Thumbnail
Β ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας

Πριν μερικές μέρες κατατέθηκε από τον υπουργό κ. Φίλη τροπολογία που περιλαμβάνει και αλλαγές στον τρόπο επιλογής των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η τροπολογία αυτή ψηφίσθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων σε ένα νομοσχέδιο που έχει τίτλο: «Βοσκήσιμες γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις».

Υπενθυμίζουμε ότι η επιλογή των Διευθυντών Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τον Νόμο 4327/15 που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο, θα γινόταν με βάση αξιολογικό πίνακα που θα περιείχε το ποσοστό των ψήφων των Διευθυντών των Σχολείων (σε μόρια) καθώς επίσης και σταθερά μόρια από τα προσόντα και την προϋπηρεσία των υποψηφίων. Ήταν ουσιαστικά μια αντίστοιχη διαδικασία με αυτή που έγινε για την επιλογή των Διευθυντών των Σχολείων.

Μάλιστα στην αιτιολογική έκθεση του Νόμου 4327 αναφέρονταν τα εξής: «Τα στελέχη εκπαίδευσης που αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης έχουν ως κύρια αποστολή να συντονίζουν και να διευκολύνουν το εκπαιδευτικό και διοικητικό έργο που επιτελείται … Οι παραπάνω προϋποθέσεις δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθούν εάν συντρέχουν ή όχι στη διάρκεια μιας ολιγόλεπτης συνέντευξης, η οποία στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον για την επιλογή “ημετέρων” της εκάστοτε εξουσίας. Γι’ αυτόν τον λόγο, η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων αποσύρει τη διαδικασία της συνέντευξης».

 

Σήμερα επτά μήνες μετά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επαναφέρει τη συνέντευξη την οποία η ίδια κατάργησε επειδή χρησιμοποιούνταν για την επιλογή «ημετέρων».

 

Επιπλέον:

  • Η συγκρότηση των συμβουλίων επιλογής γίνεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης.
  • Το συμβούλιο θα παίρνει συνέντευξη από τον υποψήφιο και θα συνεκτιμά (γενικά και αορίστως) προσόντα και ικανότητες.
  • Καταργείται η διάταξη που προέβλεπε πως υποψήφιος που θα πάρει λιγότερο από 20% των ψήφων των διευθυντών, θα αποκλειόταν από την διαδικασία.

Είναι προφανές ότι μετά τους Περιφερειακούς Διευθυντές έχουμε μια προσπάθεια να κατέβει ο κομματικός έλεγχος ακόμη πιο χαμηλά. Η επιλογή, να υπάρχει και συνέντευξη από συμβούλιο που θα ορίσει ουσιαστικά ο Περιφερειακός Διευθυντής, μας γυρίζει στο παρελθόν. Η τακτική που ακολουθείται δεν αφήνει αμφιβολίες για τον επιδιωκόμενο στόχο.

 

Το ΔΣ της Β’ ΕΛΜΕ Αιτ/νίας καταγγέλλει τη συνεχιζόμενη προσπάθεια κομματικοποίησης της Δημόσιας Εκπαίδευσης και απαιτεί την άμεση κατάργηση όλων αυτών των «άλλων διατάξεων» από το νόμο για... τα Βοσκοτόπια.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ - Ενεργοποιήστε την επιταγή κατάρτισης και ξεκινήστε τώρα επιλέγοντας το ΕΚΕΚ ATHENA (ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ!)

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 4/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

idiotikiekpaideusi.jpg
Καταγγελίες τις ΟΙΕΛΕ για παραβιάσεις στα ιδιωτικά σχολεία φέρνει στη Βουλή η Κυριακή Μάλαμα
Η βουλευτής Χαλκιδικής ζητά από το Υπουργείο Παιδείας να ελέγξει τις πρακτικές που ακυρώνουν τη μισθολογική εξέλιξη παλαιών εκπαιδευτικών μέσω...
Καταγγελίες τις ΟΙΕΛΕ για παραβιάσεις στα ιδιωτικά σχολεία φέρνει στη Βουλή η Κυριακή Μάλαμα
limeniko.jpg
Συναγερμός στη Γλυφάδα: Αγνοείται 74χρονη κολυμβήτρια στη θαλάσσια περιοχή «Αστέρια»
Πλωτά και εναέρια μέσα του Λιμενικού στην επιχείρηση εντοπισμού – Δύσκολες συνθήκες λόγω των ισχυρών ανέμων στην περιοχή
Συναγερμός στη Γλυφάδα: Αγνοείται 74χρονη κολυμβήτρια στη θαλάσσια περιοχή «Αστέρια»
gates.jpg
Καταγγελία-σοκ: Συμμορία ανηλίκων βασανίζει και σκοτώνει γάτες στον Άγιο Δημήτριο
Οι κραυγές των ζώων ξυπνούν τις γειτονιές – Ανάστατοι οι κάτοικοι: «Ακούγονται ουρλιαχτά τα βράδια – Βρίσκουμε συνεχώς πτώματα»
Καταγγελία-σοκ: Συμμορία ανηλίκων βασανίζει και σκοτώνει γάτες στον Άγιο Δημήτριο