Κινητοποίηση για μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση και 3ωρη στάση εργασίας την Παρασκευή 09/11/2018

Συνάδελφοι/ισσες,

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζει να εμπαίζει τους αναπληρωτές συναδέλφους με υποσχέσεις καθαρά προεκλογικού χαρακτήρα για διορισμούς εκπαιδευτικών. Οι 4.500 διορισμοί στην Ειδική Αγωγή θα γίνουν το Σεπτέμβρη του 2019 και ενώ η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι προβλέπονται από τον προϋπολογισμό δεν προβλέπονται επιπλέον κονδύλια γι’ αυτούς. Οι υπόλοιποι  μέχρι τον αριθμό 15.000 μοιράζονται σε 5.250 διορισμούς το 2020 και άλλους τόσους το 2021!!! Δηλαδή όλοι οι υποτιθέμενοι διορισμοί θα γίνουν σε χρόνο μετεκλογικό και δεν δεσμεύουν σε τίποτε την κυβέρνηση.

Το πρόβλημα θα ήταν γνωστό σε όλους αν σταματούσε εδώ, καθώς αυτή η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί κατά καιρούς διορισμούς, για να αναιρέσει  τις υποσχέσεις της επικαλούμενη τις δεσμεύσεις της απέναντι στους θεσμούς, τους δημοσιονομικούς στόχους  και τα μνημόνια. Αυτό που πρέπει να τονιστεί όμως είναι ότι οι υποσχέσεις αυτές αποτελούν το δόλωμα για να προχωρήσει η κυβέρνηση στο νέο τρόπο προσλήψεων με το «προσοντολόγιο». Δηλαδή να υποβαθμιστεί και τελικά να καταργηθεί η προϋπηρεσία και το πτυχίο με τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα που ακόμη κατοχυρώνει και να αντικατασταθούν από «προσόντα» και «κριτήρια»: μεταπτυχιακά, σεμινάρια, πιστοποιήσεις κ.ά. Έτσι η κυβέρνηση επιχειρεί να καταργήσει τα μοναδικά αντικειμενικά κριτήρια που με αγώνες κράτησαν οι εκπαιδευτικοί μετά την κατάργηση της επετηρίδας και να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στον ΟΟΣΑ και την Ε.Ε.

Με το «προσοντολόγιο» θα πεταχτούν μαζικά από τους πίνακες συνάδελφοι αναπληρωτές, καθώς θα ισχύει και για τις προσλήψεις αναπληρωτών. Θα ανακυκλώνεται η ανεργία και θα προωθηθεί η αγορά μεταπτυχιακών και άλλων πακέτων προσόντων στους υποψήφιους προς πρόσληψη, ενισχύοντας έτσι την πελατεία στην αγορά τέτοιων πακέτων.

Μαζί με την εφαρμογή του ν4547 για τις Δομές τη Εκπαίδευσης που επαναφέρει την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας το «προσοντολόγιο» οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Δωρεάν Ενιαίας Εκπαίδευσης. Για να περάσουνε στην αυτονομία της σχολικής μονάδας που ευαγγελίζονται ΟΟΣΑ, Ε.Ε., ΣΕΒ, πόρισμα του εθνικού διαλόγου της κυβέρνησης, θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαιτείται να καταργηθούν όσα δικαιώματα διατήρησαν οι εκπαιδευτικοί για τον τρόπο πρόσληψης για να περάσουμε στις προσλήψεις ανά σχολική μονάδα με βάση τα «προσόντα». Μια τέτοια εξέλιξη έστω και αν αρχικά αφορά τις νέες προσλήψεις μόνο αλώβητα δεν θα αφήσει τα εργασιακά δικαιώματα των μόνιμων εκπαιδευτικών.

Συνάδελφοι/ισσες

Το Δ.Σ. του Ζ’ Συλλόγου Εκπ/κών Π.Ε. Θεσ/νίκης κηρύσσει 3ωρη συμπληρωματική στάση εργασίας στην 3ωρη στάση της ΔΟΕ (3 πρώτες ώρες πρωινού κύκλου) για να διευκολύνει τη μετάβαση στην Αθήνα και στην κεντρική κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας όσων συναδέλφων το επιθυμούν. Αποφάσισε επίσης να συμβάλει οικονομικά στη μίσθωση λεωφορείων για την παραπάνω κινητοποίηση.

Για να ανατρέψουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας να επιβάλουν το «προσοντολόγιο» και την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας. Να διεκδικήσουμε:

·ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ  ΠΤΥΧΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ

·ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ-ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ

·ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ – ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΕ 1:15 ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΙ 1:20 ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

·ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΟΝΙΜΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ

·ΚΑΜΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

· ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΟ 15% ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

·ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΕΝΙΑΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Για το Δ.Σ.

Η πρόεδρος                                Ο γεν. γραμματέας

Σοφία Καρασαρλίδου                                   Ηλίας Σμήλιος

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5