ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Το πρόγραμμα έχει τίτλο «Ειδική και Συμπεριληπτική Εκπαίδευση» και στοχεύει στην κατάρτιση Ειδικών Παιδαγωγών Νηπιαγωγών ΠΕ61 και Δασκάλων ΠΕ71

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ενέκρινε την ίδρυση και λειτουργία του Διεπιστημονικού Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών με τίτλο «Ειδική και Συμπεριληπτική Εκπαίδευση» (Special and Inclusive Education). Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών και το Τμήμα Ψυχολογίας της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου.

Το νέο Τμήμα θα λειτουργήσει στις εγκαταστάσεις της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών στην πόλη της Φλώρινας, ενώ τη διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη του αναλαμβάνει το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης ως επισπεύδον Τμήμα.

Το Διεπιστημονικό Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών «Ειδική και Συμπεριληπτική Εκπαίδευση» απονέμει ενιαίο Πτυχίο που περιλαμβάνει δύο κατευθύνσεις:

  1. Κατεύθυνση Νηπιαγωγών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης
  2. Κατεύθυνση Δασκάλων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Το αντικείμενο του προγράμματος αφορά στην εκπαίδευση και κατάρτιση επιστημόνων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης (Ειδικών Παιδαγωγών Νηπιαγωγών ΠΕ61 και Δασκάλων ΠΕ71) που θα στελεχώσουν τις εκπαιδευτικές δομές Γενικής και Ειδικής Αγωγής στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με σαφώς προσδιορισμένα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα. Σύμφωνα με το ΦΕΚ ίδρυσης, το ΔΠΠΣ συνδέεται με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, τις πολιτικές συμπερίληψης και τις στρατηγικές για την εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς. 

Η διάρθρωση του προγράμματος

Η χρονική διάρκεια φοίτησης για την απονομή του τίτλου σπουδών ορίζεται σε 8 ακαδημαϊκά εξάμηνα, ενώ ο συνολικός αριθμός των πιστωτικών μονάδων που απαιτούνται για την απονομή του τίτλου σπουδών ανέρχεται σε 240 ECTS.

Στα δύο τελευταία εξάμηνα των σπουδών οι φοιτητές συμμετέχουν υποχρεωτικά στο πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης, το οποίο λαμβάνει χώρα σε σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή σε φορείς ενισχύοντας την καλλιέργεια της εφαρμοσμένης γνώσης στην Ειδική και Συμπεριληπτική Εκπαίδευση.

Οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να εκπονήσουν πτυχιακή εργασία επί ερευνητικού θέματος, η οποία είναι προαιρετική και όχι υποχρεωτική και ισοδυναμεί συνολικά με 16 Πιστωτικές Μονάδες (ECTS).

Αναλυτικά το ΦΕΚ ίδρυσης του νέου προπτυχιακού προγράμματος «Ειδική και Συμπεριληπτική Εκπαίδευση».

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Σκάει στην Εκπαίδευση νέα μεγάλη "Βόμβα" για Ιταλικό Πανεπιστήμιο

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανελλαδικές εξετάσεις
Πανελλαδικές εξετάσεις 2026: Οι εκτιμήσεις και απαντήσεις για τα θέματα των Λατινικών
Πανελλαδικές εξετάσεις 2026: Στο alfavita οι πρώτες εκτιμήσεις και λύσεις για τα Λατινικά
Πανελλαδικές εξετάσεις 2026: Οι εκτιμήσεις και απαντήσεις για τα θέματα των Λατινικών