Διγαλάκης
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Απάντηση του υφυπουργού, αρμόδιου για τα θέματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Βασίλη Διγαλάκη σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ κ. Δελή

Η Πολιτεία θα ανταποκριθεί στην υποχρέωση να παρέχει βοήθεια στους φοιτητές που το έχουν ανάγκη και για τον σκοπό αυτό θα προχωρήσουμε σε νομοθετικές ρυθμίσεις που θα παρέχουν την δυνατότητα πρόσβασης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων σε νέα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ κ. Δελή, τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου στη Βουλή, ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Βασίλης Διγαλάκης, υπογράμμισε τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου να διαμορφώσει, σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα, ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο που θα επιτρέπει την αποτελεσματική στήριξη των φοιτητών, σε σοβαρά ζητήματα, όπως είναι αυτά  της στέγασης και της σίτισης.

Ο κ. Διγαλάκης τόνισε ότι η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να υποστηρίζει τους φοιτητές που το έχουν ανάγκη και προφανώς δεν πρόκειται να απεμπολήσει αυτόν της τον ρόλο. Ταυτόχρονα, και με κατεύθυνση την ενίσχυση του αυτοδιοίκητου, σκοπός είναι τα Ιδρύματα να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε σύγχρονους τρόπους επιπρόσθετης χρηματοδότησης. Τέτοιες συμπληρωματικές εναλλακτικές, πέραν της κρατικής χρηματοδότησης η οποία, όπως επανέλαβε, δεν θα μειωθεί, είναι και οι ΣΔΙΤ οι οποίες μπορούν να δώσουν ταχύτερες και αξιόπιστες λύσεις για την κατασκευή φοιτητικών εστιών, ιδιαίτερα μάλιστα, στα Ιδρύματα της περιφέρειας, όπου και το πρόβλημα είναι εντονότερο. 

Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι το ενδιαφέρον μας είναι για έργα κοινωνικών υποδομών με ρήτρες διαθεσιμότητας, ώστε υπόλογοι να είναι η πολιτεία και τα πανεπιστήμια. Ο κ. Υφυπουργός σχολίασε ως θετική εξέλιξη την πρόσφατη διυπουργική απόφαση για τη ΣΔΙΤ, με την οποία προγραμματίζεται η υλοποίηση φοιτητικών εστιών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Μάλιστα, κατόπιν επικοινωνίας του με τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενημέρωσε τη Βουλή ότι τον Οκτώβριο, πρόκειται να προχωρήσει η δημοπράτηση του εν λόγω έργου.

Ο κ. Διγαλάκης ενημέρωσε επίσης το σώμα ότι συνεχίζεται η χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος των 1.000 ευρώ και ότι στον Π/Υ του 2019 έχουν εγγραφεί πιστώσεις ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, για την ενίσχυση οικογενειών με φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο διαμονής τους.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κινητοποίηση εκπαιδευτικών
Παρεμβάσεις ΠΕ: Διακήρυξη ενόψει της 95ης Γενικής Συνέλευσης της ΔΟΕ
«Τα σχολεία δεν θα ανοίξουν»: Πρόταση-«φωτιά» των Παρεμβάσεων για απεργιακό ξεσηκωμό με το «καλημέρα» του νέου σχολικού έτους
Παρεμβάσεις ΠΕ: Διακήρυξη ενόψει της 95ης Γενικής Συνέλευσης της ΔΟΕ
Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
Νηπιαγωγεία και Δημοτικά 2026-27: Προγραμματισμός εκπαιδευτικού έργου - Λειτουργία ολοήμερου
Ενέργειες προγραμματισμού του εκπαιδευτικού έργου σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία για το σχολικό έτος 2026-2027
Νηπιαγωγεία και Δημοτικά 2026-27: Προγραμματισμός εκπαιδευτικού έργου - Λειτουργία ολοήμερου