αεεκε
Ανακοίνωση

Με συνέπεια, σοβαρότητα και υπευθυνότητα κινήθηκε η ΑΕΕΚΕ, ο φυσικός χώρος των ανεξάρτητων και ανένταχτων σχημάτων πανελλαδικά, σύμφωνα με τις θέσεις που είχαμε προτείνει στις γενικές συνελεύσεις των συλλόγων της χώρας μέσω των εκπροσώπων και αντιπροσώπων που εξελέγησαν για να εκπροσωπήσουν τους συλλόγους στην 88η Γενική Συνέλευσης της ΔΟΕ. Δυστυχώς δεν κινήθηκαν όλες οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του κλάδου με την ίδια σοβαρότητα αλλά ορισμένοι επιδόθηκαν σε ένα αέναο κυνήγι μαγισσών, στοχοποιώντας όλους τους άλλους ως εχθρούς του κλάδου, επειδή είχαν διαφορετικές θέσεις, και  οδήγησαν τη γενική συνέλευση της ΔΟΕ σε ουσιαστική αναβολή της κριτικής πεπραγμένων του απερχόμενου ΔΣ…

Η ΑΕΕΚΕ δεν μπήκε στο “τρυπάκι” που ήθελαν να βάλουν τον κλάδο οι δυνάμεις του ΟΧΙ σε όλα, οι δυνάμεις που μάλλον ονειρεύονται να έρθει η νεοφιλελεύθερη και νέα δεξιά στην εξουσία μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουν τις ιδεοληπτικές τους αξιώσεις θεωρώντας πως έτσι θα αποκτήσουν κοινό οι δράσεις τους… Όσοι ονειρεύονται να σώσουν το “μαγαζί” τους έναντι της χώρας και του δημόσιου τομέα, του δημόσιου σχολείου, αυτοί στρώνουν το χαλί στην επέλαση όλων των αντιεκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων  στον κλάδο και οδηγούν από άλλο μονοπάτι στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης. Ελπίζουμε να μην γίνεται συνειδητά αυτή η επιλογή αλλά χωρίς να το κατανοούν, χωρίς να κάνουν τις ορθές αναλύσεις που απαιτούνται για το μέλλον και την προοπτική του δημόσιου σχολείου. Αποκομμένοι από τη διεθνή εμπειρία και τάσεις προφανώς αδυνατούν να κατανοήσουν τον εγκληματικό τρόπο με τον οποίο κινούνται…

Προσπερνώντας τις συνδικαλιστικές καρικατούρες, τα φτιασιδωμένα σόου αυτόκλητων εκπροσώπων των αναπληρωτών, συλλογικοτήτων υποκινούμενων από κομματικά επιτελεία και από μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες οδηγηθήκαμε στην ουσία του συνεδρίου, στη διαδικασία συζήτησης και λήψης αποφάσεων στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, του διεκδικητικού πλαισίου και του προγράμματος δράσης.

Παρόλη την σπέκουλα των παραπάνω παρατάξεων ότι δεν ήταν θέμα ημερήσιας διάταξης το ζήτημα του συστήματος διορισμών και προσλήψεων αναπληρωτών στις τοποθετήσεις και στο διεκδικητικό πλαίσιο μονοπώλησε από τους αντιπροσώπους όλων των άλλων παρατάξεων. Αναλύθηκαν και συζητήθηκαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης δηλ. της αξιολόγησης, της λειτουργίας του Δημόσιου Σχολείου (Χρηματοδότηση, κτηριακές υποδομές, εμπλεκόμενοι φορείς, ασφάλεια χώρων, νομική διασφάλιση πλαισίου λειτουργίας στο εκπαιδευτικό έργο) και οι εξελίξεις που δρομολογεί η συγχώνευση του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών με το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας. Ως ΑΕΕΚΕ δεν καταθέσαμε μόνο προτάσεις αλλά συνδιαμορφώσαμε τις αποφάσεις στο σύνολό τους για όλα τα ζητήματα των εισηγήσεων. Καταθέσαμε προτάσεις και ψηφίσαμε την τελική μορφή των εισηγήσεων στα εξής ζητήματα:

Α) Στο θέμα της αξιολόγηση κάναμε παρεμβάσεις σε όλο το φάσμα της εισήγησης και διασφαλίσαμε μέσα από λεκτικές διατυπώσεις πως στην τελική μορφή της εισήγησης ο κλάδος αποφάσισε πως:

• Δεν μιλάμε για καμιά ατομική αξιολόγηση.

• Ναι στη αποτίμηση της σχολική μονάδας ως μια διαδικασία εσωτερική που την ευθύνη θα την έχει αποκλειστικά ο Σύλλογος Διδασκόντων.

• Απεργία – αποχή από τη διαδικασία αξιολόγησης στελεχών της εκπαίδευσης.

• Ανάλογα με τις εξελίξεις στη διαβούλευση με τη νέα ηγεσία του υπουργείου παιδείας, για τον προγραμματισμό και την αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου, το νέο ΔΣ της ΔΟΕ, από Σεπτέμβριο, να προχωρήσει σε ανάληψη αποφασιστικών μέτρων-αντιδράσεων .

Β) Στο θέμα της χρηματοδότησης, κτηριακές υποδομές, εμπλεκόμενοι φορείς, ασφάλεια χώρων, νομική διασφάλιση πλαισίου λειτουργίας στο εκπαιδευτικό έργο. Συμβάλαμε αποφασιστικά με ενσωμάτωση σειράς προτάσεων στην εισήγηση για το θέμα της πυρασφάλειας, της διασφάλισης της υγιεινής και της θωράκισης των διευθυντών των σχολείων από ευθύνες που δεν τους αναλογούν καθώς και τη διασφάλιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων σε ότι αφορά τα κάθε λογής προγράμματα που εντάσσονται στις σχολικές μας μονάδες κατά καιρούς.

Συμβάλλαμε καθοριστικά στο να ληφθεί ΟΜΟΦΩΝΑ ως απόφαση η εισήγηση την οποία κατέθεσε, εκ μέρους του ΔΣ της ΔΟΕ, ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας και μέλος της ΑΕΕΚΕ Γιώργος Τρούλης σχετικά με τη νομική διασφάλιση του πλαισίου λειτουργίας στο εκπαιδευτικό έργο των εκπαιδευτικών. Μετά από πάρα πολλά χρόνια ένα θέμα της ημερήσιας διάταξης της ΔΟΕ περνάει ομόφωνα από το σύνολο των 660 αντιπροσώπων του κλάδου. Η συγκεκριμένη στιγμή αποτέλεσε ελπιδοφόρα για το μέλλον του κλάδου και του ίδιου του συνδικαλιστικού κινήματος και είμαστε υπερήφανοι που συμμετείχαμε σε αυτήν.

Γ) Στο θέμα της Συγχώνευσης του ΠΤΔΕ Πατρών με το ΤΕΙ κοινωνικής Εργασίας Δυτικής Ελλάδας. Ψηφίσαμε την εισήγηση με τις τροποποιήσεις η οποία περικλείεται στα εξής:

• Καμιά συγχώνευση Παιδαγωγικών Τμημάτων με άλλο ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

• Αναβάθμιση του ρόλου και του πτυχίου των Παιδαγωγικών Τμημάτων.

Στο διεκδικητικό πλαίσιο καταθέσαμε τις θέσεις μας απέναντι στο νέο σύστημα διορισμών και προσλήψεων αλλά ταυτόχρονα και την αντίθεσή μας στην επαναφορά του Ν.3848/2010 της Διαμαντοπούλου, στο οποίο ενυπάρχει το σύστημα διορισμού και προσλήψεων με γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και μοριοδότηση τυπικών προσόντων. Παράλληλα υπερασπιστήκαμε το δίκαιο αίτημα για μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών και εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με αυτά των μονίμων εκπαιδευτικών. Με αυτές τις θέσεις ψηφίσαμε την απόφαση ως εξής:

• Μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών σε όλες τις ανάγκες της εκπαίδευσης σύμφωνα με τις ψηφισμένες θέσεις του κλάδου.

• Κατάργηση του Ν.4589/2019 ως προς το σύστημα διορισμού και προσλήψεων αναπληρωτών.

• Μη επαναφορά του Ν.3848/2010.

• Εξίσωση δικαιωμάτων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών με των μόνιμων.

Παράλληλα καταθέσαμε, ψηφίσαμε και πέρασε ψήφισμα καταδίκης της ΚΕΔΕ για το ζήτημα της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης. Ψηφίσαμε ψήφισμα για δίωξη συναδέλφισσας από τη Σάμο από γονείς επειδή μίλησε θετικά στους έλληνες μαθητές για τα παιδιά που πήγαν στο σχολείο τα οποία ήταν προσφυγόπουλα και μεταναστόπουλα.

Με υπευθυνότητα σταθήκαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της 88ης Γενικής Συνέλευσης του κλάδου σε όλα τα επίπεδα. Κάναμε παρεμβάσεις, καταθέσαμε προτάσεις, συνθέσαμε, ψηφίσαμε, πήραμε θέση σε όλα τα ζητήματα.

Η αίσθηση της ευθύνη μας όμως μεγαλώνει διότι στις 26 Ιουνίου 2019, μετά το πέρας της 88ης Γενικής Συνέλευσης της ΔΟΕ, και στη διαδικασία των αρχαιρεσιών η ΑΕΕΚΕ κατέκτησε για άλλη μια φορά 1 έδρα στο ΔΣ της ΔΟΕ παραμένοντας οι ανεξάρτητες και ανέντακτες φωνές δυναμωμένες στο ΔΣ της ΔΟΕ.

Ως ΑΕΕΚΕ Προχωράμε μπροστά, μαζί με όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, με πνεύμα ενότητας απέναντι στα κοινά προβλήματα, αφήνοντας πίσω μισαλλοδοξίες, κομματικές επιδιώξεις και στρατηγικές, προχωράμε με άξονα την προάσπιση του δημόσιου σχολείου, των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας. Παλεύουμε για όλους εμάς και τα παιδιά μας, για την κοινωνία μας, τη δημοκρατία και το μέλλον της νέας γενιάς.

ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΕΚ-ΚΙΝΗΣΗ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.