Παρεμβάσεις Πειραιά: Οι προσλήψεις - απολύσεις των αναπληρωτών ονομάζονται διορισμοί
Ενότητα Αντίστασης Ανατροπής (ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ / ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ / ΑΡΕΝ ΠΕΙΡΑΙΑ / ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ)

 Η μεγάλη παγίδα που στήνει το υπουργείο. Να μην πέσουμε μέσα.

Πατώντας στην αγωνία χιλιάδων συμβασιούχων και ελαστικά εργαζομένων στην εκπαίδευση, πάνω από 40.000 οι αναπληρωτές και οι αναπληρώτριες φέτος, η προηγούμενη κυβέρνηση εξαγγέλλει διορισμούς που έρχεται η τωρινή να υλοποιήσει. Είναι όμως λύση έστω και αυτοί οι 10.000 διορισμοί που έχουν εξαγγελθεί;

Με τον νόμο 4589/19 αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι η αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού στο 90΄. Για πολλά χρόνια ήμασταν όμηροι του υπουργείου! Βάση των όσων ίσχυαν όταν ξεκινήσαμε να δουλεύουμε ως αναπληρωτές θα έπρεπε τώρα να δουλεύουμε μόνιμα και σταθερά και όχι να εξακολουθούμε να είμαστε μπαλάκια, που μας εξοβελίζουν κάθε χρόνο και αλλού, σε όποιο σημείο της Ελλάδας τους έρθει, με όποιες απάνθρωπες συνθήκες για να καλύψουμε πάγιες εκπαιδευτικές ανάγκες και να καμαρώνει το υπουργείο στις πλάτες μας πως όλα πάνε ρολόι στην εκπαίδευση!

Και τώρα τι; Τώρα ξαφνικά δεν είμαστε ικανοί. Ο ν. 4589/19, το προσοντολόγιο, που είναι στην πραγματικότητα ένας νόμος απολύσεων και όχι προσλήψεων, απαξιώνει την προϋπηρεσία και τα πτυχία μας. Μας λέει ούτε λίγο ούτε πολύ πως για να διατηρήσουμε μια θέση που τόσα χρόνια είχαμε θα έπρεπε να  γίνουμε υπεράνθρωποι, που ταυτόχρονα με την ξενιτιά, την ανέχεια λόγω υψηλού κόστους ζωής, θα έπρεπε να κάνουμε ταυτόχρονα ένα- δυο μεταπτυχιακά και διδακτορικό για να εργαστούμε στο απαξιωμένο, από το ίδιο το κράτος, δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης.

Τελικά… Αυτό που το υπουργείο βαφτίζει διορισμούς, στην πραγματικότητα είναι νέοι πίνακες αναπληρωτών     που κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την είσοδο των αναπληρωτών σε αυτούς.  Θα απαξιώσουν τους αναπληρωτές και τις αναπληρώτριες που ήδη εργάζονται και θα τιμωρούν με τριετή αποκλεισμό όσους αρνούνται να δουλέψουν για 850 ευρώ σε μέρη που τα ενοίκια κοστίζουν 400 ευρώ, που δεν υπάρχει σύνδεση με μέσα μεταφοράς μεταξύ των 4 και 5 σχολείων που συχνά μας στέλνουν και το κόστος ζωής είναι υπέρογκο! Ταυτόχρονα η υπουργός μας διασύρει χαρακτηρίζοντάς μας αφερέγγυους όταν αρνούμαστε αυτή την εξαθλίωση!  Επιπλέον, με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο Βρούτση, που πατάει πάνω στον αντεργατικό νόμο Κατρούγκαλου, κανένας αναπληρωτής (και οποιοσδήποτε ελαστικά εργαζόμενος) δε θα μπορέσει να συμπληρώσει 40 χρόνια συνεχούς εργασίας για να συνταξιοδοτηθεί αξιοπρεπώς.

Και αν δεν μας αρέσει… Χιλιάδες άνεργοι πτυχιούχοι με μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες και πιστοποίηση στους υπολογιστές περιμένουν να εργαστούν σε αυτό το απαξιωμένο σύστημα. Το υπουργείο ενεργοποιεί τον κοινωνικό αυτοματισμό και στρέφει τον έναν ενάντια στον άλλο. Στην πραγματικότητα με το που θα αποδεχτούμε αυτόν τον εκβιασμό βάζουμε ακόμα ένα λιθαράκι για την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων στην δημόσια εκπαίδευση. Ποιος, ποια θα αρνηθεί την αξιολόγηση στους μόνιμους συναδέλφους μας όταν θα έχει υποστεί την αξιολόγηση μέσω του προσοντολογίου των αναπληρωτών; Ποιος εγγυάται πώς εσύ που θα δουλέψεις βάσει του προσοντολογίου σε δέκα χρόνια δεν θα σε βγάλουν και εσένα «άχρηστο» για κάποιον «καλύτερο» και στην ουσία φθηνότερο βάσει του πόσο αξιολογεί κάθε φορά το κράτος τα προσόντα μας;

Και τώρα είναι αργά να αντιδράσουμε;

Ποτέ δεν είναι αργά να διεκδικήσουμε αυτό που δικαιωματικά μας ανήκει. Το δικαίωμα στη δουλεία κόντρα στις απολύσεις με τις οποίες κάθε χρόνο βρίσκονται αντιμέτωποι οι αναπληρωτές. Αναπληρωτές/τριες, μόνιμοι εκπαιδευτικοί οργανωνόμαστε μαζί και με τους υπόλοιπα ελαστικά εργαζόμενους για να διεκδικήσουμε σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους, ασφάλιση, περίθαλψη, αξιοπρεπή σύνταξη!!! Ενάντια στον εξαντλητικό ατομικό δρόμο συλλογής προσόντων.

 

σχετικά άρθρα

Το πολυδιαβασμένο (ευτυχώς) άρθρο του Χαράρι: Ο κόσμος μετά τον κορονοϊό
Το πολυδιαβασμένο (ευτυχώς) άρθρο του Χαράρι: Ο κόσμος μετά τον κορονοϊό
Ο Ισραηλινός δημοσιογράφος και πολυδιαβασμένος συγγραφέας αναρωτιέται αν θα πρέπει να θυσιάσουμε την ιδιωτικότητα και τα προσωπικά μας δεδομένα, στον...
Το πολυδιαβασμένο (ευτυχώς) άρθρο του Χαράρι: Ο κόσμος μετά τον κορονοϊό
«Οφείλουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ στους εκπαιδευτικούς για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση»
«Οφείλουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ στους εκπαιδευτικούς για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση»
«Ελάχιστα τα παιδιά χωρίς διαδίκτυο - Φροντίσαμε να συνδέονται μέσω τηλεφώνου», δηλώνει μεταξύ άλλων η Νίκη Κεραμέως
«Οφείλουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ στους εκπαιδευτικούς για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση»