Νέα εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα ήρθαν στο φως στην καρδιά της σύγχρονης Σμύρνης, προσφέροντας στους αρχαιολόγους νέα στοιχεία για την ιστορία της πόλης κατά την Ύστερη Αρχαιότητα.
Στις ανασκαφές στην αρχαία αγορά εντοπίστηκαν τρία δωμάτια του 5ου και 6ου αιώνα μ.Χ., δύο με ψηφιδωτά δάπεδα και ένα με μαρμάρινο δάπεδο. Παράλληλα, αποκαλύφθηκαν τοιχογραφίες που δεν είχαν καταγραφεί ξανά στην περιοχή, ενώ οι χώροι παρουσιάζουν ομοιότητες με τις περίφημες Κατοικίες των Βράχων στην αρχαία Έφεσο.
Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι τα νέα ευρήματα μπορούν να φωτίσουν τον τρόπο με τον οποίο μεταμορφώθηκε η Σμύρνη μετά τον 4ο αιώνα, σε μια περίοδο μεγάλων αλλαγών στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και την εξάπλωση του Χριστιανισμού.
Το υδραγωγείο που μετέφερε νερό για αιώνες
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ανακάλυψη τμήματος ρωμαϊκού υδραγωγείου, το οποίο εκτιμάται ότι χρησιμοποιούνταν για σχεδόν 2.000 χρόνια.
Μέχρι σήμερα οι αρχαιολόγοι έχουν εντοπίσει περίπου 150 μέτρα του καναλιού, το οποίο μετέφερε νερό από πηγές προς την αγορά της αρχαίας Σμύρνης. Η ακριβής πηγή του νερού δεν έχει ακόμη εντοπιστεί, με τους ερευνητές να εξετάζουν την περιοχή κοντά στα Λουτρά Namazgah και το Τζαμί Kurşunlu.
Τα ευρήματα δίνουν έτσι μια νέα εικόνα για την καθημερινή ζωή, την οργάνωση και τις υποδομές της αρχαίας πόλης, αποκαλύπτοντας κομμάτια της ιστορίας της Σμύρνης που παρέμεναν κρυμμένα για αιώνες.