Β' ΕΛΜΕ Αθήνας: Οδηγούν τους συναδέλφους αναπληρωτές ΠΕ78 στην ανεργία
Ανακοίνωση

Το Δ.Σ. της  Β΄ΕΛΜΕ Αθήνας, συμπαρίσταται στους συναδέλφους αναπληρωτές του κλάδου ΠΕ 78 σχετικά με το ζήτημα της τεράστιας αδικίας που υφίστανται λόγω των νόμων 3794/2009 και 4589/2019.

Συγκεκριμένα:

1) Με το νόμο 3794/2009 οι απόφοιτοι του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας μπορούν να ενταχθούν στον κλάδο ΠΕ 78 (Κοινωνικών Επιστημών-πρώην ΠΕ 10 του νόμου 1566/1985).

Οι κύριες κατευθύνσεις που μέχρι τώρα ακολουθούσαν οι απόφοιτοι του συγκεκριμένου Τμήματος ήταν α) η ένταξη στον κλάδο ΠΕ 71 (Δάσκαλοι Ειδικής Αγωγής, β) η ένταξη στον κλάδο ΠΕ 72 (Εκπαιδευτές Ενηλίκων), συγκεντρώνοντας σχετική προϋπηρεσία.

2) Με το νόμο 4589/2019, δόθηκε η δυνατότητα μεταφοράς προϋπηρεσίας από κλάδο σε κλάδο.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο κλάδος των ΠΕ78 να οδηγηθεί σε εξοστρακισμό, δεδομένου του πλήθους των αποφοίτων ΠΕ71 και των μορίων προϋπηρεσίας που διαθέτουν. Δηλαδή, οι απόφοιτοι του συγκεκριμένου τμήματος, μετέφεραν την προϋπηρεσία που απέκτησαν εργαζόμενοι σαν ΠΕ 71 στον κλάδο ΠΕ 78!

Τελικά, με την ανακοίνωση των προσωρινών πινάκων, επιβεβαιώθηκε ότι οι συνάδελφοι ΠΕ 78 έχουν κατρακυλήσει δεκάδες θέσεις πιο κάτω από τους αποφοίτους του τμήματος του ΠΑΜΑΚ.

Το γεγονός αυτό οδηγεί:

• στην περαιτέρω απαξίωση των πανεπιστημιακών πτυχίων
  • στο απαράδεκτο φαινόμενο οι εκπαιδευτικοί να διδάσκουν μαθήματα, άσχετα με το επιστημονικό τους αντικείμενο και μάλιστα διαφορετικής βαθμίδος. Φαινόμενο που, ούτως ή άλλως η αντιεκπαιδευτική πολιτική όλων των κυβερνήσεων μέχρι τώρα έχει καθιερώσει, μέσω της επέκτασης των Β' και Γ ' αναθέσεων, κ.ά.
  • στην καλλιέργεια του "διαίρει και βασίλευε" ανάμεσα σε κλάδους και ειδικότητες, στην ανθρωποφαγία, πλευρά και αυτή του νόμου 4589/2019, με το ατελείωτο κυνήγι δεξιοτήτων - πιστοποιήσεων επί πληρωμή από ιδιωτικά και δημόσια ιδρύματα, με την καθιέρωση του προσοντολόγιου.

Το Δ.Σ. της  Β΄ΕΛΜΕ Αθήνας ζητά την αποκατάσταση της παραπάνω αδικίας.