ΕΛΜΕ Ευρυτανίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, επισκέφθηκε τον Δ/ντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού κ. Δημητρίου για δεύτερη φορά, σήμερα  Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη.

Το θέμα της επίσκεψης ήταν το φλέγον πρόβλημα των κενών στο νομό μας και οι παρενέργειες που αυτό δημιουργεί με τη σειρά του, στους αποσπασμένους συναδέλφους που δεσμεύονται με απόφαση του Δ/ντή της ΔΔΕ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αναλάβουν υπηρεσία στις καινούριες θέσεις τους.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, το Δ.Σ.  εξέφρασε την εντονότατη διαμαρτυρία του για τη μη αποδέσμευση των αποσπασμένων εκπαιδευτικών, γεγονός το οποίο δημιουργεί δισεπίλυτα προβλήματα τόσο στους ίδιους όσο και στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων του νομού. Εξηγήσαμε στον Δ/ντή ΔΔΕ ότι δεν είναι δυνατόν η λειτουργία των σχολείων να στηρίζεται στην παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και εν τέλει στην παραβίαση της ίδιας της λογικής. Δεν μπορεί οι συνάδελφοι που έχουν πάρει απόσπαση εδώ και ένα μήνα να παραμένουν ακόμη δέσμιοι τόσο εξαιτίας της καθυστέρησης και της ολιγωρίας που επιδεικνύει το ΥΠ.Π.Ε.Θ. όσο και των εμμονών και της προσήλωσης του Δ/ντή ΔΔΕ στο γράμμα του νόμου. Δεν μπορεί οι συνάδελφοι να παραμένουν μετέωροι ανάμεσα στην Ευρυτανία και την περιοχή απόσπασης τους, με όποιο κόστος σε οικογενειακό, οικονομικό, κοινωνικό αλλά και υπηρεσιακό επίπεδο, για να εμφανιστεί μια πλαστή και ψευδής εικόνα ότι τα κενά είναι λιγότερα από τα πραγματικά. Δεδομένου δε ότι με τον ερχομό των 20 πρώτων  αναπληρωτών που τοποθετήθηκαν   στο νομό, ( γεγονός όχι άσχετο με την κινητοποίηση της ΕΛΜΕ και τις πιέσεις που άσκησε τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο ) καλύπτονται όλες οι βασικές ειδικότητες και στελεχώνονται ικανοποιητικά οι σχολικές μονάδες..

Απαιτήσαμε την άμεση κάλυψη των κενών που απομένουν με Αναπληρωτές Καθηγητές και την άμεση αποδέσμευση όλων των συναδέλφων χωρίς προαπαιτούμενα και δεσμεύσεις. Θεωρούμε ότι πρέπει σήμερα κιόλας να αποδεσμευτούν όλοι. Η συνέχιση της ομηρίας των συναδέλφων και μάλιστα χωρίς  να υπάρχει αντικειμενική βάση,  αποτελεί δείγμα αυταρχισμού και στείρας διοίκησης προσκολλημένης στο γράμμα του νόμου, γεγονός που μας παραπέμπει σε παλιότερες αυταρχικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις στις οποίες μας είχε συνηθίσει προηγούμενος Δ/ντής.

Ο Δ/ντής της ΔΔΕ, κ. Δημητρίου, επέμεινε στην άποψή του και δήλωσε ενώπιον όλων ότι με τον ερχομό των αναπληρωτών της Β΄ φάσης, που σύμφωνα με αυτόν θα γίνει πολύ σύντομα, θα αποδεσμευθούν όλοι, ανεξαρτήτως αριθμού και ειδικότητας.

Το Δ.Σ. χωρίς να έχει ικανοποιηθεί για τις απαντήσεις που έλαβε, ξεκαθάρισε στον ΔΔΕ ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή πλέον αυτή η αντιμετώπιση και η διαχείριση του προβλήματος εκ μέρους του. Το Δ.Σ. θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις του για την άμεση και γρήγορη επίλυση του προβλήματος.

Στο πλαίσιο αυτό καλούμε όλους του συναδέλφους του νομού να βρίσκονται σε εγρήγορση και ετοιμότητα, ώστε να προβούμε στις αναγκαίες μαζικές παρεμβάσεις. Είναι πλέον προφανές ότι στην καινούρια ζοφερή, δυστυχώς,  πραγματικότητα στο χώρο της εκπαίδευσης, ο μόνος δρόμος για την διαφύλαξη των  δικαιωμάτων μας, είναι η συσπείρωση γύρω από το Σωματείο και η συλλογική πάλη.

Σήμερα δυστυχώς χρειάζεται  να δίνουμε μάχες ακόμη και για τα αυτονόητα. Για  αυτό όλοι μαζί σαν μια γροθιά να αποτρέψουμε τον παραλογισμό και να υπερασπίσουμε το δίκιο και την λογική. Να υπερασπίσουμε την λειτουργία του Δημόσιου Σχολείου που το υπονομεύουν και το διαλύουν οι  πολιτικές των κυβερνήσεων που είτε με το μπλε, είτε με το πράσινο είτε εσχάτως και με το ροζ κοστούμι, υποτάσσουν τα πάντα στη λογική του κόστους και επιχειρούν να φορτώσουν τις δικές τους ευθύνες στον εκπαιδευτικό που δίνει τη μάχη  μέσα σε αντίξοες και δύσκολες συνθήκες για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην μόρφωση των παιδιών του λαού.

Ο Πρόεδρος                     Η  Γ. Γραμματέας

Μαστροκώστας Κώστας                 Πανοπούλου Φωτεινή

ΕΛΜΕ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

Καρπενήσι 36100