ΟΙΕΛΕ-ΣΙΕΛΒΕ: Να ενταχθεί η αντιρατσιστική αγωγή στα σχολεία
Ανακοίνωση-πρόταση με αφορμή την παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού

Με την αφορμή της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την ίδρυση της ΟΙΕΛΕ, το ΔΣ της Ομοσπονδίας και ο ΣΙΕΛΒΕ (του Συλλόγου Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Βόρειας Ελλάδας) αποφάσισαν να κηρυχθεί το τρέχον σχολικό έτος 2018-19, έτος κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας με μια σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών που θα κορυφωθούν στο τέλος του έτους με την πρότασή μας για ένταξη της αντιρατσιστικής αγωγής στα σχολεία.

Η απόφαση αυτή ανακοινώνεται επισήμως σήμερα, 21 Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού, από τη Θεσσαλονίκη στη Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του ΣΙΕΛΒΕ που θα πραγματοποιηθεί στον ημιώροφο της ΕΔΟΘ (Πρ. Κορομηλά 51). Η επιλογή της πόλης δεν είναι τυχαία. Η Θεσσαλονίκη αποτέλεσε μητροπολιτικό κέντρο δύο ηπείρων και κοιτίδα όπου συνυπήρξαν αρμονικά για αιώνες εθνότητες και άνθισαν διαφορετικοί πολιτισμοί.

Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Η αλματώδης άνοδος της ακροδεξιάς και η αναβίωση των θεωριών φυλετικής καθαρότητας είναι φαινόμενα που ανθούν κυρίως ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, αλλά και της κρίσης αξιών των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών. Η αποξένωση και ο ατομικισμός σε συνδυασμό με την όξυνση των ανισοτήτων, δημιούργησαν ένα γόνιμο έδαφος με αποτέλεσμα η ρητορική του μίσους για τον Εθνικό, τον Φυλετικό, τον Θρησκευτικό, τον Σεξουαλικό Άλλο βρήκε πρόθυμους αποδέκτες. Δυστυχώς, συχνά οι αποδέκτες είναι μαθητές και μάλιστα από ιδιαίτερα τρυφερές ηλικίες, καθώς πυρήνες νεοναζί εισχωρούν στα σχολεία προσηλυτίζοντας οπαδούς.

Ο ρόλος του εκπαιδευτικού συστήματος στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου είναι ιδιαίτερα κρίσιμος. Με το σκεπτικό ότι εντείνεται ο εμφανής (θρησκευτικός, φυλετικός), αλλά και ο αδιόρατος ρατσισμός της σχολικής καθημερινότητας (bullying, διαδικτυακός ρατσισμός, καλλιέργεια στερεοτύπων με βάση τον σωματότυπο, την επίδοση και άλλα) χρειάζεται συστηματική αντιμετώπιση του πολύπλευρου αυτού φαινομένου στο σχολείο. Μέχρι σήμερα, παρά τις σποραδικές φιλότιμες προσπάθειες εκπαιδευτικών και φορέων, το ελληνικό σχολείο δεν έχει ακόμη ασχοληθεί συστηματικά με την καταπολέμηση του ρατσισμού, των ρατσιστικών συμπεριφορών και της ξενοφοβίας.

Για το λόγο αυτό στις 5 Οκτώβρη (παγκόσμια ημέρα του εκπαιδευτικού) και πάλι στη Θεσσαλονίκη η ΟΙΕΛΕ και ο ΣΙΕΛΒΕ θα παρουσιάσουν σε ειδική εκδήλωση κατά του ρατσισμού την πρότασή μας προς το Υπουργείο Παιδείας να ενταχθεί η αντιρατσιστική αγωγή από το δημοτικό σχολείο έως και το Λύκειο με στόχο να εμπλακούν ενεργητικά τα παιδιά τόσο στην απαραίτητη διάγνωση των φαινομένων ρατσισμού στο σχολικό και στον ευρύτερο κοινωνικό χώρο όσο και σε δραστηριότητες μαθησιακές και βιωματικές που θα ενισχύσουν την ευαισθητοποίησή τους και θα συντελέσουν στη διαμόρφωση της ταυτότητάς τους ως σύγχρονων πολιτών του κόσμου, οι οποίοι θα συνυπάρχουν αρμονικά με ανθρώπους κάθε έθνους, φυλής, θρησκείας.

Διαβάστε επίσης στο alfavita.gr

Μοριοδοτούμενο εξ αποστάσεως σεμινάριο του Παν.Πελοποννήσου: Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης

Σύστημα διορισμών εκπαιδευτικών: Λάβε 4 μόρια με ECDL εξ αποστάσεως

Διαβάστε Επίσης:
 

ΑΣΕΠ: Tο ΚΟΡΥΦΑΙΟ Σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ με ανοικτές αιτήσεις

 

Παν.Αιγαίου: Έκπτωση σε σεμινάρια Σχολική Ψυχολογίας ή Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης

 

ΒΡΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

 

 

 

σχετικά άρθρα

«Δε θα γίνουμε ο πολιορκητικός κριός της κυβέρνησης ενάντια στους μαθητές»
«Δε θα γίνουμε ο πολιορκητικός κριός της κυβέρνησης ενάντια στους μαθητές»
Απορρίπτει την «εξ αποστάσεως εκπαίδευσης» σε υπό κατάληψη σχολεία η ΕΛΜΕ Κέρκυρας και καλεί στην κινητοποίηση των μαθητών το μεσημέρι της Πέμπτη 1/10
«Δε θα γίνουμε ο πολιορκητικός κριός της κυβέρνησης ενάντια στους μαθητές»
Υπουργείο Εργασίας σε εργαζόμενους από Θήβα και Χαλκίδα: Μην πάτε αύριο στη δουλειά
Υπουργείο Εργασίας σε εργαζόμενους από Θήβα και Χαλκίδα: Μην πάτε αύριο στη δουλειά
Αυστηρή σύσταση στους εργαζόμενους οικισμών του δήμου Θηβαίων και οικισμού της Ευβοίας να μην προσέλθουν στις εργασίες τους αύριο, λόγω κινδύνου...
Υπουργείο Εργασίας σε εργαζόμενους από Θήβα και Χαλκίδα: Μην πάτε αύριο στη δουλειά