Θύελλα στη Θεσσαλονίκη για τα πειθαρχικά σε εκπαιδευτικούς – «Δεν θα μας λυγίσουν»
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης: Καταγγελίες για «πολιτικές διώξεις» εκπαιδευτικών

Σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης και με αιχμές κατά της διοίκησης της εκπαίδευσης, η Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης καταγγέλλει «πολιτικές και εκδικητικές διώξεις» σε βάρος συνδικαλιστικών στελεχών και εκπαιδευτικών, κάνοντας λόγο για προσπάθεια τρομοκράτησης όσων αντιδρούν στην κυβερνητική εκπαιδευτική πολιτική και στις εξετάσεις PISA.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΛΜΕ, η παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης ήταν «μαζική και δυναμική», με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών σωματείων και συλλόγων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν να τεθούν στο αρχείο οι πειθαρχικές διώξεις κατά της γραμματέα και μελών της Ε’ ΕΛΜΕ-Θ, καταγγέλλοντας «αυταρχικές και ρεβανσιστικές πρακτικές».

«Η επιχείρηση τρομοκράτησης δεν θα περάσει», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η ΕΛΜΕ, ενώ σε άλλο σημείο κάνει λόγο για «ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης» και «στοχοποίηση του σωματείου για την αγωνιστική του στάση».

Στο επίκεντρο της σύγκρουσης βρίσκονται οι εξετάσεις PISA στο 6ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης, με την ΕΛΜΕ να υποστηρίζει ότι οι διώξεις σχετίζονται με τη στάση εκπαιδευτικών και μαθητών απέναντι στη διεξαγωγή τους. Παράλληλα, καταγγέλλονται πιέσεις, απειλές και παράτυπες διαδικασίες σε βάρος εκπαιδευτικών που – όπως αναφέρεται – υλοποιούσαν αποφάσεις συνδικαλιστικών οργάνων.

«Κάτω τα χέρια από τα σωματεία και τους εκπαιδευτικούς που αγωνίζονται», τονίζει η ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι περισσότεροι από 1.700 εκπαιδευτικοί, καθώς και δεκάδες γονείς, έχουν ήδη εκφράσει την αλληλεγγύη τους στους διωκόμενους συναδέλφους.

εκπαιδευση

Η ανακοίνωση της Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

ΜΑΖΙΚΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΗ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΛΜΕ ΣΕΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΤΗΝ Ε ΕΛΜΕ-Θ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΠΑΝΤΟΥ, ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!

 ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΟΙ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΛΜΕ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΤΗΝ Ε ΕΛΜΕ-Θ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ 

Μαζική και δυναμική ήταν η  συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 21/5 στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσ/νίκης που οργανώθηκε από όλες τις ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης  και Συλλόγους Π.Ε. για τις πειθαρχικές διώξεις της γραμματέα της Ε ΕΛΜΕ και μελών της ΕΛΜΕ. Οι εκπαιδευτικοί  δώσαμε την απάντησή μας για τις απαράδεκτες, αυταρχικές, ρεβανσιστικές και εκδικητικές διώξεις που κινεί η Διεύθυνση, η διοίκηση και η παραδιοίκηση. Συνεχίζουμε τον αγώνα για να μπουν στο αρχείο οι πειθαρχικές διώξεις!

Για μια ακόμη φορά ο Διευθυντής εκπαίδευσης, όπως το συνηθίζει σε όλες τις διαμαρτυρίες των σωματείων μας, ήταν απών. Επέλεξε να αποφύγει την κατακραυγή των εκπαιδευτικών για την απαράδεκτη στάση του, να διεκπεραιώνει  την αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης, να συντάσσεται με την παραδιοίκηση της κυβερνητικής παράταξης, την ΔΑΚΕ και να προχωρεί σε μεθοδευμένες διώξεις εκπαιδευτικών που στόχο έχουν το χτύπημα του σωματείου, της Ε ΕΛΜΕ.

Η επιλογή της φυγής του δεν είναι τυχαία! Είναι μέρος του μηχανισμού της εκπαιδευτικής ιεραρχίας που προωθούν τα αντιεκπαιδευτικά σχέδια της κυβέρνησης διάλυσης του δημόσιου σχολείου. Τα στοιχεία για τη στάση του είναι αποκαλυπτικά: Αρνήθηκε τη μονιμοποίηση των νεοδιόριστών. Δεν έστειλε τα απαραίτητα στοιχεία στο εφετείο για να προχωρήσουν οι προσφυγές των νεοδιορίστων, για νη μη δικαιωθούν, όπως γίνεται σε άλλες Διευθύνσεις και να είναι σε ομηρία οι συνάδελφοι. Οι εξυπηρετήσεις και τα ρουσφέτια εκπαιδευτικών γίνονται σε όλες τις κατηγορίες των τοποθετήσεων με πιο χαρακτηριστικές τις μετακινήσεις από μακρινά σε κοντινά σχολεία, τη διαχείριση των υπεραριθμιών χωρίς ενιαίο τρόπο, τις αδικίες στις τοποθετήσεις των αναπληρωτών, κ.ά.

Οι εκπρόσωποι των ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ, η γραμματέας της Ε ΕΛΜΕ, καθώς και συνάδελφοι, κατήγγειλαν    το κλίμα τρομοκράτησης που προωθείται από ΥΠΑΙΘΑ και από τον ίδιο το διευθυντή εκπαίδευσης, τη διοίκηση και παραδιοίκηση και επισημάνθηκαν οι ιδιαίτερες και προσωπικές ευθύνες του Διευθυντή σχετικά με τις διώξεις και τα πειθαρχικά για τις εξετάσεις PISA του 2025.  Η προϊσταμένη εκπαιδευτικών θεμάτων, η οποία θεσμικά τον αντικαθιστά, αλλά και ουσιαστικά, όπως διαφαίνεται από τα έγγραφα της Διεύθυνσης που έρχονται στα σχολεία, υπογραμμένα από την ίδια, στα πρότυπα του Διευθυντή, αρνήθηκε να πάρει θέση.  

Επισημάναμε ότι η  διευθύντρια του 6ου Γυμνασίου Σταυρούπολης, από το οποίο διώκονται οι δύο συνάδελφοι, επιχείρησε εν κρυπτώ να διεξάγει τις εξετάσεις PISA. Χωρίς καμία ενημέρωση στο σύλλογο καθηγητών, στους μαθητές και τους γονείς τους, όπως ήταν υποχρεωμένη να κάνει. Χωρίς να σεβαστεί την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μαθητών να μην πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις και ενώ γνωρίζει ότι οι εξετάσεις δεν έγιναν με παρέμβαση των ίδιων των μαθητών. Και ενώ είναι αυτή που διατάραξε την εκπαιδευτική διαδικασία, καμία προανακριτική, ανακριτική και άλλη διαδικασία κινήθηκε εναντίον της, όπως πληροφορηθήκαμε. Συγκαταλέγεται στους Διευθυντές «των αρίστων» που επιβραβεύτηκαν με άριστα 20 στη συνέντευξη στις κρίσεις διευθυντών σχολείων από το συμβούλιο κρίσεων, το κομματικά ελεγχόμενο από τη ΔΑΚΕ.       

Κατήγγειλαν τον ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης, ο οποίος εμφανίστηκε στο σχολείο την ίδια ημέρα που δεν πραγματοποιήθηκαν οι εξετάσεις PISA και γνωρίζει ότι αυτό έγινε με παρέμβαση των ίδιων των μαθητών, για να εγκαλέσει τους εκπαιδευτικούς, να εκτοξεύσει απειλές ότι “οι εκπαιδευτικοί πρέπει να κάνουν ό,τι λέει το Υπουργείο” και ότι “όποιος δεν θέλει να υπακούσει, δεν έχει δουλειά στο δημόσιο”. Στράφηκε κατά της γραμματέα, η οποία βρισκόταν στο σχολείο που υπηρετεί, και ενημέρωσε τους συναδέλφους, όπως όφειλε,  καθώς και κατά του προέδρου της Ε ΕΛΜΕ που επίσης επισκέφθηκε το σχολείο για συνδικαλιστική ενημέρωση και παραβρέθηκε στο 6ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης

Η νέα επιχείρηση αυταρχισμού της Διεύθυνσης Δυτικής Θεσ/νίκης παίρνει χαρακτήρα και εκδικητικής μανίας, καθώς διοίκηση και παραδιοίκηση της κυβερνητικής παράταξης από κοινού έχουν επιτεθεί ξανά με διώξεις στο σωματείο μας και στα μέλη του, σε βάρος του προεδρείου της Ε ΕΛΜΕ-Θ (πρόεδρο, αντιπρόεδρο, γραμματέα) και μέλος της ΕΛΜΕ για να στηριχθεί ο διαγραμμένος από την ΕΛΜΕ Βαϊτσίδης. Επισημαίνουμε, επίσης,  ότι η ΕΛΜΕ έχει καταγγείλει το Διευθυντή για προνομιακή μεταχείριση εκπαιδευτικών που αντί να υπηρετούν σε μακρινά σχολεία μετακινήθηκαν σε κοντινά. Μάλιστα μία από αυτούς, η οποία και κατέθεσε στις διαδικασίες προανάκρισης για τους διωκόμενους, αντί να υπηρετεί στο ΓΕΛ Ρεντίνας που ήταν η αρχική της τοποθέτηση, με προσωπική του απόφαση παράτυπα την μετακίνησε στο 6ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης, ενώ καταγγέλθηκε και γιατί ως πρόεδρος του συμβουλίου κρίσεων πριμοδότησε με 20αρια μέλη της ΔΑΚΕ για να γίνουν Διευθυντές σχολείων.

Ο ΔΔΕ καταγγέλθηκε από τα μέλη των ΕΛΜΕ ότι για να στηρίξει τις πολιτικές διώξεις κατά μελών της Ε ΕΛΜΕ-Θ ακολουθεί παράτυπες διαδικασίες. Χωρίς να έχει τεκμηριώσει καμία κατηγορία εναντίον τους και ενώ καλέστηκαν να καταθέσουν ως μάρτυρες για τα γεγονότα, βρίσκονται ως κατηγορούμενοι, όπως συνέβη με το συνάδελφο από το Γυμνάσιο Αρέθουσας που καλέστηκε ως μάρτυρας και παραπέμφθηκε στο επόμενο πειθαρχικό συμβούλιο. Δεν του δόθηκε η δυνατότητα να προτείνει μάρτυρες να καταθέσουν, να συμβουλευτεί δικηγόρο, να ετοιμάσει την απολογία του, καθώς και να ζητήσει την παρέμβαση της ΕΛΜΕ, της ΟΛΜΕ και της ΑΔΕΔΥ, των οποίων αποφάσεις υλοποίησε.

Η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε και με τα άλλα δύο μέλη της ΕΛΜΕ οι οποίοι κλήθηκαν να καταθέσουν ως μάρτυρες. Στην υπόθεση του 6ου Γυμνασίου Σταυρούπολης κατέθεσε ως μάρτυρας και ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χρήστος Ζαγανίδης, επειδή την ημέρα των εξετάσεων ήταν στο συγκεκριμένο σχολείο. Στην παράσταση διαμαρτυρίας στη διεύθυνση ο πρόεδρος κατέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία ότι κανένα μέλος της ΕΛΜΕ και του συλλόγου διδασκόντων δε δημιούργησαν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου, καθώς και ότι είναι υποχρέωση όλων των μελών της ΕΛΜΕ να ενημερώνουν τους γονείς για τα οποιαδήποτε προβλήματα των σχολείων και της παιδείας.

Δεν μπορεί να διώκονται εκπαιδευτικοί ότι δεν προάγουν «τους σκοπούς και τους στόχους της εκπαίδευσης», όπως οι συνάδελφοι του 6ου Γυμνασίου Σταυρούπολης, με προσχηματικές αναπόδεικτες επισημάνσεις εναντίον τους ότι δεν διαπαιδαγωγούν αντίστοιχα τους μαθητές. Δεν μπορεί να διώκονται συνάδελφοι για τις ανακοινώσεις της ΕΛΜΕ, οι οποίες θεωρούνται «διαφημιστικό υλικό» και ότι έχουν σκοπό «τον προσηλυτισμό», ενώ είναι η ίδια η Διεύθυνση που επιδίδεται σε προπαγάνδιση κάθε είδους ιδιωτικού φορέα με αντίστοιχα υλικά που αποστέλλει στα σχολεία, ιδιαίτερα ιδιωτικών σχολείων. Δεν μπορεί να τους προσάπτουν ψευδεπίγραφες κατηγορίες για «αναξιοπρεπή, ανάρμοστη και ανάξια συμπεριφορά», μια κατηγορία για πάσα χρήση κατά των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία όχι μόνο είναι έωλη γιατί δεν υπήρξε αντίστοιχη παραβίαση, αλλά και επειδή ο ίδιος ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας προβλέπει ότι τα παραπάνω «παραπτώματα» δεν ισχύουν για λόγους συνδικαλιστικής δράσης.  Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Οι διώξεις κατά των μελών της Ε ΕΛΜΕ-Θ παίρνουν χαρακτηριστικά πολιτικής στοχοποίησης της  Ε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης για την αγωνιστική της δράση. Πρόκειται για καθαρά πολιτική δίωξη των ίδιων των σωματείων μας, καθώς διώκονται συνάδελφοι επειδή υλοποίησαν αποφάσεις της ΕΛΜΕ, της ΟΛΜΕ, και της ΑΔΕΔΥ που στις ανακοινώσεις τους αναδεικνύουν τις συνέπειες των εξετάσεων PISA για το δημόσιο σχολείο, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

  • Να σταματήσουν τώρα οι διώξεις κατά της γραμματέα της ΕΛΜΕ Σοφία Στεφανίδου και του μέλους της ΕΛΜΕ από το 6ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης και να παρθούν πίσω τα πειθαρχικά
  • Ανάκληση της απαράδεκτης, παράτυπης και άδικης παραπομπής στο πειθαρχικό συμβούλιο του συναδέλφου του Γυμνασίου Αρέθουσας
  • Να σταματήσει η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, οι διώξεις και τα πειθαρχικά παντού
  • Να καταργηθεί και να μην εφαρμοστεί το νέο πειθαρχικό τερατούργημα

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΤΗΝ Ε ΕΛΜΕ-Θ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ

Απέναντι στην ακαμψία και τον αυταρχισμό του υπουργείου και των μηχανισμών του και της ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης, το εκπαιδευτικό κίνημα θα απαντήσει αγωνιστικά. Η αλληλεγγύη και οι αγώνες είναι τα όπλα μας. Ήδη είναι πολύ περισσότεροι από χίλιοι επτακόσιοι εκπαιδευτικοί όσοι μέχρι στιγμής έχουν υπογράψει το ψήφισμα αλληλεγγύης, στήριξης των διωκόμενων και απαίτησης να σταματήσουν οι διώξεις και οι υποθέσεις να μπουν στο αρχείο. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι, επίσης, ότι συνυπογράφουν το αίτημα 107 γονείς του 6ου Γυμνασίου Σταυρούπολης! Είναι δεκάδες τα αντίστοιχα ψηφίσματα των ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ. Τις επόμενες ημέρες ετοιμάζουμε γλέντι στήριξης και αλληλεγγύης για τους διωκόμενους συνολικά στην ΕΛΜΕ από διεύθυνση, διοίκηση και παραδιοίκηση.   

Η επιχείρηση τρομοκράτησης όσων δε συμφωνούν με την αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης,  δεν θα περάσει! Δεν πρόκειται να μας κλείσουν το στόμα! Κάτω τα χέρια από τα σωματεία, την Ε ΕΛΜΕ και τους εκπαιδευτικούς που αγωνίζονται!

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ, ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΜΑΣ. ΔΕ ΘΑ ΜΑΣ ΛΥΓΙΣΟΥΝ!

                                                                                  Για το Δ.Σ.

                                                                                                

                              Ο πρόεδρος                                                             Η γραμματέας

                             Χρήστος Ζαγανίδης                                                   Σοφία Στεφανίδου

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας
Καρδίτσα: Μαθητές ταξίδεψαν σε Τουρκία και Ιταλία με «όχημα» τη μουσική
Ο μαθητές από το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας ταξίδεψαν σε Κωνσταντινούπολη και Potenza στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ για τη...
Καρδίτσα: Μαθητές ταξίδεψαν σε Τουρκία και Ιταλία με «όχημα» τη μουσική
Μαθητές από την Κέρκυρα
«Φρουρίου Μυστικά… μ’ ένα κλικ!»: Μαθητές δημιούργησαν διαδραστικό παιχνίδι εξερεύνησης
Μια πρωτότυπη εκπαιδευτική δράση από το 4ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Κέρκυρας – «Αθηναγόρειο»
«Φρουρίου Μυστικά… μ’ ένα κλικ!»: Μαθητές δημιούργησαν διαδραστικό παιχνίδι εξερεύνησης
Φυσική στα αγγλικά: Καινοτόμο μάθημα για τους Νόμους του Νεύτωνα σε Γυμνάσιο της Χαλκίδας
Φυσική στα αγγλικά: Καινοτόμο μάθημα για τους Νόμους του Νεύτωνα σε Γυμνάσιο της Χαλκίδας
2ο Γυμνάσιο Χαλκίδας: Όταν η Φυσική συναντά την Αγγλική Γλώσσα στην τάξη
Φυσική στα αγγλικά: Καινοτόμο μάθημα για τους Νόμους του Νεύτωνα σε Γυμνάσιο της Χαλκίδας