Αίτημα: Αναλογική αναμοριοδότηση των σχολείων ΔΕ της Λήμνου
Eκπαιδευτικοί των σχολείων ΔΕ του Μούδρου Λήμνου

 Με θλίψη και απογοήτευση πληροφορηθήκαμε την πρόσφατη πρόταση που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Παιδείας, το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017, σύμφωνα με την οποία στη Β΄Λέσβου δίνονται 12 μόρια στα σχολεία Β/θμιας Εκπ/σης του Μούδρου, 12 μόρια στο Γυμνάσιο Λιβαδοχωρίου και 11 μόρια στα σχολεία της Μύρινας, ανατρέποντας τις μέχρι σήμερα δίκαιες διαφορές που ίσχυαν τηρουμένων των αναλογιών της κάθε περιοχής. Η απογοήτευσή μας γίνεται ακόμα μεγαλύτερη καθώς γνωρίζουμε ότι από την  προηγούμενη  σχολική  χρονιά,  η ΕΛΜΕ Λήμνου – Αγίου Ευστρατίου  είχε υποβάλει ανάλογη πρόταση  (αρ. πρωτ. 3/15-02-2017)  σχετικά  με  το  ζήτημα της κατάταξης  των σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε κατηγορίες μετάθεσης – μοριοδότησης, η οποία είχε γίνει αποδεκτή από το ΠΥΣΔΕ Λέσβου και είχε αποσταλεί  στο Υπουργείο Παιδείας, γεγονός που δείχνει ότι οι ίδιοι οι συνάδελφοί μας δε δείχνουν να αναγνωρίζουν ούτε τη δυσκολία της περιοχής ούτε τις διαφοροποιήσεις που υφίστανται μεταξύ των σχολείων του Μούδρου, του Λιβαδοχωρίου και της Μύρινας.

Αισθανόμαστε ότι η αδικία που μεθοδεύεται σε βάρος των εκπαιδευτικών του Μούδρου είναι μεγάλη και πασιφανής.

 • Η απόστασή του από τη Μύρινα κάνει το καθημερινό κόστος μετακίνησης των εκπαιδευτικών πραγματικά δυσβάσταχτο.
 • Οι κίνδυνοι που διατρέχουμε καθημερινά κατά τη μετακίνηση είναι πολλοί.
 • Καθίσταται αναγκαίο οι εκπαιδευτικοί να διαθέτουμε μέσο μετακίνησης, αφού είμαστε νομάδες της εκπαίδευσης και μετακινούμαστε συνεχώς από σχολείο σε σχολείο, γεγονός που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τον ατομικό προϋπολογισμό.
 • Οι συνθήκες διαβίωσης των εκπαιδευτικών που επιλέγουν ως τόπο διαμονής τους το Μούδρο είναι δύσκολες.
 • Η καθημερινότητα όλων μας καθίσταται δυσχερής, αφού τα τελευταία χρόνια ο τόπος απογυμνώνεται από κάθε είδους δημόσιες ή ιδιωτικές υπηρεσίες.
 • Τα σχολεία είναι μικρά και η οργανικότητα των εκπαιδευτικών απειλείται κάθε χρόνο, καθώς κρίνονται υπεράριθμοι, παρόλο που εξυπηρετούν όλα τα σχολεία της περιοχής και καλύπτουν πλήρως το ωράριό τους.
 • Η ανάληψη 10 και 12 διαφορετικών διδακτικών αντικειμένων είναι το σύνηθες κι όχι μεμονωμένο φαινόμενο.
 • Επίσης, η 30ωρη παραμονή στο σχολείο, που με τρόμο αντιμετώπισαν μετά την πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργού οι εκπαιδευτικοί των αστικών και ημιαστικών περιοχών, στο Μούδρο είναι απαράβατος κανόνας, καθώς όλοι οι εκπαιδευτικοί τηρούν το ωράριο 8.00-14.00, αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα μεμονωμένης μετακίνησής τους.

Θεωρούμε ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στη Λήμνο και γνωρίζουν την καθημερινότητά μας θα έπρεπε να αντιλαμβάνονται το μέγεθος της αδικίας της εξίσωσης του Μούδρου με το Λιβαδοχώρι, καθώς και της μείωσης της απόστασης των μορίων του με τη Μύρινα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι αποφεύγουν την περιοχή με κάθε δυνατό τρόπο, και επιλέγουν την άνετη καθημερινότητα των σχολείων της πρωτεύουσας. Ο μόνος μέχρι στιγμής λόγος που ο Μούδρος είχε κάποια ζήτηση στις προτιμήσεις τοποθέτησης των εκπαιδευτικών ήταν τα δύο μόρια με τα οποία ενισχυόταν και αυτό ήταν και η ηθική μας ανταμοιβή για όσα προσφέρουμε στην περιοχή με υπερβάλλοντα ζήλο όλοι όσοι συνειδητά υπηρετούμε εκεί.

Ζητάμε τα προβλήματά μας να γίνουν κατανοητά  και να ισχύσει η κατ΄αναλογία μοριοδότηση για τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας της Λήμνου , δηλαδή η απόδοση 12 μορίων στα σχολεία του Μούδρου, 11 στο Λιβαδοχώρι και 10 στην πρωτεύουσα του νησιού, τη Μύρινα, ώστε να υπάρχει ένα αίσθημα δικαίου.

Οφείλουμε να αναφέρουμε ότι η προηγούμενη ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου προσπάθησε για δικούς της αδιευκρίνιστους λόγους να φιμώσει την αντίδραση μας, όταν έγινε η τότε δική της πρόταση με κείμενο που είχε προωθήσει στα σχολεία και ελπίζουμε ότι το νεοσυσταθέν Διοικητικό Συμβούλιο θα αντιληφθεί το δίκαιο αίτημά μας, καθώς γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια τη ιδιαιτερότητα της περιοχής.

Ελπίζοντας στην ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματός μας.

 

Οι υπογράφοντες εκπαιδευτικοί των σχολείων Β/θμιας Εκπ/σης του Μούδρου.

 

 1. Πορφύρης Χαράλαμπος
 2. Καραγιάννης Στυλιανός
 3. Χαραλαμπίδης Αναστάσιος
 4. Βαρελτζή Μαρία
 5. Πολυμένη Ελένη
 6. Μπούκαρη Θεοδώρα
 7. Χατζή Σταματία
 8. Τσιόγκα Ελένη
 9. Λασκαρέλιας Βασίλειος
 10. Μακροστέργιου Βαϊα-Μαρία
 11. Σλημιστινός Ορέστης
 12. Λυμπέρη Θεοδώρα
 13. Κάπαλη Σοφία
 14. Πανταζής Γεώργιος
 15. Γρηγορίου Δημήτριος
 16. Κωνσταντινίδης Σάββας
 17. Χυδήρογλου Δημήτριος
 18. Φωκάς Δημήτριος
 19. Μέρμηγκα Χρυσούλα
 20. Κουκούδα Βαϊα
 21. Μπλέτσα Ευσταθία
 22. Τζελέπη Ελένη
 23. Λαγάκη Ελένη
 24. Βράνα Τριανταφυλλιά
 25. Παπαπαναγιώτου Μαρία
 26. Τζίμα Ευφραξούδα

Χατζηαβραμίδης Αναστάσιος

best of network

σχετικά άρθρα

Φίλης: Σημίτης, Καραμανλής, Παπανδρέου να πουν την αλήθεια για το ονοματολογικό
Φίλης: Σημίτης, Καραμανλής, Παπανδρέου να πουν την αλήθεια για το ονοματολογικό

Κάλεσμα στα πολιτικά πρόσωπα που έχουν εμπλακεί στη διαπραγμάτευση του ονοματολογικού της πΓΔΜ και ειδικά προς τους Κώστα Καραμανλή, Κώστα Σημίτη,...

Φίλης: Σημίτης, Καραμανλής, Παπανδρέου να πουν την αλήθεια για το ονοματολογικό