Φωκίδα: Ελλείψεις καθηγητών στο Γυμνάσιο και στις Λυκειακές Τάξεις Δεσφίνας
Επιστολή μαθητών για κενά εκπαιδευτικών

   Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ

   Σας απευθύνουμε την επιστολή του Δεκαπενταμελούς Μαθητικού Συμβουλίου του Γυμνασίου και των Λυκειακών τάξεων Δεσφίνας, ώστε να σας γνωστοποιήσουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σχολείο μας,  όπως και πολλά άλλα ανά την Ελλάδα, από την αρχή του σχολικού έτους  έως και σήμερα. Με την επιστολή αυτή θέλουμε να σας επισημάνουμε τις σοβαρές ελλείψεις σε καθηγητές που υπάρχουν στη σχολική μονάδα, τρεις μήνες  μετά την έναρξη του σχολικού έτους 2019-2020.  

  Ελλείψεις καθηγητών σε μαθήματα γενικής παιδείας αλλά και προσανατολισμού παραμένουν, παρά τις αντίθετες εξαγγελίες και βεβαιώσεις του Υπουργείου για πλήρωση των κενών. Η απαράδεκτη κατάσταση της απουσίας καθηγητών έρχεται να προστεθεί στην αύξηση της πανελλαδικά εξεταστέας ύλης, η οποία παραμένει ακάλυπτη υπό τις παρούσες συνθήκες, και στη διαρκώς αυξανόμενη αγανάκτηση των μαθητών που βλέπουν το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση να υποβαθμίζεται.

Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται σημαντικές ελλείψεις στο εκπαιδευτικό προσωπικό με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα τόσο στη λειτουργία του σχολείου, όσο και στην κάλυψη της καθορισμένης διδακτέας και εξεταστέας ύλης.

Εφόσον λοιπόν, έχουν ήδη χαθεί τρεις μήνες μαθημάτων (συμπεριλαμβανομένων αυτών των πανελλαδικώς εξεταζόμενων), απαιτούμε μία απάντηση στο ερώτημα, πώς θα καλυφθούν εγκαίρως οι χαμένες ώρες χωρίς να ‘καταδικαστούμε’ αφού αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστάσεις.                      

   Τα κενά που εντοπίζονται στο Γυμνάσιο και στις Λυκειακές τάξεις είναι τα εξής:

1. Βιολογία προσανατολισμού Γ΄ Λυκείου, επτά (07) ώρες.

2. Βιολογία γενικής παιδείας Β΄ Λυκείου, δύο (02) ώρες.

3. Χημεία γενικής παιδείας Β΄ Λυκείου, δύο (02) ώρες.

4. Μαθηματικά προσανατολισμού Β΄ Λυκείου, δύο (02) ώρες.

5. Γεωμετρία Β΄ Λυκείου, δύο (02) ώρες.

6. Βιολογία Α΄, δύο (02) ώρες.

7. Χημεία Α΄, δύο (02) ώρες.

8. Γεωμετρία Α΄ Λυκείου, δύο (02) ώρες.

9. Φυσική Γ΄ Γυμνασίου, δύο (02) ώρες.

10. Βιολογία Γ΄ Γυμνασίου, μία (01) ώρα.

11. Χημεία Γ΄ Γυμνασίου, μία (01) ώρα.

12. Μαθηματικά Β΄ Γυμνασίου, τέσσερες (04) ώρες.

13. Βιολογία  Β΄ Γυμνασίου, μία (01) ώρα.

14. Χημεία Β΄ Γυμνασίου, μία (01) ώρα.

15. Γεωγραφία Β΄ Γυμνασίου, δύο (02) ώρες.

16. Φυσική Α΄ Γυμνασίου, μία (01) ώρα.

17. Γεωγραφία Α΄ Γυμνασίου, (01) ώρα.

18. Βιολογία Α΄ Γυμνασίου, (01) ώρα.

Ειδικότερα, όμως, όσον αφορά τις  ώρες προσανατολισμού στη Γ΄ Λυκείου είναι σαφές πως ή στρέφετε τους μαθητές στην παραπαιδεία ή τους αναγκάζετε σε αποτυχία στις Πανελλήνιες Εξετάσεις.

 Ειδικά στο μάθημα της Βιολογίας κατεύθυνσης της Γ΄ Λυκείου (εξεταζόμενο πανελλαδικά μάθημα για την εισαγωγή στα ΑΕΙ) η Λυκειακή τάξη Δεσφίνας, είναι η μόνη από όλο τον Νομό Φωκίδας στην οποία δεν υπάρχει ακόμα καθηγητής που να διδάσκει το πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα.                                                                                             

   Θεωρούμε πως πρέπει να έχουμε ίσα δικαιώματα στην εκπαίδευση.  Για ποια ισότητα ευκαιριών μιλάμε όμως, όταν υπάρχουν αυτές οι ανισότητες; Πώς οι μαθητές του σχολείου μας θα συναγωνισθούν στις Πανελλαδικές εξετάσεις, στα ίδια θέματα με τους συμμαθητές τους από την υπόλοιπη χώρα οι οποίοι όμως κάνουν κανονικά τα μαθήματά τους χωρίς ελλείψεις εκπαιδευτικών; Οι όροι θα είναι άνισοι κυρία Υπουργέ και αυτό δεν το δεχόμαστε! Αδυνατούμε όμως να κατανοήσουμε το γιατί, ενώ σας έχουν δηλωθεί έγκαιρα όλα τα κενά και οι ανάγκες των σχολικών μονάδων, δεν προχωρήσατε στην πλήρη κάλυψή τους από την αρχή του σχολικού έτους,  με συνέπεια, και κατόπιν του δικαιώματος που έχουν οι εκπαιδευτικοί να δηλώσουν προτίμηση, να μένουν κενά. Και φυσικά εσείς το γνωρίζετε εκ προοιμίου ότι θα υπάρξουν κενά όταν δεν διορίζετε τόσους εκπαιδευτικούς όσες και οι ανάγκες. Το πιο λυπηρό όμως είναι πως αυτό το φαινόμενο φανερώνει την απουσία ισότητας και ισονομίας για όλους, γιατί οι ώρες που χάθηκαν από τις 11/9/2019 μέχρι σήμερα δεν  φαίνεται να εκτιμώνται ως σημαντικές και δεν υπάρχει άμεσα σχέδιο αναπλήρωσης τους.

   Η επιστολή αυτή είναι το τελευταίο μέσο που επιστρατεύουμε ώστε να εισακουστούν τα αιτήματά μας. Δηλώνουμε πώς θα προβούμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις  δίπλα σε όλο τον μαθητικό κόσμο, στους φορείς γονέων και καθηγητών/τριών και όσους/ες αγωνίζονται διεκδικώντας τα αυτονόητα, δηλαδή, όλα όσα συνεπάγεται η δωρεάν δημόσια παιδεία.                                                                                                      

   Σας καλούμε να αναλάβετε τις ευθύνες σας, ως αρμόδιο Υπουργείο, και να επιλύσετε άμεσα τα προαναφερθέντα προβλήματα, καθώς η κατάσταση αυτή υποβαθμίζει την ποιότητα της εκπαίδευσης και δημιουργεί πλήθος προβλημάτων στους καθηγητές, μαθητές και τις οικογένειές τους.

                                                                                                               

  Με εκτίμηση,

 

 το Δεκαπενταμελές Μαθητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος Κουβέλη Μαρία

 

                                              Συνυπογράφουν

 

 Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων                       Σύλλογος Διδασκόντων

                                                                         

Διαβάστε Επίσης:

Εκτοξεύεται η ζήτηση για το ετήσιο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου στη Σχολική Ψυχολογία

googlenews4
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο GOOGLE NEWS 
viber67
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο VIBER

 

σχετικά άρθρα

Δίχρονη προσχολική αγωγή: Η ένωση γονέων Ηρακλείου για τα προβλήματα στέγασης στο δήμο
Δίχρονη προσχολική αγωγή: Η ένωση γονέων Ηρακλείου για τα προβλήματα στέγασης στο δήμο
«Καλούμε τους γονείς να μην αποδεχτούν αυτή την κατάσταση, να θεωρούν δεδομένο το στιβαγμα των παιδιών, τη λυόμενη αίθουσα, τις άθλιες αυτές συνθήκες...
Δίχρονη προσχολική αγωγή: Η ένωση γονέων Ηρακλείου για τα προβλήματα στέγασης στο δήμο
Κ. Μπογδάνος: «Θα είμαι στο δρόμο ως βουλευτής της ΝΔ κι ας βρυχάται δίπλα το φάντασμα του Χίτλερ»
Κ. Μπογδάνος: «Θα είμαι στο δρόμο ως βουλευτής της ΝΔ κι ας βρυχάται δίπλα το φάντασμα του Χίτλερ»
Σε μια προκλητική ανάρτηση στο twitter, στην οποία μιλά για... «μπάχαλους ισλαμολάγνους» και «φάντασμα του Χίτλερ» προχώρησε ο βουλευτής της ΝΔ, μετά...
Κ. Μπογδάνος: «Θα είμαι στο δρόμο ως βουλευτής της ΝΔ κι ας βρυχάται δίπλα το φάντασμα του Χίτλερ»
Οι κόποι τελικά ανταμείβονται;
Οι κόποι τελικά ανταμείβονται;
Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας υποψήφιας για το ποσοστό των υποψηφίων του 3ου πεδίου του παλαιού συστήματος των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων,...
Οι κόποι τελικά ανταμείβονται;