Απεργία 21ης Οκτωβρίου: Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Εκπαίδευση 0

Σοφία Ζαχαράκη: «Κάποιοι επενδύουν να γίνει Παρίσι η Αθήνα - Δεν πιστεύω στα κλειστά σχολεία»

Η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Η Υπουργός Παιδείας μίλησε λίγες ώρες πριν το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, απαντώντας σε φοιτητές, εκπαιδευτικούς και γονείς για τις υποδομές, τη χρηματοδότηση και τις καταγγελίες περί καταστολής

Σε κλίμα έντασης, λίγες μόνο ώρες πριν από το μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια, η Υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1. 

Εκεί, είχε την ευκαιρία να απαντήσει απευθείας τόσο σε φοιτητές όσο και σε εκπροσώπους των εκπαιδευτικών και των γονέων, απαντώντας στις αιτιάσεις περί υποχρηματοδότησης και καταστολής. Από την πρώτη στιγμή, η κυρία Ζαχαράκη θέλησε να ξεκαθαρίσει τη θέση της απέναντι στις μαθητικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις, τονίζοντας «χαίρομαι που υπάρχει έτσι αυτό το δυναμικό κομμάτι, γιατί η αλήθεια είναι ότι πολλά ακούγονται. Εγώ καταγράφω πράγματα και επίσης θεωρώ ιδιαίτερα υγιές ότι υπάρχει ένα κλίμα καταγραφής ζητημάτων και είναι ανοιχτά τα κανάλια της επικοινωνίας. 

Εγώ δεν πιστεύω, η αλήθεια είναι, ούτε σε κλειστά σχολεία και δεν θεωρώ ότι η λύση είναι η κατάληψη. Είναι όμως ένα ισχυρό μήνυμα το να μπορέσουν να καταγραφούν όλα αυτά τα οποία τίθενται».

«Είναι παλιά τα κτίρια, αλλά τρέχει το μεγαλύτερο κύμα επενδύσεων»

Απαντώντας στις καταγγελίες του φοιτητή Κώστα Τσικουδάκη για τις ανεπαρκείς υποδομές του ΕΚΠΑ, η Υπουργός παραδέχτηκε το πρόβλημα, στρέφοντας όμως το βλέμμα στις λύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με την ίδια, «προφανώς δέχομαι ότι όταν έχουμε τόσο πολυετή θέματα, ούτε σε ένα βράδυ θα λυθούν. Είναι καλό όμως να μπαίνουν οι βάσεις της επίλυσης. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη -και θα είναι το μεγαλύτερο κομμάτι επενδύσεων- ένα μεγάλο κύμα επενδύσεων για να μπορέσουν να ξαναφτιαχτούν ή να ανακαινιστούν κτίρια, γιατί πράγματι ο Άρης έχει δίκιο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, «έχουμε εντάξει πάνω από 133 εκατομμύρια, και 24 εκατομμύρια από αυτά είναι για το ΕΚΠΑ για να μπορέσουν να γίνουν μόνο συντηρήσεις κτιρίων. Επίσης, τρέχουν αυτή τη στιγμή τα μεγάλα έργα ΣΔΙΤ που ξεπερνούν τα 733 εκατομμύρια για εστίες σε όλη την Ελλάδα».

«Δεν πρέπει να μηδενίζουμε την προσπάθεια», είπε για το στεγαστικό

Όσον αφορά το φλέγον ζήτημα της φοιτητικής στέγασης, η κυρία Ζαχαράκη υπερασπίστηκε το ισχύον καθεστώς επιδομάτων, απαντώντας «το φοιτητικό επίδομα στέγασης, το οποίο δεν θεωρώ ότι είναι ανεπαρκές, το να παίρνεις 1.500€ όταν σπουδάζεις στα μεγάλα κεντρικά πανεπιστήμια και 2.000€ ή 2.500€ αν συγκατοικείς στα μεγάλα περιφερειακά πανεπιστήμια...».

Παράλληλα, τόνισε τη μεγάλη αύξηση στην κρατική ενίσχυση για τη σίτιση, λέγοντας «έχει αξία να ξέρει αυτή τη στιγμή ο Άρης και κάθε παιδί ότι από τα 50 εκατομμύρια τα οποία έδινε το κράτος στο Υπουργείο Παιδείας ανεβαίνει κατά 30 εκατομμύρια», για να συμπληρώσει «ελάτε να τα αξιολογήσουμε αν είναι επαρκή, αλλά δεν πρέπει να μηδενίζουμε την προσπάθεια».

«Κάποιοι -ελπίζω λίγοι- επενδύουν στο να γίνει η Αθήνα Παρίσι»

Απέναντι στις έντονες διαμαρτυρίες του Ηλία Πατίδη από την ΟΛΜΕ για τους μισθούς και την υποχρηματοδότηση, η Υπουργός επισήμανε «ελπίζω πραγματικά αυτή τη στιγμή οι συνάδελφοί μας οι οποίοι έχουν διοριστεί τα τελευταία χρόνια, από το 2019 και μετά, να έχουν μια διαφορετική άποψη, ότι δεν έχει γίνει τίποτα, όταν έχουν διοριστεί πάνω από 53.000 μόνιμοι εκπαιδευτικοί».

Σχετικά με το θέμα των σχολικών κτιρίων και το πρόσφατο περιστατικό με την έκλυση οσμής στη Γκράβα, η κυρία Ζαχαράκη έσπευσε να καθησυχάσει τους γονείς, βασιζόμενη στα πορίσματα. «Σίγουρα να ξέρουν οι γονείς -γιατί εδώ πέρα έχουμε ευθύνη απέναντι στα παιδιά, στους εκπαιδευτικούς και σε όλους όσοι είναι στη σχολική κοινότητα 4.000 παιδιών- ότι δεν υπάρχει διαρροή σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη. Η ασφάλεια των εκπαιδευτικών και των παιδιών είναι το νούμερο ένα».

Απαντώντας στις αιχμές ότι το πρόγραμμα ανακαινίσεων «Μαριέττα Γιαννάκου» είναι ανεπαρκές, υποστήριξε πως «έχουμε πετύχει ως κυβέρνηση και τη συνέργεια με τις τράπεζες», σημειώνοντας πως 2.000 σχολεία θα ανακαινιστούν συνολικά.

Η συζήτηση «άναψε» όταν ο εκπρόσωπος της ΟΛΜΕ έθεσε ζήτημα καταστολής των μαθητικών κινητοποιήσεων, με την Υπουργό να απαντά «ποια κυβέρνηση έφερε τη διάταξη πριν από λίγες μέρες για να μην υπάρχει αυτόφωρο μέσα στις σχολικές αίθουσες;».

Λίγο πριν το τέλος της συνέντευξης, η κυρία Ζαχαράκη έστειλε το δικό της μήνυμα για την ημέρα: «Κάποιοι -ελπίζω λίγοι- επενδύουν στο να γίνει η Αθήνα Παρίσι. Αυτό είναι το ζητούμενο σήμερα. Δεν μπορούν να μην είναι ανοιχτά σχολεία σήμερα, δεν επιτρέπονται οι πολυήμερες καταλήψεις», ενώ κατέληξε «εγώ δεν θέλω αντιπαράθεση. Είναι υποχρέωσή μου στο λίγο καιρό που έχω στη θητεία μου να παραδώσω καλύτερη την κατάσταση από αυτήν που παραλάβαμε. Και βέβαια εδώ είμαστε και λογοδοτούμε».

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Κλειστά σχολεία για έως και έξι ημέρες πριν την 28η Οκτωβρίου

Παιδικός καρκίνος: Ο κανόνας «των τριών» που μπορεί να σώσει ζωές

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

εκπαίδευση