«Νομοσχέδιο για την Εκπαίδευση εν μέσω πανδημίας; Σοβαρά τώρα;»
Η Ενωτική Αριστερή Συνεργασία στην ΕΛΜΕ Ρεθύμνου σχολιάζει τις πληροφορίες για επικειμενη κατάθεση νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, τη στιγμή που κανείς δεν ξέρει ακόμα τι θα γίνει με τις πανελλαδικές και τα μαθήματα

Απρίλης 2020. Ο μισός πλανήτης σε καραντίνα. Σε μια μικρή γωνιά της βορειοανατολικής Μεσογείου κάποιοι προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με τον εγκλεισμό, την ανεργία, τον φόβο της ασθένειας ή με την ασθένεια την ίδια. Τα πράγματα είναι δύσκολα…

Κι όμως, για κάποιους η κρίση είναι ευκαιρία! (Έτσι δεν μας έλεγαν και όταν μπήκαμε στα Μνημόνια;). Ευκαιρία για προπαγάνδα, ευκαιρία να περιστείλουν εργασιακά δικαιώματα, ευκαιρία να υλοποιήσουν σαρωτικές αλλαγές στην Εκπαίδευση, με τον κόσμο της Εκπαίδευσης κλεισμένο στα σπίτια του να παλεύει με την …εξ αποστάσεως. Και τη δαμόκλειο σπάθη της μείωσης του μισθού να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν, που προφανώς το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας διαρρέει, πρόκειται να κατατεθεί σύντομα προς διαβούλευση σχέδιο νόμου που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων, νέο πλαίσιο λειτουργίας για τα Πειραματικά και Πρότυπα, αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής των μαθητών στα πανεπιστήμια, καθώς και αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Πέρα από την ουσία των διατάξεων, για τις οποίες θα τοποθετηθούμε όταν ανακοινωθούν (δεν έχουμε ωστόσο και πολλές αμφιβολίες για τη φιλοσοφία τους), η δρομολόγηση προς ψήφιση ενός τόσο σημαντικού νομοσχεδίου, σε μία εποχή που κυριολεκτικά δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει, επιβεβαιώνει τη διαστροφική αντιμετώπιση της εξουσίας απέναντι σε αυτούς που έχουν και λόγο και ρόλο για το λειτούργημά τους, καθώς επίσης και απέναντι στους γονείς και τους μαθητές. Δεν γίνεται να αλλάζεις το τοπίο στην Εκπαίδευση με τα σχολεία και τα πανεπιστήμια κλειστά!

Συχνά πιστεύουμε, ως εργαζόμενοι και ως εκπαιδευτικοί, πως οι κυβερνήσεις θα κάνουν αυτά που έχουν σκοπό να κάνουν χωρίς να μπορούμε να τους σταματήσουμε. Φαίνεται πως οι ίδιες οι κυβερνήσεις μάς υπολογίζουν περισσότερο. (Διαφορετικά, γιατί τόση πρεμούρα; Αφού έτσι κι αλλιώς οι αλλαγές θα βρουν πρακτική εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο). Είναι καιρός να υπολογίσουμε και εμείς περισσότερο  τη δύναμή μας.

Εφόσον οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, το ηθικό ζήτημα που εγείρει η ενέργεια του Υπουργείου είναι τεράστιο. Συνιστά όνειδος για την Κυβέρνηση. Την καλούμε να παύσει αμέσως κάθε δρομολογούμενη παρέμβαση, προτού τουλάχιστον επέλθει η - ας πούμε - ομαλότητα (θα λέγαμε ‘’κανονικότητα’’, αν δεν υπήρχε ο κίνδυνος να μας παρεξηγήσουν…) στην Εκπαίδευση.

Επιτέλους, ας ρίξουν το βάρος στην ενίσχυση του αποψιλωμένου Εθνικού Συστήματος Υγείας και ας δείξουν τον πρέποντα σεβασμό στους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Σε κάθε περίπτωση, τώρα ή αργότερα, θα μας βρουν μπροστά τους!

Ενωτική Αριστερή Συνεργασία

Στην ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

 

 

σχετικά άρθρα

Πως πραγματοποιείται τις μέρες αυτές η διαφθορά των μαθητών
Πως πραγματοποιείται τις μέρες αυτές η διαφθορά των μαθητών
Δεν εννοούν να καταλάβουν οι υπουργοί παιδείας αυτό που λέει η αρχαία ελληνική σοφία «της παιδείας αι μεν ρίζαι πικραί, οι δε καρποί γλυκείς»
Πως πραγματοποιείται τις μέρες αυτές η διαφθορά των μαθητών
Γ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης: Όλοι την Πέμπτη στο νέο συλλαλητήριο για το πολυνομοσχέδιο
Γ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης: Όλοι την Πέμπτη στο νέο συλλαλητήριο για το πολυνομοσχέδιο
Γ'ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης: ΠΕΜΠΤΗ 4/6: ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ...
Γ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης: Όλοι την Πέμπτη στο νέο συλλαλητήριο για το πολυνομοσχέδιο