Μόνιμοι διορισμοί: Να μην υπάρξει μοριοδότηση για τα ίδια κριτήρια
Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας

Ενόψει της διαδικασίας που ξεκίνησε με την προκήρυξη 2ΓΕ/2019 του Α.Σ.Ε.Π. και αφορά τόσο τους μόνιμους διορισμούς, όσο και τη διαδικασία προσλήψεων αναπληρωτών που θα ακολουθήσει στη Γενική Αγωγή, αλλά και ενόψει της προσωρινής τοποθέτησης εκπαιδευτικών της 3ΕΑ/2019, η Π.Ε.Α.Δ. επισημαίνει τα εξής αναφορικά με τις τοποθετήσεις μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών:

Με βάση τον νόμο 4589/2019 προβλέπεται πλέον μοριοδότηση για την κατάταξη όλων των συναδέλφων που είναι γονείς, ανεξαρτήτως αριθμού τέκνων, αλλά και των συναδέλφων που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες. Είναι αυτονόητο ότι η μοριοδότηση του ίδιου κριτηρίου για δεύτερη φορά (κατάταξη και τοποθέτηση σε περίπτωση διορισμού ή πρόσληψης) θα λειτουργήσει καταφανώς εις βάρος των συναδέλφων που δεν ανήκουν στις παραπάνω περιπτώσεις, προκαλώντας αδικίες και κοινωνικές ανισότητες.

Η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών που αναμένεται να διοριστούν ως μόνιμοι εκπαιδευτικοί, έχουν υπηρετήσει επί πολλά έτη την εκπαίδευση ως αναπληρωτές ή/και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί με πολυεπίπεδο κόστος.

Η πολυετής εμπειρία των συναδέλφων και ταυτόχρονα η ταλαιπωρία και ανασφάλεια που βίωναν επί σειρά ετών που επικράτησε μια παρατεταμένη αδιοριστία, επιβάλλουν την μεταχείρισή τους όταν διοριστούν ως μόνιμοι με οριστική τοποθέτηση σε οργανικές θέσεις, ή όταν προσληφθούν ως αναπληρωτές, με αντικειμενικά κριτήρια (τη σειρά τους δηλαδή στους πίνακες).

Δεν είναι δυνατόν (με δεδομένο ότι για πρώτη φορά προβλέπεται σε μόνιμο διορισμό η μοριοδότηση των τέκνων) να ξαναμοριοδοτηθούν (για το ίδιο κριτήριο) και για την τοποθέτηση!!

Με βάση τα παραπάνω, η ΠΕΑΔ ζητά το αυτονόητο με βάση την κοινή λογική, την ηθική και τη δεοντολογία.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ