Ενημερωτικό για τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών από το ΑΠΥΣΠΕ Αττικής
Των Ακρίτα Καλούση, Τακτικού μέλος ΑΠΥΣΠΕ Αττικής, Βιολέττας Πατέλη,  Αναπληρωματικού μέλους ΑΠΥΣΠΕ Αττικής*

Την Τρίτη 08-05-18 πραγματοποιήθηκε υπηρεσιακό συμβούλιο στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής με θέματα:

Αποσπάσεις εκπαιδευτικών για συντονιστές εκπαίδευσης σε ΔΥΕΠ

Πάνω από 2 ώρες σε ένα έωλο θεσμικό πλαίσιο σε ένα αρχικά άτυπο συμβούλιο Α΄Βάθμιας- Β΄βάθμιας συντάχθηκε η εισήγηση για τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών ως συντονιστές σε ΔΥΕΠ. 

Εξετάστηκαν 23 αιτήματα εκπαιδευτικών Α' Βάθμιας & 30 αιτήσεις εκπαιδευτικών Β΄βάθμιας για 9 θέσεις συντονιστών στην Αττική. Καθώς οι ροές προσφύγων αυξάνονται στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής λόγω προώθησης των προσφύγων από τα ΗΟΤ-SPOT των νησιών ενδέχεται να αυξηθεί και ο αριθμός των Δομών Εκπαίδευσης και Υποστήριξης Προσφύγων. Η επαίσχυντη συμφωνία Ε.Ε. και Τουρκίας για την επαναπροώθηση των προσφύγων χαρακτηρίζοντας την Τουρκία ασφαλή χώρα, δημιουργεί την κατάσταση που ζούμε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων σε όλη την Ελλάδα. 

Το νέο αμυντικό δόγμα που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ, το φασιστικό καθεστώς της Αιγύπτου και με την κυβέρνηση της Κύπρου δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τα νέα κύματα προσφύγων που δημιουργούν οι συνεχόμενες επιθέσεις στην Συρία από τα νατοϊκά αεροπλάνα και πολεμικά πλοία. Η χρήση της βάσης της Σούδας για αυτόν τον σκοπό είναι ενδεικτική της λειτουργίας αυτού του δόγματος.

Εξάλλου σε όλη αυτήν την περίοδο η δράση των κάθε λογής ΜΚΟ στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης να παραδώσει πολλές λειτουργίες που αφορούν την εκπαίδευση και όχι μόνο, σε αυτές δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων.

Καταψηφίσαμε και καταθέσαμε τη γενικότερη διαφωνία μας

- για τη λειτουργία των ΔΥΕΠ καθώς μέσω αυτού του πλαισίου τα παιδιά –πρόσφυγες δεν εντάσσονται στην πραγματική εκπαιδευτική διαδικασία. Με δομές εκτός της πρωινής λειτουργίας των σχολείων οι οποίες προσπαθούν να λειτουργήσουν με το ελάχιστο κόστος και «μισούς» εκπαιδευτικούς υπονομεύεται τόσο η ίδια η εκπαίδευση αλλά και η όποια λειτουργία ακόμα και αυτών των προγραμμάτων. Απαιτούμε την πλήρη ένταξη των παιδιών –προσφύγων -συνεκπαίδευση –Πλήρους ωρολογίου διδακτικού προγράμματος με τμήματα υποδοχής και υποστηρικτικής διδασκαλίας! Διορισμούς εκπαιδευτικών – ολόκληρων και όχι μισών!
- Καθώς αφορά αξιολογική διαδικασία ιδιαίτερα συγκεχυμένη λόγω κριτήριων & ιεράρχησης αυτών π.χ. στο Νο 1 Κριτήριο βρίσκεται και η προϋπηρεσία σε αντισταθμιστικές δομές (με ερμηνεία προτάσσεται π.χ. η προϋπηρεσία στα τμήματα ένταξης!!)  Βάση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος για υποβολή αιτήσεων αποσπάσεων
- Εν τέλει αφορά μια εισήγηση που η εμπειρία των τελευταίων ετών απέδειξε ότι συχνά παρακάμπτεται από το Υπουργείο που καταληκτικά τοποθετεί κατά βούληση τους  συντονιστές. 

Αποσπάσεις στις Δ/νσεις εκπαίδευσης και την Περιφερειακή Δ/νση

Όχι μόνο καταψηφίσαμε αλλά καταγγείλαμε τη διαδικασία.

Τα κενά σε διοικητικό προσωπικό που είναι πάρα πολλά, πρέπει να καλυφθούν άμεσα όχι μέσω αποσπάσεων εκπαιδευτικών αλλά με προσλήψεις μόνιμου διοικητικού προσωπικού, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε υπηρεσίας.

Οι αποσπάσεις τόσων εκπαιδευτικών θα δημιουργήσουν επιπλέον προβλήματα στα σχολεία, που ήδη βιώνουν σοβαρότατες ελλείψεις εκπ/ού προσωπικού. Δεδομένων των ανύπαρκτων διορισμών  η κατάσταση το Σεπτέμβρη στα σχολεία θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για εκπ/ούς-μαθητές.

Οι αποσπάσεις στηρίζονται αποκλειστικά σε εισηγήσεις Δ/ντων Εκπαίδευσης και περιφερειακού Δ/ντη κατ΄ επιλογή χωρίς κριτήρια και προϋποθέσεις.

Αποσπάσεις συναδέλφων θα υπερψηφίζαμε (αν υπήρχαν) μόνο για σοβαρούς λόγους υγείας και για πολύ σοβαρούς κοινωνικούς λόγους, σε περιπτώσεις που πρέπει να επιδειχθεί η πρέπουσα αλληλεγγύη.

Χορηγήθηκε άδεια χωρίς αποδοχές σε εκπαιδευτικό Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2017-2018.

Έγιναν δεκτά τα αιτήματα για  απαλλαγή στελεχών εκπαίδευσης από τα καθήκοντά τους.

Διατυπώσαμε τις ενστάσεις μας για διάθεση εκπαιδευτικού στο ΚΕΔΔΥ Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας. Ψηφίσαμε λευκό λαμβάνοντας υπόψη ότι η «διάθεση» εκπαιδευτικού δεν αφορά μια διαφανή διαδικασία και διατηρήσαμε επιφυλάξεις αν καλύφθηκε το ΤΕ Νηπιαγωγείου από το οποίο μετακινήθηκε η συνάδελφος.

Εκτός ημερήσιας διάταξης εισήχθησαν τα αιτήματα απόδοσης δεύτερης ειδικότητας για 8 συναδέλφους όπου και ομόφωνα εγκρίθηκαν.

*Εκλεγμένων μρ την Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση / Παρεμβάσεις - Κινήσεις - Συσπειρώσεις Π.Ε.

best of network

σχετικά άρθρα

Πίνακες: Οι εκπαιδευτικοί που μετατάσσονται σε θέσεις διοικητικών υπαλλήλων
Πίνακες: Οι εκπαιδευτικοί που μετατάσσονται σε θέσεις διοικητικών υπαλλήλων

Στο ΦΕΚ δημοσιεύθηκαν τα ονόματα των 159 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δυετεροβάθμιας Εκπαίδευσης που θα μεταταχθούν σε διοικητικές...

Πίνακες: Οι εκπαιδευτικοί που μετατάσσονται σε θέσεις διοικητικών υπαλλήλων
Ποτάμι για Συμφωνία των Πρεσπών: Ψηφίζουμε κατά συνείδηση
Ποτάμι για Συμφωνία των Πρεσπών: Ψηφίζουμε κατά συνείδηση
Αναλυτικά η απόφαση - "Το πρόβλημα με την πΓΔΜ πρέπει να λυθεί και η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστήσει στο άνοιγμα της ευρωπαϊκής οδού για τη...
Ποτάμι για Συμφωνία των Πρεσπών: Ψηφίζουμε κατά συνείδηση