Μήνυμα της ΕΛΜΕ ΚΙ στους μαθητές για την 25η Μαρτίου
ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς Ιθάκης

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες

«Εθνικό είναι ό,τι είναι αληθινό», έλεγε ο Διονύσιος Σολωμός. Ωστόσο σήμερα με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου θα ακούσετε να μιλάνε για εθνικούς στόχους όπως, ότι η Ελλάδα περνά δυσκολίες για την ανάπτυξη, ότι χρειάζεται σταθερότητα, ότι οι αγώνες, οι απεργίες και οι επαναστάσεις βλάπτουν τον τόπο.

Θα ακούσετε ακόμα ότι «εθνικό» είναι ό,τι είναι ευρωπαϊκό και Νατοϊκό, ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρώπης και το Αιγαίο ενιαίος επιχειρησιακός χώρος, αφού το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα ανάμεσα στα μέλη του Ελλάδα και Τουρκία.

Ότι με τέτοιους προστάτες όχι μόνο δεν πρέπει να φοβόμαστε, αλλά να συμμετέχουμε και σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ εκτός συνόρων εναντίων άλλων λαών.

Αλλά και στο μάθημα της Ιστορίας θα διδαχθείτε ότι οι Μεγάλες Δυνάμεις της Εποχής  (Αγγλία, Γαλλία,  Ρωσία) και ο Κάνιγκ με τον Τσάρο Νικόλαο με μια σειρά από διπλωματικές ενέργειες δημιούργησαν το Ελληνικό Κράτος.

Η αλήθεια όμως, που βρίσκεται εκτός εξεταστέας ύλης, είναι ότι οι αγωνιστές του 1821 ήρθαν σε σύγκρουση με την Ιερή Συμμαχία της τότε Ευρωπαϊκής Αντίδρασης, όταν τόλμησαν να ξεσηκωθούν και ότι δεν είχαν καθόλου στο μυαλό τους μια νέα τυραννική Ευρώπη της εκμετάλλευσης  και των κατακτητικών πολέμων. Βέβαια και τότε δεν ήταν όλοι οι Ευρωπαίοι προστάτες της  Οθωμανικής και των άλλων αυτοκρατοριών. Οι φιλέλληνες που συμμετείχαν στην Επανάσταση του 1821 είχαν ταξικά κίνητρα. Σε όλη την Ευρώπη εκείνη την περίοδο ξεσπούσαν αστικές επαναστάσεις που έβαζαν στόχο να φύγουν οι φεουδάρχες από την εξουσία και να πάρουν την πολιτική εξουσία οι αστοί (κάτοχοι κεφαλαίου που σήμερα εκμεταλλεύονται την ελεύθερη εργατική δύναμη).

 Αλλά ούτε  και οι Έλληνες ήταν όλοι μαζί στην επανάσταση του 1821 γιατί και αυτή, όπως όλες οι επαναστάσεις είχε κοινωνικό χαρακτήρα.

  • Οι προεστοί φεουδάρχες καταπολέμησαν λυσσαλέα κάθε ιδέα για διανομή της εθνικής γης στους φτωχούς αγρότες και για να ανατρέψουν τον αρχηγό τους Δημήτρη Μπαλή, δεν δίστασαν να ζητήσουν τη βοήθεια του Καπουδάν Πασά.

  • Οι πρόκριτοι της Ύδρας σκότωσαν με 70 μισθοφόρους το λαϊκό ηγέτη και πρωτεργάτη του ξεσηκωμού στην Ύδρα Αντώνη Οικονόμου ενώ αυτός κατευθυνόταν στην εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου.

  • Οι πρόκριτοι της Αχαΐας  απείλησαν με εμφύλιο πόλεμο αν ο Κολοκοτρώνης  πλησίαζε στην Πάτρα η οποία έμεινε στα χέρια των Τούρκων μέχρι το τέλος.

Όλοι αυτοί  καλλιεργούσαν τη μοιρολατρία, μαζί και η επίσημη εκκλησία, τρομοκρατούσαν το λαό και έλεγαν να αλλάξουμε το Σουλτάνο με τους Άγγλους και τους Γάλλους. Γι’ αυτό δίκασαν τον Κολοκοτρώνη, δολοφόνησαν τον Ανδρούτσο κ.α. ¨Ολα αυτά δεν τα λένε τα σχολικά βιβλία γιατί δεν θέλουν να ξέρετε τι είναι επανάσταση για να βγάλετε τα σωστά συμπεράσματα για το σήμερα, για την ζωή σας.

¨Όμως κάθε κοινωνική επανάσταση δίνει απάντηση στο ερώτημα:  ποια τάξη θα είναι στην εξουσία;

Η επανάσταση είναι το όχημα για να προχωρήσει η κοινωνία μπροστά.

Οι επαναστάτες του 1821 λέγανε «φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους».  Δεν το έλεγαν για τους ξένους αλλά για τους ¨Έλληνες. Σήμερα προσκυνημένοι είναι αυτοί  που στηρίζουν Ε.Ε, ΝΑΤΟ, ΔΝΤ, την κοινωνία του κέρδους. ¨Όλοι αυτοί που μας λένε πως στη ζωή μας πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί, πως εδώ είναι «ο θάνατός σου η ζωή μου», πως πρέπει να ζήσουμε με ψίχουλα για να θησαυρίζουν  τα ντόπια και ξένα μονοπώλια.

Οργανώστε τον αγώνα σας για τα δικαιώματά σας, διαβάστε και μάθετε την αληθινή ιστορία του λαού και του τόπου σας!!

                                                             ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΚΙ

                                   Ο Πρόεδρος

                           Μαντζουράτος Δημήτρης

 

          Η Γενική Γραμματέας    

             Ποταμιάνου Σοφία

Αργοστόλι  23-3-2018

 

best of network

σχετικά άρθρα

Πίνακες: Οι εκπαιδευτικοί που μετατάσσονται σε θέσεις διοικητικών υπαλλήλων
Πίνακες: Οι εκπαιδευτικοί που μετατάσσονται σε θέσεις διοικητικών υπαλλήλων

Στο ΦΕΚ δημοσιεύθηκαν τα ονόματα των 159 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δυετεροβάθμιας Εκπαίδευσης που θα μεταταχθούν σε διοικητικές...

Πίνακες: Οι εκπαιδευτικοί που μετατάσσονται σε θέσεις διοικητικών υπαλλήλων
Ποτάμι για Συμφωνία των Πρεσπών: Ψηφίζουμε κατά συνείδηση
Ποτάμι για Συμφωνία των Πρεσπών: Ψηφίζουμε κατά συνείδηση
Αναλυτικά η απόφαση - "Το πρόβλημα με την πΓΔΜ πρέπει να λυθεί και η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστήσει στο άνοιγμα της ευρωπαϊκής οδού για τη...
Ποτάμι για Συμφωνία των Πρεσπών: Ψηφίζουμε κατά συνείδηση