Διγαλάκης
Απάντηση του υφυπουργού, αρμόδιου για τα θέματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Βασίλη Διγαλάκη σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ κ. Δελή

Η Πολιτεία θα ανταποκριθεί στην υποχρέωση να παρέχει βοήθεια στους φοιτητές που το έχουν ανάγκη και για τον σκοπό αυτό θα προχωρήσουμε σε νομοθετικές ρυθμίσεις που θα παρέχουν την δυνατότητα πρόσβασης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων σε νέα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ κ. Δελή, τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου στη Βουλή, ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Βασίλης Διγαλάκης, υπογράμμισε τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου να διαμορφώσει, σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα, ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο που θα επιτρέπει την αποτελεσματική στήριξη των φοιτητών, σε σοβαρά ζητήματα, όπως είναι αυτά  της στέγασης και της σίτισης.

Ο κ. Διγαλάκης τόνισε ότι η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να υποστηρίζει τους φοιτητές που το έχουν ανάγκη και προφανώς δεν πρόκειται να απεμπολήσει αυτόν της τον ρόλο. Ταυτόχρονα, και με κατεύθυνση την ενίσχυση του αυτοδιοίκητου, σκοπός είναι τα Ιδρύματα να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε σύγχρονους τρόπους επιπρόσθετης χρηματοδότησης. Τέτοιες συμπληρωματικές εναλλακτικές, πέραν της κρατικής χρηματοδότησης η οποία, όπως επανέλαβε, δεν θα μειωθεί, είναι και οι ΣΔΙΤ οι οποίες μπορούν να δώσουν ταχύτερες και αξιόπιστες λύσεις για την κατασκευή φοιτητικών εστιών, ιδιαίτερα μάλιστα, στα Ιδρύματα της περιφέρειας, όπου και το πρόβλημα είναι εντονότερο. 

Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι το ενδιαφέρον μας είναι για έργα κοινωνικών υποδομών με ρήτρες διαθεσιμότητας, ώστε υπόλογοι να είναι η πολιτεία και τα πανεπιστήμια. Ο κ. Υφυπουργός σχολίασε ως θετική εξέλιξη την πρόσφατη διυπουργική απόφαση για τη ΣΔΙΤ, με την οποία προγραμματίζεται η υλοποίηση φοιτητικών εστιών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Μάλιστα, κατόπιν επικοινωνίας του με τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενημέρωσε τη Βουλή ότι τον Οκτώβριο, πρόκειται να προχωρήσει η δημοπράτηση του εν λόγω έργου.

Ο κ. Διγαλάκης ενημέρωσε επίσης το σώμα ότι συνεχίζεται η χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος των 1.000 ευρώ και ότι στον Π/Υ του 2019 έχουν εγγραφεί πιστώσεις ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, για την ενίσχυση οικογενειών με φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο διαμονής τους.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

taxh_tsantes_sxoleio.jpg
Κοινό μέτωπο γονέων και εκπαιδευτικών για την υπεράσπιση της ειδικής αγωγής
Στήριξη στους εκπαιδευτικούς του Ειδικού Δημοτικού «Ρόζα Ιμβριώτη» απέναντι στη στοχοποίηση και τις διαχρονικές ελλείψεις
Κοινό μέτωπο γονέων και εκπαιδευτικών για την υπεράσπιση της ειδικής αγωγής
Σοφία Ζαχαράκη στη Βουλή
Σοφία Ζαχαράκη: Αρνητική θέση του Υπουργείου Παιδείας για διοικητική υποστήριξη στα σχολεία
Δεν υφίστανται οργανικές θέσεις διοικητικού προσωπικού στις γραμματείες των σχολείων
Σοφία Ζαχαράκη: Αρνητική θέση του Υπουργείου Παιδείας για διοικητική υποστήριξη στα σχολεία
κλειστά σχολεία
Σε οριακή κατάσταση η σχολική στέγη στον Δήμο Αθηναίων – Κινητοποίηση την Δευτέρα (22/12)
Η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια και την καταλληλότητα των σχολικών κτιρίων
Σε οριακή κατάσταση η σχολική στέγη στον Δήμο Αθηναίων – Κινητοποίηση την Δευτέρα (22/12)
Σχολείο
Αντιδράσεις στον Εύοσμο για τη μετατροπή του 6ου Γυμνασίου και του 3ου ΓΕΛ σε Ωνάσεια Σχολεία
Εκπαιδευτικοί και γονείς του Ευόσμου ζητούν την άμεση ανάκληση της μετατροπής του 6ου Γυμνασίου και του 3ου ΓΕΛ σε Ωνάσεια Σχολεία
Αντιδράσεις στον Εύοσμο για τη μετατροπή του 6ου Γυμνασίου και του 3ου ΓΕΛ σε Ωνάσεια Σχολεία