«Το Σχολείο που Θέλουμε» στην 90η ΔΕΘ: Βραβεύσεις Μαθητών, Τεχνολογία και 72 Βιωματικές Δράσεις
Ένα σύγχρονο, βιωματικό και συμπεριληπτικό εκπαιδευτικό περιβάλλον παρουσιάζεται στο περίπτερο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στην 90η Διοργάνωση της ΔΕΘ. Τα εγκαίνια ανέλαβε η Υπουργός Σοφία Ζαχαράκη και επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Με σύνθημα «Από τον μαθητή του σήμερα στον πολίτη του αύριο», το περίπτερο φιλοξενεί συνολικά 72 δράσεις από σχολεία, συνδυάζοντας την τεχνολογία, τις τέχνες, τον αθλητισμό και τη φιλαναγνωσία.
Διεθνείς βραβεύσεις μαθητών
Στο πλαίσιο των εγκαινίων, η Υπουργός Παιδείας βράβευσε δύο μαθητικές ομάδες για τις διακρίσεις τους στο εξωτερικό:
- Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης: Κατάκτηση της 2ης θέσης και του αργυρού μεταλλίου στο Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα Πετοσφαίρισης στην Κίνα (Ιούλιος 2026).
- Πειραματικό ΓΕΛ Πανεπιστημίου Μακεδονίας: Κατάκτηση της 2ης θέσης στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Μαθητικής και Νεανικής Επιχειρηματικότητας JA Europe Gen-E 2026 στη Ρίγα της Λετονίας.
Οι βασικοί πυλώνες του περιπτέρου
- Ψηφιακός Μετασχηματισμός & STEM: Παρουσίαση εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), ρομποτικής, Εικονικής/Επαυξημένης Πραγματικότητας (VR/AR) και του Ψηφιακού Φροντιστηρίου. Αναφέρθηκε η τοποθέτηση 36.264 διαδραστικών συστημάτων, 117.000 σετ ρομποτικής και η επένδυση 20 εκατ. ευρώ για εργαστήρια Φυσικών Επιστημών σε 1.500 Γυμνάσια.
- Μαθητική Φωνή & Media Lab: Διεξαγωγή αγώνων ρητορικής (debate) για το νέο Εθνικό Απολυτήριο, καθώς και εργαστήρια παραγωγής podcasts και βίντεο με εστίαση στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης.
- Ενίσχυση Φιλαναγνωσίας: Προβολή του πολλαπλού βιβλίου και του δικτύου σχολικών βιβλιοθηκών (252 νέες, 400 αναβαθμισμένες), καθώς και της ελληνοϊαπωνικής δράσης «Βιβλία που Ενώνουν».
- Τέχνες, Αθλητισμός & Περιβάλλον: Ζωντανή φιλοτέχνηση τοιχογραφίας από το Καλλιτεχνικό Σχολείο, παρουσίαση νέων μουσικών οργάνων και αθλητικού εξοπλισμού, καθώς και βιώσιμες εφαρμογές σχολικών κήπων.
Οι δηλώσεις της Υπουργού:
«Στη ΔΕΘ δεν παρουσιάζουμε μια μακέτα του σχολείου του μέλλοντος. Δημιουργούμε ένα σχολείο ζωντανό, γεμάτο παιδιά, ιδέες, βιβλία, μουσική, τεχνολογία, άθληση και δημιουργία. Έχει ιδιαίτερη αξία ότι 72 δράσεις παρουσιάζονται από τα ίδια τα σχολεία. Τα παιδιά συζητούν για το νέο σχολείο μέσα από ζωντανούς αγώνες ρητορικής, δημιουργούν το δικό τους περιεχόμενο στο Media Lab, ανακαλύπτουν ξανά τη χαρά της ανάγνωσης, πειραματίζονται, κατασκευάζουν και προτείνουν λύσεις.
Το Σάββατο είχα τη χαρά να βραβεύσω δύο μαθητικές ομάδες που μας έκαναν υπερήφανους: την ομάδα πετοσφαίρισης αγοριών του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης, που κατέκτησε τη δεύτερη θέση και το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα Πετοσφαίρισης στην Κίνα, και το Πειραματικό Γενικό Λύκειο Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που κατέκτησε τη δεύτερη θέση στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Μαθητικής και Νεανικής Επιχειρηματικότητας JA Europe Gen-E 2026 στη Ρίγα της Λετονίας.
Από τον αθλητισμό έως την επιχειρηματικότητα, οι μαθητές μας δείχνουν τι μπορούν να πετύχουν όταν έχουν χώρο να συνεργάζονται, να δημιουργούν, να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και να δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους.
Η παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο περίπτερό μας αναδεικνύει τη σταθερή προτεραιότητα της Κυβέρνησης στην Παιδεία και στη νέα γενιά. Επενδύουμε σε καλύτερες υποδομές, σύγχρονο εξοπλισμό, νέο εκπαιδευτικό περιεχόμενο και ουσιαστική στήριξη των εκπαιδευτικών μας. Η πιο συμβολική εικόνα είναι ο τοίχος που ζωγραφίζουν τα ίδια τα παιδιά. Εκεί αποτυπώνουν το σχολείο που ονειρεύονται: ένα σχολείο που τα ακούει, τα εμπνέει, αναγνωρίζει τις διαφορετικές κλίσεις τους και δίνει τα εργαλεία για να δημιουργήσουν το μέλλον τους.
Δική μας ευθύνη είναι αυτό το όνειρο να γίνεται καθημερινή πραγματικότητα σε κάθε σχολείο της χώρας.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρο Κόπτση, καθώς και τους συνεργάτες μας για την πολύμηνη προετοιμασία της άρτιας παρουσίας μας στην 90η ΔΕΘ. Το σχολείο του μέλλοντος δεν είναι μια υπόσχεση για το αύριο. Το χτίζουμε σήμερα. Από τον μαθητή του σήμερα στον πολίτη του αύριο. Από το περίπτερο στην τάξη. Από την ιδέα στην πράξη».