Επαναφορά Σχολικών Συμβούλων με αυξημένες αρμοδιότητες ζητά η Ένωσή τους
Ομόφωνο ψήφισμα της ΓΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Σχολικών Συμβούλων. Στη φωτό οι εκπρόσωποί τους με τον Πρόεδρο του ΙΕΠ κ.Ιω.Αντωνίου σε πρόσφατη συνάντηση

Η έκτακτη Γ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Σχολικών Συμβούλων στις 25/2/2020 αποφάσισε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα.

Δυο βασικές διαστάσεις της Εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι η Διοίκηση και η Παιδαγωγική και Επιστημονική καθοδήγηση και εποπτεία. Οι διαστάσεις αυτές δεν είναι αντιπαρατιθέμενες αλλά συμπληρωματικές και δεν διαχωρίζονται σε ηγούμενες και υποκείμενες. Η επικείμενή αναδιάρθρωση των δομών στην Εκπαίδευση πρέπει να έχει όχι μόνο μια διοικητική διάσταση μηχανιστικού χαρακτήρα αλλά και μια παράλληλη πλούσια διάσταση που αφορά στην παιδαγωγική και επιστημονική καθοδήγηση και εποπτεία, στην κατεύθυνση μιας ποιοτικής αναβάθμισης του παραγόμενου έργου στις Σχολικές μονάδες.

Η διάσταση της παιδαγωγικής και επιστημονικής καθοδήγησης στην εκπαίδευση είναι η κρίσιμη μάζα που μπορεί να ωθήσει σε ποιοτικούς μετασχηματισμούς στην Εκπαίδευση και να δώσει απαντήσεις σε ζέοντα ζητήματα όπως, η διαπολιτισμικότητα, η αντιμετώπιση της διαφορετικότητας, η συμπερίληψη, ο εκφοβισμός (bullying), (η συμβουλευτική και ο επαγγελματικός προσανατολισμός), η διαχείριση του πλέγματος των σχέσεων μαθητών-μαθητών και μαθητών-δασκάλων, η διαχείριση των προσφυγόπουλων, η διευκόλυνση της μάθησης και διδασκαλίας στα διάφορα γνωστικά αντικείμενα καθώς και η ένταξη των νέων τεχνολογιών στην καθημερινή διδασκαλία.

Αυτή η απαραίτητη και ζωογόνος διάσταση στην Εκπαίδευση υποβαθμίστηκε με την αναίτια και αναιτιολόγητη κατάργηση του θεσμού των Σχολικών Συμβούλων με τον ιδεοληπτικό και εκδικητικό για προσοντούχους εκπαιδευτικούς νόμο 4547/18.  Η υποκατάστασή τους από τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου, με ερασιτεχνικούς και ελλειμματικούς σχεδιασμούς, οδήγησε σε μεγάλα ελλείμματα παιδαγωγικής και επιστημονικής καθοδήγησης και εποπτείας στην Εκπαίδευση, καθώς και στον εξοστρακισμό άξιων και προσοντούχων στελεχών. Οι για πρώτη φορά στην Εκπαίδευση, στοχευμένες και πρωτοφανείς ρήτρες επιλογής,  από Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια, με Προέδρους διορισμένα πολιτικά στελέχη που στην πλειοψηφία τους είχαν πολύ λιγότερα προσόντα από όσους έκριναν, καταγράφονται στις πλέον θλιβερές περιόδους των εκπαιδευτικών δρώμενων.

Η επαναφορά του θεσμού των Σχολικών Συμβούλων την οποία υποσχέθηκαν, ο Πρωθυπουργός της χώρας προεκλογικά και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, τόσο στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή μετεκλογικά, όσο και σε διάφορες άλλες ευκαιρίες, πρέπει να έχουν ένα και μόνο σκοπό. Την ενίσχυση των πολλών θετικών στοιχείων του καινοτόμου θεσμού των Σχολικών Συμβούλων και την διόρθωση των όποιων ελλειμμάτων διαπιστώθηκαν στα τριάντα έξι (36) χρόνια λειτουργίας του θεσμού στην κατεύθυνση ουσιαστικής ενίσχυσης του παραγόμενου εκπαιδευτικού έργου στις σχολικές μονάδες.

Αν το ζητούμενο στην Εκπαίδευση δεν είναι απλά η στείρα διοικητική μέριμνα και η διαχείριση του Εκπαιδευτικού προσωπικού, αλλά η διαρκής στήριξη του σχολείου και των εκπαιδευτικών ώστε να υπάρξει βελτίωση του παραγόμενου εκπαιδευτικού έργου, προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας, τότε ο θεσμός των Σχολικών Συμβούλων είναι μια αναγκαιότητα.

Αναμένουμε την επαναφορά του θεσμού των Σχολικών Συμβούλων με ουσιαστική αναβάθμιση αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων, στο αντίστοιχο με την σπουδαιότητά του επίπεδο της εκπαιδευτικής πυραμίδας, μέσα από ένα γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο.

 

 

Η ΕΚΤΑΚΤΗ Γ.Σ. ΤΗΣ Π.Ε.Σ.Σ

Διαβάστε Επίσης:

Εκτοξεύεται η ζήτηση για το ετήσιο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου στη Σχολική Ψυχολογία

googlenews4
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο GOOGLE NEWS 
viber67
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο VIBER

 

σχετικά άρθρα

Αρίστευσε στις πανελλαδικές και στοχεύει τη Νομική - Οι συμβουλές της στους υποψηφίους της νέας χρονιάς
Αρίστευσε στις πανελλαδικές και στοχεύει τη Νομική - Οι συμβουλές της στους υποψηφίους της νέας χρονιάς
Η ανοιχτή επιστολή υποψήφιας των πανελλαδικών εξετάσεων 2020 στο alfavita.gr
Αρίστευσε στις πανελλαδικές και στοχεύει τη Νομική - Οι συμβουλές της στους υποψηφίους της νέας χρονιάς