Ανακοίνωση του Συλλόγου Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών νομού Αχαΐας, σχετικά με τη μη καταβολή των δεδουλευμένων των Εκπαιδευτών ΔΙΕΚ για το εαρινό εξάμηνο (2019Α).

Αξιότιμοι κύριοι,

ένα ακριβώς μήνα μετά την ολοκλήρωση του εαρινού εξαμήνου (2019Α) των Δημόσιων ΙΕΚ, πάνω από τους μισούς εκπαιδευτές των ΔΙΕΚ παραμένουν απλήρωτοι για το σύνολο των δεδουλευμένων τους. Από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, κατά την 25η/07/2019 που πραγματοποιήθηκαν πληρωμές από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, οι εκπαιδευτές περισσότερων από 20 ΙΕΚ δεν αποπληρώθηκαν. Δεν έχει πληρωθεί καμία/κανένας εκπαιδεύτρια/εκπαιδευτής με Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών (ΤΠΥ) ενώ δεν έχουν πληρωθεί οι «μη-πιστοποιημένοι» συνάδελφοι μας. Επιπλέον, λόγω της μη έγκαιρης αποπληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών, αρκετές/αρκετοί συναδέλφισσες/συνάδελφοι μας αντιμετωπίζουν προβλήματα αναφορικά με την ένταξη τους στην τακτική επιδότηση ανεργίας.

Με σειρά επιστολών μας στο παρελθόν έχουμε επισημάνει αντίστοιχα προβλήματα (επιστολή με αρ. πρωτ. ΥΠΕΠΘ 199817-20/11/2018, επσιτολή με αρ. πρωτ. ΥΠΕΠΘ 28067-22-02-2019, επιστολή με αρ. πρωτ. ΥΠΕΠΘ 48465-29/03/2019).

Σας υπενθυμίζουμε πως με δική σας ευθύνη, πολλοί συνάδελφοι μας «δεν έκαναν Πάσχα» όντας απλήρωτοι για το χειμερινό εξάμηνο μέχρι την 27η/05/2019 και με δική σας ευθύνη παραμένουν απλήρωτοι τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής σας, είναι ιδιαίτερα αρνητικές για το σύνολο των συναδέλφων και περισσότερο για τους συναδέλφους που έχουν ως κύρια εργασία τους τη διδασκαλία στα ΔΙΕΚ. Η πολιτική σας αυτή αντικειμενικά είναι αντεργατική, αποτελεί προσβολή για το λειτούργημα του εκπαιδευτικού και για το κύρος της εκπαίδευσης ενηλίκων. Αντικειμενικά, αποτελεί αρνητικό παράδειγμα εργασιακών σχέσεων και κακό οδηγό-σύμβουλο για τις εργασιακές σχέσεις στους φορείς εκπαίδευσης του ιδιωτικού τομέα.

Οι εκπαιδεύτριες και οι εκπαιδευτές των ΔΙΕΚ, παρά την πολιτική σας αυτή και παρά τις συνολικές ανεπάρκειες των δομών, στέκονται με αξιοπρέπεια στην αίθουσα, στο ρόλο τους έναντι της κοινωνίας και τιμούν τα χρήματα του ελληνικού λαού (όταν και όποτε τελικά μας πληρώνετε). Οφείλεται μια δημόσια τοποθέτηση με ξεκάθαρη ανακοίνωσή σας, τόσο στους εκπαιδευτές των ΔΙΕΚ, όσο και προς την κοινωνία που πρέπει να γνωρίζει πως γίνεται η διαχείριση των χρημάτων του ελληνικού λαού:

Α) Ποια ΔΙΕΚ και γιατί δεν συμπεριλήφθηκαν στις πληρωμές της 25ης/07/2019;

Β) Δεσμεύεστε να αποπληρώσετε το σύνολο των συναδέλφων (χωρίς διακρίσεις) στην επόμενη πληρωμή της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών που είναι στις 13/08/2019;

Γ) Δεσμεύεστε για την άμεση καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών;

Δ) Δεσμεύεστε να καταργήσετε το απαράδεκτο και αντεργατικό καθεστώς των συμβάσεων έργου και να συνάπτονται στο εξής συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου με μηνιαία καταβολή των αποδοχών;

Οι εκπαιδεύτριες και οι εκπαιδευτές των ΔΙΕΚ έχουν αξιοπρέπεια, είναι εκπαιδευτικοί, όπως έχουν υποχρεώσεις και τις καλύπτουν με το παραπάνω, έχουν και εργασιακά δικαιώματα. Οφείλεται μια ξεκάθαρη απάντηση, χωρίς να συσκοτίζονται οι ευθύνες με μια τακτική του «διαίρει και βασίλευε», μεταθέτοντας τις ευθύνες, πότε στην ομάδα έργου και πότε στους διευθυντές των ΔΙΕΚ, διαρρέοντας ως αιτία αυτής της απαράδεκτης κατάστασης τη μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων. Ορισμένοι Διευθυντές των ΔΙΕΚ (προς τιμήν τους) στα οποία δεν αποπληρώθηκαν οι συνάδελφοι, ενημέρωσαν τις/τους συναδέλφισσες/συναδέλφους ότι καμιά εκκρεμότητα δεν υπήρξε από τη μεριά τους. Η ευθύνη είναι πολιτική και ανήκει πρώτα και κύρια στις ηγεσίες των φορέων που –θεωρητικά τουλάχιστον– εποπτεύουν τη λειτουργία των δομών.

Αναμένουν την τοποθέτησή σας, την απάντησή σας στο έγγραφό μας και τις ενέργειές σας.

Για το Δ.Σ του ΣΙΕΛ Αχαΐας

Ο Πρόεδρος                                                                   Ο Γραμματέας

Ζησιμόπουλος Γιάννης                                                         Ηλιόπουλος Ηλίας

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών