Thumbnail
Το ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ διαμαρτύρεται για την απαράδεκτη κατάσταση που ζούμε λόγω της έντονης δυσοσμίας και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης  από τους βιομηχανικούς ρύπους στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Τα πρόσφατα τελικά αποτελέσματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης επιβεβαίωσαν ότι τα ΕΛΠΕ είναι υπεύθυνα για την δυσοσμία.

Για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση ευθύνεται πρώτα απ’ όλα ο τρόπος ανάπτυξης της οικονομίας που είναι σχεδιασμένη να λειτουργεί ικανοποιώντας την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, αντιμετωπίζοντας το περιβάλλον ως πεδίο ασύδοτης δράσης για την προσέλκυση επενδύσεων, σε βάρος της ζωής και της ασφάλειας εργαζόμενων και κατοίκων.

Σοβαρές είναι οι ευθύνες διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων και της Τοπικής Διοίκησης γιατί στηρίζουν αυτό το δρόμο ανάπτυξης και εφαρμόζουν αποφασιστικά τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις και συστάσεις για το περιβάλλον.

Προειδοποιούμε επίσης ότι η παρουσία επικίνδυνων βιομηχανικών μονάδων δίπλα σε κατοικημένες περιοχές όπως η περιοχή του Κορδελιού, κάτι που ισχύει και σε άλλες περιοχές της χώρας μας, εγκυμονεί τον κίνδυνο ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης. Γνωρίζουμε ότι καμία ουσιαστική ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμού δεν έχει πραγματοποιηθεί για το πως θα προστατευτούμε από ένα τέτοιο ατύχημα.

Για όλους αυτούς τους λόγους  διεκδικούμε:

  • Να παρθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των κατοίκων της περιοχής και των εργαζομένων στην επιχείρηση. Μέτρα που θα τα καθορίσουν οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς με βάση την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνικής, και δεν θα τα καθορίσει η εταιρεία.
  • Άμεσα να προχωρήσει η μεταφορά και η πλήρης στεγανοποίηση των σκαμμάτων υποδοχής αποβλήτων σε χώρο κατάλληλο που θα έχει την σύμφωνη γνώμη των κατοίκων. Να συνεχιστούν σε μόνιμη βάση οι μετρήσεις για την ρύπανση από το ΑΠΘ.
  • Διακοπή λειτουργίας τμημάτων του εργοστασίου που ευθύνονται για την ατμοσφαιρική ρύπανση μέχρι να ολοκληρωθούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων και των εργαζόμενων, με την εξασφάλιση όλων των μισθολογικών, ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων για όλους τους εργαζόμενους στα ΕΛΠΕ, μόνιμους και εργολαβικούς.  Το κόστος ενδεχόμενης διακοπής λειτουργίας λόγω παραβιάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να πέσει στις πλάτες των κατοίκων και των εργαζομένων, αλλά στην επιχείρηση, η οποία κερδοφορεί και είναι υπεύθυνη για τη ρύπανση στη βάση υλοποίησης των επιχειρηματικών της σχεδίων όλα αυτά τα χρόνια.
  • Να πραγματοποιηθεί επιδημιολογική έρευνα στους κατοίκους της περιοχής και τους εργαζόμενους της επιχείρησης. Να υποβληθούν άμεσα στις ενδεδειγμένες εξετάσεις για τις  επιπτώσεις στην υγεία τους από τη μακροχρόνια έκθεση στους βιομηχανικούς ρύπους. Όλες  οι απαιτούμενες ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις να πραγματοποιηθούν σε δημόσια νοσηλευτική μονάδα, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των εργαζομένων και των κατοίκων. 
  • Με ευθύνη της Περιφέρειας να αναβαθμιστούν τεχνικά οι σταθμοί μέτρησης της περιοχής, να ενισχυθεί το ήδη υπάρχον δίκτυο με όργανα και προσωπικό, ώστε οι μετρήσεις να γίνονται 365 μέρες το χρόνο με άμεση ενημέρωση των κατοίκων. Εκτός από τις οσμηρές ενώσεις να γίνει έρευνα και για τις  υπόλοιπες εκλυόμενες  ενώσεις  που παράγονται από την βιομηχανική δραστηριότητα πχ διοξείδιο του θείου, μονοξείδιο του άνθρακα, τα αιωρούμενα σωματίδια, κ.λπ.
  • Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες σε σχολική στέγη, υγεία, χώρους άθλησης και αναψυχής αποκλειστικά από το κράτος, την περιφέρεια και τον Δήμο, μέσα από γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Να σταματήσουν οι Δήμοι να δέχονται χορηγίες των ΕΛΠΕ, που δίνονται για να εξαγοράσουν την ανοχή τους.
  • Να καταρτιστεί άμεσα ολοκληρωμένη εκτίμηση επικινδυνότητας και να διαμορφωθούν ανάλογα σχέδια έκτακτης ανάγκης για την περιοχή σε περίπτωση μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος κάτι που δεν υπάρχει σήμερα.
  • Οι όποιες μετεγκαταστάσεις κριθούν απαραίτητες λόγω γειτνίασης με κατοικημένες περιοχές, να γίνουν με ευθύνη του της εταιρίας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panellinies g
Πανελλαδικές 2024 - ΕΠΑΛ: Τα θέματα στα Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων
Δείτε πρώτοι τα θέματα στα Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων για τις Πανελλαδικές 2024
Πανελλαδικές 2024 - ΕΠΑΛ: Τα θέματα στα Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων
Πανελλαδικές εξετάσεις
Πανελλήνιες 2024 - ΕΠΑΛ: Οι απαντήσεις στα Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων
Οι απαντήσεις στα  Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων των Πανελλήνιων εξετάσεων 2024
Πανελλήνιες 2024 - ΕΠΑΛ: Οι απαντήσεις στα Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων