«Το νέο ασφαλιστικό βλάπτει σοβαρά την υγεία» - Κινητοποίηση στις 18 Φεβρουαρίου
Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Κυκλάδων

Α΄  ΕΛΜΕ ΚΥΚΛΑΔΩΝ 

Το νέο ασφαλιστικό βλάπτει  σοβαρά την υγεία....

Να καταργηθεί άμεσα το “αντιασφαλιστικό” νομοσχέδιο

της Νέας Δημοκρατίας

18 ΦΛΕΒΑΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ – ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

Πριν λίγες μέρες έφτασε στην ελληνική βουλή από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το νέο σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό – Συνταξιοδοτικό σύστημα, προφανώς το χειρότερο και το πιο επικίνδυνο νομοσχέδιο για την κοινωνική ασφάλιση, που κατατέθηκε τα τελευταία 40 χρόνια στο ελληνικό κοινοβούλιο. Το “νέο” ασφαλιστικό νομοσχέδιο τελικά δεν είναι καθόλου “νέο”, αφού δια χειρός καταρχάς Κατρούγκαλου και στη συνέχεια Βρούτση διαμορφώνεται ένα ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό σύστημα που ανοίγει διάπλατα τους δρόμους για “διάλυση” της κοινωνικής ασφάλισης και ταχεία εισβολή του ιδιωτικού κεφαλαίου στην μέχρι πρότινος δημόσια κοινωνική ασφάλιση.

Βασικά χαρακτηριστκά του νέου ασφαλιστικού συστήματος για τους εκπαιδευτικούς;

 • Σύνταξη για όλους πλέον στα 67 ή στα 64 με 40 χρόνια υπηρεσίας! Οι συνάδελφοι αναπληρωτές, που εργάζονται μόνο κάποιους μήνες τον χρόνο, πότε θα καταφέρουν να συμπληρώσουν 40 χρόνια υπηρεσίας ; Ποτέ...Θέλουν παππούδες και γιαγιάδες μέσα στις σχολικές τάξεις στα όρια της κατάρρευσης και συνεπώς ακόμα χειρότερες συνθήκες μόρφωσης για τα παιδιά και τους μαθητές μας.
 • Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης για τις γυναίκες κατά πέντε χρόνια.
 • Μείωση εφάπαξ κατά 42% , με την προοπτική βέβαια να καταργηθεί ολοσχερώς!
 • Η επικουρική ασφάλιση εντάσσεται στον ΕΦΚΑ και ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη κατάργησή του και την ολοκληρωτική λεηλασία των αποθεματικών του (7 δις)
 • Διατηρείται η λεηλασία των Ασφαλιστικών Ταμείων, που ως γνωστόν έχουν κλαπεί 79δις και έχουν γίνει τζάμπα επενδυτικό χρήμα για τους τραπεζίτες, καράβια για τους εφοπλιστές κ.ά.
 • Τρεις πυλώνες σύνταξης, δηλαδή μια “εξασφαλισμένη” εθνική σύνταξη 384 ευρώ, τα επαγγελματικά ταμεία και την ιδιωτική ασφάλιση. Αποτέλεσμα; Συντάξεις-φιλοδωρήματα και εξαναγκασμός των εργαζομένων να στραφούν στην ιδιωτική ασφάλιση, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τη ζωή και τις οικονομικές δυνατότητες των εργαζομένων.
 • Διατηρείται κανονικά η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης που κόπηκαν από τα έτη 2010-2012.
 • Ο φετινός προϋπολογισμός συνολικά για τις συντάξεις είναι μειωμένος κατά 220 εκατομμύρια ευρώ!!! Γεγονός που από μόνο του μαρτυράει ότι ελάχιστοι συνταξιούχοι θα δουν πραγματικές αυξήσεις στις συντάξεις τους.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. κοροϊδεύει, όπως κορόιδευε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν γίνονται περικοπές με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Χαρακτηριστικά είναι τα εξής παραδείγματα :

α ) Εκπαιδευτικός με 32 χρόνια υπηρεσίας πριν το νόμο Κατρούγκαλου, έπαιρνε 1031 ευρώ καθαρά κύρια σύνταξη. Μετά τον νόμο, η κύρια σύνταξη για έναν εκπαιδευτικό με 32 χρόνια έπεσε στα 730 ευρώ! Δηλαδή 301 ευρώ κάτω!

β) Μέρισμα του Μετοχικού ταμείου, κατρακύλησε επί Σαμαρά – Βενιζέλου από 212 ευρώ στα 160 ευρώ και με τον νόμο Κατρούγκαλου στα 80 ευρώ! Μείωση συνολική πάνω από 60%

γ) Το ΕΦΑΠΑΞ, για έναν εκπαιδευτικό με 35 χρόνια υπηρεσίας, έχει μειωθεί από τις 50 χιλ ευρώ, στις 25.000 ευρώ, δηλαδή έχει υποστεί μείωση 50% και έπεται και ακόμα μεγαλύτερη.

    • , είναι προφανές ότι η κοινωνική ασφάλιση προσδιορίζει ολοκληρο τον εργασιακό βίο του εργαζόμενου, από άκρη σε άκρη σε ολόκληρη τη ζωή του. Η κοινωνική ασφάλιση είναι η περίθαλψή μας και η υγεία μας, η περίθαλψη και η υγεία των παιδιών μας, τα χρόνια εργασίας και συνταξιοδότησης, οι μισθοί και οι συντάξεις μας, οι χιλιάδες ιατρικές εξετάσεις που καταργούνται, η προστασία της οικογένειας, της μητρότητας, των ΑμΕΑ, των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, ο ελεύθερος χρόνος , η ποιότητας της ζωής μας...

Κοινωνική ασφάλιση είναι ολόκληρη η ζωή μας...

Για όλους αυτούς τους λόγους πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η κοινωνική ασφάλιση δεν είναι ατομική υπόθεση, αλλα γενική, συλλογική και ευρύτατα κοινωνική και πολιτική. Για όλους αυτούς τους λόγους πρέπει να αγωνιστούμε για την κατάργηση και την ανατροπή του νέου ασφαλιστικού νόμου που απειλεί το δημόσιο καθολικό δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση.

18 ΦΛΕΒΑΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:

 • Το καθολικό δικαίωμα στην δημόσια κοινωνική ασφάλιση και δημόσια δωρεάν περίθαλψη για όλους, χωρίς προϋποθέσεις.
 • Δουλειά για όλους, μόνιμη και σταθερή, πλήρης και ασφαλισμένη. Κατάργηση της μαύρης-ανασφάλιστης εργασίας με αυστηρές ποινές στους εργοδότες. Κατάργηση όλων των μορφών ευέλικτης και ελαστικής εργασίας.
 • Αυξήσεις στους μισθούς. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης στο δημόσιο. Συλλογικές συμβάσεις εργασίας παντού, τώρα!
 • Ανώτατο συνταξιοδοτικό όριο στα 30 χρόνια εργασίας, χωρίς όριο ηλικίας ή στα 60 έτη ηλικία (58 για τις γυναίκες, τα Βαρέα/ανθυγιεινά, κλπ). Μόνο με τη μείωση του χρόνου εργασίας και τη μείωση των ορίων συνταξιοδότησης μπορεί να υπάρξει μεγάλη άμεση μείωση της ανεργίας, να βρουν οι νέοι δουλειά!.
 • Αποκλειστικά δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, που θα λειτουργεί με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες. Η ασφάλιση δεν είναι εμπόρευμα.
 • Το καθολικό δικαίωμα στην δημόσια κοινωνική ασφάλιση και δημόσια δωρεάν περίθαλψη για όλους, χωρίς προϋποθέσεις.
 • Η περίοδος ανεργίας να μετρά ως χρόνος ασφάλισης. Πλήρης ασφάλιση και περίθαλψη για τη μερική απασχόληση, την ελαστική και εκ περιτροπής εργασία, τις διάφορες μορφές μαθητείας και κατάρτισης, την απασχόληση με βάουτσερ ή σε προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας», τα χρόνια στράτευσης.
 • Καμιά σύνταξη κάτω από το βασικό μισθό τον οποίο παλεύουμε στα συνδικάτα και προτείνουμε στα σχέδια ΣΣΕ.
 • Όλοι οι πολίτες που διαμένουν στη χώρα, Έλληνες ή πρόσφυγες-μετανάστες, εργαζόμενοι ή άνεργοι να έχουν ελεύθερα και χωρίς προϋποθέσεις δωρεάν περίθαλψη από ένα αποκλειστικά δημόσιο υγειονομικό σύστημα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ:

 • Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια.
 • Να επιστραφούν στα ασφαλιστικά ταμεία τα αποθεματικά που υπεξαίρεσαν οι τράπεζες, οι εργοδότες και το κράτος: τα 70 δις ευρώ που λεηλατήθηκαν έως το 2010, τα δεκάδες δις που χάθηκαν με τα δομημένα ομόλογα, άλλα με το «κούρεμα» του PSI (138δις) όλα τα χρόνια των μνημονίων.
 • Να σταματήσει το αίσχος στις καθυστερήσεις έκδοσης και απονομής των συντάξεων και του εφάπαξ.

18 ΦΛΕΒΑΡΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

18 ΦΛΕΒΑΡΗ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

σχετικά άρθρα