Αντεπίθεση των Εκπαιδευτικών: Για τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
Ανακοίνωση της Αντεπίθεσης των Εκπαιδευτικών

για τα ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ της 17ης ΔΕΚΕΜΒΡΗ στην Ε΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Συναδέλφισσες -οι,

η ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ευχαριστεί όλες –ους όσες-ους μας στηρίξατε με τη ψήφο σας και μας δώσατε τη δυνατότητα να συμμετέχουμε μέσα στο Διοικητικό Συμβούλιο(Δ.Σ.) της Ε΄ ΕΛΜΕ με 1 έδρα και στο Συνέδριο της ΕΔΟΘ με 2 συνέδρους. Η εμπιστοσύνη που μας δείξατε μας καθιστά υπεύθυνους ώστε να συμβάλλουμε με όλες τις δυνάμεις μας στην ανασυγκρότηση της ΕΛΜΕ μας και γενικότερα του συνδικαλιστικού - εκπαιδευτικού κινήματος. Δεσμευόμαστε, να ανταποκριθούμε στα καθήκοντα μας, με πίστη στις δυνάμεις των συναδέλφων μας, σε μια πραγματική δύσκολη συγκυρία. Μπροστά μας έχουμε μια βάρβαρη επίθεση στη Δημόσια Δωρεάν Ενιαία Εκπαίδευση, στα δικαιώματά μας και στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας. Μόνο αν ενεργοποιηθούμε όσο το δυνατόν περισσότεροι και πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, θα μπορέσουμε να σώσουμε το δημόσιο σχολείο και τα δικαιώματά μας.

Καταρχάς η άνοδος της συμμετοχής στις εκλογές αποτελεί ένα θετικό στοιχείο. Η συμμετοχή αυτή όμως, μένει να αποτυπωθεί και μέσα στους αγώνες και τις Γενικές Συνελεύσεις και όχι μόνο στις εκλογές.

Η κυβερνητική ΔΑΚΕ κρατά τις 2 έδρες που είχε στο ΔΣ και την πρώτη θέση, ενώ παρουσιάζει ποσοστιαία άνοδο κατά 1%, που μπορεί να χαρακτηριστεί μικρή, τηρούμενων των συνθηκών. Δηλαδή: α) την ευφορία ενός συντηρητικού κομματιού του κλάδου από την άνοδο στην κυβέρνηση της ΝΔ, β) τις επικείμενες κρίσεις στελεχών εκπαίδευσης που σε κάποιους γεννά προσδοκίες για ευνοϊκή μεταχείριση, γ) τα ερείσματα που έχουν στο ΠΥΣΔΕ και στη Διοίκηση που δυστυχώς επηρεάζουν ένα κομμάτι συναδέλφων που έχουν διαπαιδαγωγηθεί με τη λογική των εξυπηρετήσεων πελατειακού τύπου και δ) της πτώσης του κινήματος τα τελευταία χρόνια. Η άνοδος της οφείλεται όμως κυρίως στη μνημονιακή μετάλλαξη των ΣΥΝΕΚ(ΣΥΡΙΖΑ) που της επιτρέπει να εμφανίζει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΝΔ, ως τις μόνες ρεαλιστικές λύσεις.

Τα ΣΥΝΕΚ, ως μνημονιακή  παράταξη του πρώην κυβερνητικού συνδικαλισμού, εισπράττει την έντονη δυσαρέσκεια των συναδέλφων και πέφτει κατά 7,5 ποσοστιαίες μονάδες και χάνει 88 ψήφους, διατηρώντας τη μία έδρα που είχε στο Δ.Σ. Πέφτει στο κενό και η προσπάθειά τους να ξεχάσουν οι συνάδελφοι την προδοσία της κυβέρνησης της «αριστεράς» που συνέχισε την εφαρμογή των μνημονίων και έφερε το 3ο και χειρότερο μνημόνιο αλλά και η προσπάθειά τους να εμφανίζονται πλέον σαν η μόνη αριστερή παράταξη που θα κάνει ρεαλιστική αντιπολίτευση στη δεξιά νεοφιλελεύθερη διακυβέρνηση της ΝΔ.

Η ΠΕΚ, συνεχίζει την ελεύθερη πτώση της που έχει φτάσει σε ιστορικά πλέον επίπεδα, χάνοντας 1 ποσοστιαία μονάδα και 12 ψήφους (30 από 42 ψήφους) και φαίνεται ότι αδυνατεί να ανασυγκροτηθεί, παρόλες τις προσπάθειες επανασυσπείρωσης της κεντροαριστεράς που υποτίθεται ότι επιχειρεί ο πολιτικός της φορέας(ΠΑΣΟΚ).

Η Αγωνιστική Παρέμβαση διατηρεί τη δεύτερη θέση και τις 2 έδρες στο Δ.Σ., αυξάνοντας τα ποσοστά της κατά 7,5 ποσοστιαίες μονάδες και φαίνεται να καρπώνεται μέρος και της αύξησης της συμμετοχής αλλά και της δυσαρέσκειας των συναδέλφων προς τα ΣΥΝΕΚ.

Η Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΜΕ) διατηρεί την τρίτη θέση και τη μία έδρα στο ΔΣ παρότι εμφανίζει πτώση 2 ποσοστιαίων μονάδων. Δεν μπορεί να εισπράξει την δυσαρέσκεια των εκπαιδευτικών από τις μνημονιακές πολιτικές, γιατί πολύ απλά δεν έχει πρόταση για την ανασυγκρότηση του σ.κ.

Οι Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών παρουσίασαν μικρή άνοδο(63 από 57 ψήφους) αλλά έχασαν την έδρα που κατείχαν στο Δ.Σ.

Η Αντεπίθεση των Εκπαιδευτικών καταγράψαμε άνοδο και σε ποσοστά (2 ποσοστιαίες μονάδες) και σε απόλυτο αριθμό ψήφων(84 από 55 ψήφους). Επισκεφτήκαμε σχεδόν όλα τα σχολεία της Ε΄ ΕΛΜΕ και προσπαθήσαμε, μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας, να εξηγήσουμε στους συναδέλφους μας το μέγεθος της επικείμενης επίθεσης και στη δημόσια εκπαίδευση και στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών αλλά και στο σύνολο των εργαζομένων. Κυρίως όμως καλέσαμε τους συναδέλφους να προωθήσουμε μαζί ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της ΕΛΜΕ που δεν μπορεί να έρθει μέσα μόνο από τις εκλογές και από τις αλλαγές συσχετισμών στα Δ.Σ, αλλά που θα βασίζεται στην ενεργή συμμετοχή και τους αγώνες των εκπαιδευτικών.

Παρότι η επίθεση της νέας κυβέρνησης προχωρά με γοργούς ρυθμούς, δεν έχει ακόμα εκδηλωθεί σε όλη της την έκταση και αυτό δυσκολεύει, ένα κομμάτι των συναδέλφων μας να απελευθερωθεί από τις αυταπάτες που σπέρνει η ΝΔ. Αθροιστικά οι μνημονιακές παρατάξεις (ΔΑΚΕ- ΣΥΝΕΚ- ΠΕΚ) σήμερα συγκεντρώνουν 43,1% από 50,5%, σε αντίθεση με τις αγωνιστικές δυνάμεις που συνολικά συγκεντρώνουν το 57% από 49,5%.  Αυτό το γεγονός δείχνει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των εκπαιδευτικών της Ε΄ ΕΛΜΕ δεν επιλέγει τις ατομικές λύσεις στα προβλήματα του, μέσα από την συμπόρευση με την εκάστοτε κυβέρνηση και την παράταξή της και παρά την απογοήτευση και το σοκ που έχει υποστεί η συνείδηση τους, ακόμα θεωρούν ότι μέσα από τον συλλογικό και οργανωμένο αγώνα μπορεί να επιτευχθεί η σωτηρία της δημόσιας εκπαίδευσης, των εργασιακών μας δικαιωμάτων και των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας. Σε αυτή την κατεύθυνση, το επόμενο διάστημα, δεσμευόμαστε ότι με τη δράση και την παρέμβαση μας, μέσα και έξω από το Δ.Σ,. θα συμβάλλουμε στην ενεργοποίηση και την οργάνωση όσο το δυνατόν περισσότερων συναδέλφων προκειμένου μαζί να δώσουμε τις μάχες που έχουμε μπροστά μας με όρους νίκης και να πετύχουμε την αναγκαία ανασυγκρότηση του σωματείου μας

Τα αποτελέσματα των εκλογών  φαίνονται στους παρακάτω πίνακες (σε παρένθεση τα περσινά αποτελέσματα για το Δ.Σ. και του 2016 για την ΕΔΟΘ).

ΔΣ

1427(1228)

36(33)

22/12/19

Σας ευχόμαστε καλές διακοπές και το νέο έτος να καταφέρουμε

μέσα από τους αγώνες μας να ξεκινήσουμε τη δική μας ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ!

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ των ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

(: 2310265730 ,  e-mail: [email protected]

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4