scholarship
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Υποτροφίες του ΙΚΥ για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό - Ποιοι εκπαιδευτικοί μπορούν να κάνουν αίτηση

Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών προκηρύσσει έξι υποτροφίες με διαγωνισμό, σε πτυχιούχους Ανωτάτων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της Ελλάδας οι οποίοι νομιμοποιούνται να εργασθούν ως εκπαιδευτικοί στην Πρωτοβάθμια ή στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ή σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι υποτροφίες χορηγούνται για μεταπτυχιακές σπουδές (Master) κατά το ακαδημαϊκό έτος 2026-2027, σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα των Παιδαγωγικών Επιστημών και προσφέρονται από τα έσοδα του «Θεοδωρίδειου Κληροδοτήματος Εκπαιδευτικών».

Οι υποτροφίες χορηγούνται μόνο για μεταπτυχιακές σπουδές πλήρους και τακτικής φοίτησης, ενώ αιτήσεις για σπουδές εξ αποστάσεως ή μερικής παρακολούθησης δεν είναι επιλέξιμες.

Το ύψος της υποτροφίας

Η διάρκεια της υποτροφίας ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε 24 διαδοχικούς μήνες, ενώ το ποσό της υποτροφίας ανέρχεται μηνιαίως στο ακαθάριστο ποσό των 1.500 ευρώ.

Επίσης, στους υποτρόφους θα καταβληθεί κατ΄ αποκοπή ακαθάριστο ποσό για έξοδα πρώτης εγκατάστασης στο εξωτερικό, ύψους 1.000 ευρώ

Σημειώνεται ότι η υποτροφία δεν καλύπτει τυχόν δίδακτρα.

Ο διαγωνισμός

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στα γραφεία του ΙΚΥ τη Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2026 και ώρα 10:00 το πρωί. 

Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει γραπτή εξέταση στην ύλη του τομέα των Παιδαγωγικών Επιστημών, ενώ η εξεταστέα ύλη περιλαμβάνεται αναλυτικά στο παράρτημα της προκήρυξης.

Υποτροφία

Δικαιούχοι

Προκειμένου να συμμετάσχουν στις εξετάσεις, οι υποψήφιοι θα πρέπει να:

  1. Διαθέτουν ελληνικό Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.
  2. Είναι πτυχιούχοι Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας με βαθμό πτυχίου τουλάχιστον «Λίαν Καλώς» (6,50 και άνω).
  3. Κατά το φορολογικό έτος 2024, οι άγαμοι υποψήφιοι είχαν φορολογητέο εισόδημα που δεν υπερβαίνει το ποσό των 16.000 ευρώ. Επί εγγάμων υποψηφίων το φορολογητέο εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 32.000 ευρώ. Σε περίπτωση που υποψήφιος είναι εξαρτώμενο μέλος, το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 32.000 ευρώ.
  4. Δεν έλαβαν, δεν λαμβάνουν και δεν θα λάβουν για το χρονικό διάστημα της υποτροφίας, οποιαδήποτε άλλη υποτροφία από δημόσια, ιδιωτική, ευρωπαϊκή ή διεθνή πηγή συμπεριλαμβανομένων των κληροδοτημάτων που διαχειρίζεται το ΙΚΥ ή τρίτοι.
  5. Σε περίπτωση που έλαβαν οποτεδήποτε άλλη υποτροφία του ΙΚΥ, έχουν εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις τους από την αιτία αυτή.
  6. Δεν κατέχουν άλλο μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών και δεν είναι εγγεγραμμένοι σε άλλο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
  7. Έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές υποχρεώσεις τους πριν την έναρξη της υποτροφίας ή έχουν νόμιμα απαλλαγεί από αυτές ή έχουν τύχει αναβολής κατάταξης, ο χρόνος της οποίας επαρκεί για το πλήρες διάστημα της υποτροφίας και την ολοκλήρωση των σπουδών.

Υποβολή αιτήσεων 

Οι αιτήσεις των υποψηφίων, συνοδευόμενες από τα απαραίτητα δικαιολογητικά, υποβάλλονται στο ΙΚΥ ηλεκτρονικά, στη διεύθυνση [email protected].

Οι αιτήσεις υποβάλλονται έως τη Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2026.

Αναλυτικά η προκήρυξη για τις υποτροφίες που χορηγεί το ΙΚΥ σε εκπαιδευτικούς

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κόντρα μεταξύ Ζωής Κωνσταντοπούλου και Παπαχλιμίτζου
Κόντρα Κωνσταντοπούλου – Παπαχλιμίντζου: «Ήσασταν στο γραφείο Μητσοτάκη» – «Με θέλετε κομπάρσο στο TikTok»
Άγρια αντιπαράθεση για την άρση ασυλίας της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας και αναφορές στο παρελθόν του δημοσιογράφου
Κόντρα Κωνσταντοπούλου – Παπαχλιμίντζου: «Ήσασταν στο γραφείο Μητσοτάκη» – «Με θέλετε κομπάρσο στο TikTok»
Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας «ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΗΧΩΡΙΔΗ
Βραβείο εξαίρετης πανεπιστημιακής διδασκαλίας «Στέλιος Πηχωρίδης» στον Π. Τσακαλίδη
Ο Παναγιώτης Τσακαλίδης είναι πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών της Σχολής Θετικών και...
Βραβείο εξαίρετης πανεπιστημιακής διδασκαλίας «Στέλιος Πηχωρίδης» στον Π. Τσακαλίδη