθεί και το ελάχιστο αυτό κίνητρο, η κατάσταση για τα σχολεία του εξωτερικού την επόμενη χρονιά θα είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Με εκτίμηση και διάθεση συνεργασίας,

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΜΕ Βαυαρίας

Η Πρόεδρος, Σοφία Σκεύα
Η Αντιπρόεδρος, Γκίτση Αναστασία
Ο Γενικός Γραμματέας, Ζήκος Δημήτριος
Ο Ταμίας, Δημαράς Αλέξανδρος
Ο Οργανωτικός Γραμματέας, Τσούμος Κωνσταντίνος Το Μέλος, Μπέση Σπυριδούλα – Ίριδα Το Μέλος, Παναγή Ρεβέκκα - Μαρίνα

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εκπαιδευτικοί: Νέος υπολογισμός της μισθοδοσίας από 1 Μαρτίου λόγω τροποποίησης φόρου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 1/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

empesos_gimnasio
Στον εισαγγελέα η νεαρή που μπήκε σε Γυμνάσιο και χτύπησε συμμαθήτρια του αδελφού της
Η μαθήτρια τραυματίσθηκε και αμέσως διακομίσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου για να λάβει την απαραίτητη ιατρική φροντίδα.
Στον εισαγγελέα η νεαρή που μπήκε σε Γυμνάσιο και χτύπησε συμμαθήτρια του αδελφού της
teacher
«Και οι δάσκαλοι τι χρειάζονται σε αυτούς τους μικρόψυχους καιρούς;»
Ομάδα Πειραματόζωων Εκπαιδευτικών: Τα σχολεία είναι ζωντανοί οργανισμοί και όχι ατομικοί φάκελοι επιδόσεων και αποδόσεων και μηχανές κέρδους
«Και οι δάσκαλοι τι χρειάζονται σε αυτούς τους μικρόψυχους καιρούς;»
trafmatismos-diadilotrias
Τραυματισμός διαδηλώτριας από την αστυνομία στη Θεσσαλονίκη - Καταγγελία & μηνυτήρια αναφορά
«Η επίθεση της αστυνομίας συνεχίστηκε και, φυσικά, αγνόησαν την απόλυτη αναγκαιότητα να κληθεί ασθενοφόρο για την διακομιδή της σοβαρά τραυματισμένης...
Τραυματισμός διαδηλώτριας από την αστυνομία στη Θεσσαλονίκη - Καταγγελία & μηνυτήρια αναφορά