Thumbnail
Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Κέρκυρας για την εποχική γρίπη και τα δικαιώματα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Την περίοδο αυτή βρίσκεται σε έξαρση η εποχική γρίπη. Οι εκπαιδευτικοί, λόγω της φύσης της εργασίας μας, ερχόμαστε σε επαφή με εκατοντάδες παιδιά καθημερινά. Ως εκ τούτου, ο κίνδυνος να ασθενήσει κάποιος εκπαιδευτικός είναι πάρα πολύ μεγάλος. Είναι ανάγκη να προβλεφθεί ειδική αναρρωτική άδεια, με πλήρης αποδοχές, για εκπαιδευτικούς που θα νοσήσουν . 

Το μέχρι τώρα θεσμικό πλαίσιο είναι τουλάχιστον ανεπαρκές (και απαράδεκτο για αναπληρωτές συναδέλφους), γιατί:

  • Οι μόνιμοι δικαιούνται συνολικά μέχρι 8 μέρες αναρρωτική άδεια το χρόνο (άδεια με γνωμάτευση θεράποντα γιατρού), ενώ οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί δεν δικαιούνται πάνω από 15 μέρες αναρρωτικής άδειας συνολικά. Δηλαδή, αν αρρωστήσει κάποιος, απαγορεύεται ουσιαστικά να αρρωστήσει ξανά μέσα στο χρόνο!
  • Κάθε μέρα αναρρωτικής άδειας συνεπάγεται οικονομική επιβάρυνση για έναν αναπληρωτή συνάδελφο (μείωση του επιδόματος μη λήψης άδειας)!

Τέλος, οι εκπαιδευτικοί είναι και γονείς. Οι μέρες αναρρωτικής άδειας που προβλέπονται για ασθένεια τέκνου είναι συνολικά μέχρι 4 ημέρες για μόνιμους (αθροιστικά και για τους δυο γονείς, αν είναι και οι δυο δικαιούχοι), ενώ δεν προβλέπεται καμία μέρα για ασθένεια τέκνου για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς! 

Χαρακτηριστικό της αντίληψης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου για την αντιμετώπιση των αναπληρωτών είναι η στάση που κρατάει απέναντι στο αίτημα για ειδική άδεια ασθενείας λόγω της εποχικής γρίπης. Παρ’ ότι το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε στις 23/01/2020 ειδική εγκύκλιο με θέμα «Οδηγίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης κατά τη διασπορά της γρίπης στις σχολικές μονάδες και σε φορείς που προσφέρουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες» και το Υπουργείο σωστά έδωσε πέντε ημέρες ειδική άδεια στους μαθητές - φορείς της γρίπης, οι οποίες δεν προσμετρώνται στις απουσίες, αρνείται να πάρει την ίδια πρωτοβουλία για τους συναδέλφους αναπληρωτές. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι συνάδελφοι να αναγκάζονται να πάρουν αναρρωτική άδεια και να χάνονται για τις 3 πρώτες ημέρες το 50% του ημερομισθίου. Θεωρούμε ούτως ή άλλως απαράδεκτη την ύπαρξη μιας τέτοιας διάταξης που αφαιρεί έστω και το στοιχειώδες δικαίωμα στην αναρρωτική άδεια, πολύ δε περισσότερο που το ίδιο το Υπουργείο αναγνωρίζει την έκτακτη κατάσταση λόγω της εποχικής γρίπης.

Ζητούμε το Υπουργείο να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την θεσμοθέτηση ειδικής άδειας λόγω εποχικής γρίπης για τους εκπαιδευτικούς!

Το μέτρο αυτό είναι το ελάχιστο μπροστά στη ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων πρόληψης με ευθύνη της πολιτείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης της γρίπης και την προστασία μαθητών-εκπαιδευτικών. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κολάζ με φωτογραφίες φοιτητών και στο βάθος αμφιθέατρο πανεπιστημίου
«Διάβαζα ανάμεσα στις χημειοθεραπείες»: Οι άνθρωποι που «σπάνε» τα στερεότυπα και μπαίνουν στα αμφιθέατρα μετά τα 40
Η επιστροφή στα θρανία ως πράξη υπέρβασης – Συγκλονιστικές ιστορίες ζωής από ανθρώπους που αποδεικνύουν ότι η δίψα για γνώση δεν γνωρίζει ημερομηνία...
«Διάβαζα ανάμεσα στις χημειοθεραπείες»: Οι άνθρωποι που «σπάνε» τα στερεότυπα και μπαίνουν στα αμφιθέατρα μετά τα 40
Εργαζόμενοι συνταξιούχοι
Δεύτερη σύνταξη έως 300 ευρώ: Τι αλλάζει με τα επαγγελματικά ταμεία
Νέο σχέδιο του υπουργείου Εργασίας ανοίγει τον δρόμο για συμπληρωματικές παροχές σε εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες
Δεύτερη σύνταξη έως 300 ευρώ: Τι αλλάζει με τα επαγγελματικά ταμεία
babiniotis
Μπαμπινιώτης: «Γιατί είναι λάθος η έκφραση "2 βαθμοί υπό του μηδενός"»
Ο καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης επισημαίνει τα «μαργαριτάρια» της τηλεόρασης που «βγάζουν μάτι» και εξηγεί ποια πασίγνωστη έκφραση είναι λάθος
Μπαμπινιώτης: «Γιατί είναι λάθος η έκφραση "2 βαθμοί υπό του μηδενός"»