ΣΕΠΕ «η Αθηνά»: Κάτω τα χέρια από το ΚΕΘΕΑ
Ψήφισμα ενάντια στην ωμή παρέμβαση της ΝΔ στη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ

Mε μια αιφνιδιαστική, «εξαιρετικά επείγουσα», πράξη νομοθετικού περιεχομένου η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να καταργήσει το κεκτημένο μέσα από αγώνες δημοκρατικό δικαίωμα του Kέντρου Θεραπείας Eξαρτημένων Aτόμων (KEΘEA), να διοικείται από ένα ΔΣ με μέλη άμισθα και εκλεγμένα από τη Γενική Συνέλευση των μελών του, δηλαδή εκείνων που συμμετέχουν στα θεραπευτικά προγράμματά του, των γονέων, των εργαζομένων και των εθελοντών του. H απαράδεκτη αυτή πράξη νομοθετικού περιεχομένου ορίζει ότι το επταμελές ΔΣ θα διορίζεται από τον υπουργό Yγείας.

Πρόκειται για προκλητική ενέργεια που επιχειρεί να αλλάξει το χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ που επί σειρά ετών εφαρμόζει με συνέπεια τα «στεγνά» του θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης, έχει δώσει ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους-σκιές και στις οικογένειές τους και έχει συμβάλει να ενταχθούν στην κοινωνική ζωή και δράση χιλιάδες νέοι.

Όλο αυτό το δύσκολο έργο επιτελέστηκε από τους θεραπευτές και όλους όσους συμμετείχαν σ’ αυτό, με βάση τον μέχρι χθες τρόπο δημοκρατικής λειτουργίας του, μέσα από τη γενική συνέλευση των μελών και την εκλογή της διοίκησής του.

Eίναι φανερό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να επιβάλει τον έλεγχο του μεγαλύτερου πανελλαδικά οργανισμού στο χώρο των εξαρτήσεων, στο πεδίο της θεραπείας, της κοινωνικής επανένταξης, της εκπαίδευσης, της οικογένειας κ.ά. M’ αυτόν τον τρόπο σκοπεύει να εναρμονίσει την πολιτική της, διαμέσου των διορισμένων τοποτηρητών της, με την πολιτική της Ε.Ε που υποβαθμίζει τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα.

H αυθαίρετη αυτή απόφαση δεν εκφράζει μόνο τον αυταρχισμό της κυβέρνησης της ΝΔ, δεν καταφέρει μόνο σοβαρό πλήγμα στη δημοκρατική λειτουργία ενός θεραπευτικού οργανισμού, αλλά απαξιώνει εν τέλει όλα τα μέλη της θεραπευτικής κοινότητας. Γιατί η καταστολή και ο έλεγχος στο πεδίο ενός τόσο ευάλωτου πληθυσμού υποδηλώνει μια στάση απαξίωσής του, συντηρώντας και αναπαράγοντας τον κοινωνικό ρατσισμό και οδηγώντας στον κοινωνικό αποκλεισμό και την καταστροφή των πιο αδύναμων κρίκων της κοινωνικής αλυσίδας που σπάζει κάτω από το βάρος της κρίσης.

Mαζί με τις «επιχειρήσεις-σκούπα» και τις εκκενώσεις καταλήψεων με πρόσφυγες, τώρα έρχεται η επιχείρηση αποδιοργάνωσης του KEΘEA και ίσως και άλλων δημόσιων θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης.

Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας και την αλληλεγγύη μας στις θεραπευτικές κοινότητες, στους θεραπευόμενους και τους θεραπευτές του ΚΕΘΕΑ που υπερασπίζονται τις αρχές λειτουργίας του. Στεκόμαστε πλάι τους στον αγώνα για μια κοινωνία ελεύθερη από κάθε είδους εξάρτηση.

Απαιτούμε:

• Να ανακληθεί άμεσα η προκλητική πράξη νομοθετικού περιεχομένου για το ΚΕΘΕΑ.
  • Να διαφυλαχθεί ο μέχρι τώρα χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ και η απρόσκοπτη λειτουργία του και να ενισχυθεί η δράση του με νέες μονάδες, με επαρκές μόνιμο προσωπικό, με πλήρη και επαρκή  χρηματοδότηση από το δημόσιο.