Στην κάλυψη εξόδων διανυκτέρευσης μελών των επιτροπών αξιολόγησης των μη κρατικών πανεπιστημίων κατευθύνεται ποσό ύψους 11.000 ευρώ, σύμφωνα με απόφαση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), η οποία αναρτήθηκε στη Διαύγεια.
Η απόφαση αφοράσ τις μετακινήσεις των μελών των Ειδικών Επιτροπών Αξιολόγησης και Πιστοποίησης (ΕΕΑΠ) των Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΝΠΠΕ), που έχουν προγραμματιστεί για το χρονικό διάστημα από 11 έως 19 Οκτωβρίου 2026.
Πρόκειται για τις επιτροπές που συνδέονται με τη διαδικασία αξιολόγησης των μη κρατικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, στο πλαίσιο του θεσμικού καθεστώτος λειτουργίας των παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα.
Πού κατευθύνονται τα 11.000 ευρώ
Σύμφωνα με το περιεχόμενο της απόφασης, η ΕΘΑΑΕ προχωρά σε ανακατανομή πιστώσεων ύψους 11.000 ευρώ, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι για τις διανυκτερεύσεις των μελών των επιτροπών κατά τις προβλεπόμενες μετακινήσεις τους.
Το ποσό αφορά συγκεκριμένα δαπάνες διαμονής και όχι αμοιβές των μελών των επιτροπών, όπως προκύπτει από τον δηλωμένο σκοπό της απόφασης.
Η μεταφορά των πιστώσεων πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της Αρχής για το 2026, με στόχο την επάρκεια των διαθέσιμων κονδυλίων για τις συγκεκριμένες ανάγκες.
Στο πλαίσιο της αξιολόγησης των μη κρατικών πανεπιστημίων
Η απόφαση παραπέμπει στο νομοθετικό πλαίσιο του ν. 5094/2024, που ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα.
Παράλληλα, γίνεται αναφορά στην απόφαση για τη διαδικασία ελέγχου των προϋποθέσεων λειτουργίας των Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και τη σύσταση ειδικών επιτροπών αξιολόγησης από εμπειρογνώμονες.
Η κάλυψη των εξόδων διανυκτέρευσης συνδέεται, επομένως, με τις μετακινήσεις των μελών των αρμόδιων επιτροπών στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας.
Τι προβλέπει η απόφαση της ΕΘΑΑΕ
Η σχετική απόφαση υπογράφεται από τη γενική διευθύντρια της ΕΘΑΑΕ, Χριστίνα Μπέστα, και προβλέπει τη μεταφορά ποσού 11.000 ευρώ μεταξύ πιστώσεων του προϋπολογισμού της Αρχής.
Όπως επισημαίνεται στο έγγραφο, η μεταφορά κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια των σχετικών πιστώσεων.
Σημειώνεται ότι η απόφαση αφορά τη διάθεση προϋπολογισμένων πόρων για έξοδα διανυκτέρευσης και δεν αποτελεί απολογισμό δαπανών που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.
Η απόφαση