Σε μια κρίσιμη καμπή για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, ο ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ προχώρησε στην ανάρτηση του περιεχομένου 230 νέων σχολικών βιβλίων στην ψηφιακή βιβλιοθήκη «Μελίσπη». Παρά τις προσδοκίες για έναν εκπαιδευτικό πλουραλισμό, η επίσημη λίστα των εγκεκριμένων πονημάτων αποκαλύπτει μια σημαντική αναντιστοιχία ανάμεσα στους στόχους και την πραγματικότητα, με τον όρο «πολλαπλό βιβλίο» να αμφισβητείται στην πράξη.
Η νέα βιβλιοθήκη φιλοξενεί συνολικά 30.683 ψηφιακά μαθησιακά αντικείμενα, προσφέροντας στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές πρόσβαση σε διαδραστικό υλικό, όπως βίντεο, προσομοιώσεις και χάρτες. Η διαδικασία επιλογής των διδακτικών πακέτων από τις σχολικές μονάδες θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας «Ορφέας», ενώ το υλικό που θα επιλεγεί προορίζεται να φτάσει στα χέρια των μαθητών κατά το σχολικό έτος 2027-2028.
Τα βιβλία διατίθενται προς το παρόν σε μορφή PDF, με την προοπτική να εμπλουτιστούν σύντομα με εκδόσεις ePUB και Interactive PDF. Η αναζήτηση γίνεται με δυναμικά φίλτρα ανά βαθμίδα, τάξη και γνωστικό αντικείμενο, διευκολύνοντας την περιήγηση στον μεγάλο όγκο του υλικού.
Δείτε ΕΔΩ το περιεχόμενο των νέων βιβλίων
Παρά τον διακηρυγμένο στόχο για ευελιξία, η ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι η πολλαπλότητα είναι συχνά τυπική. Ενώ σε «κεντρικά» μαθήματα όπως η Χημεία Α' Λυκείου ή η Γεωλογία Α' Γυμνασίου υπάρχουν έως και 5 επιλογές, σε άλλα βασικά μαθήματα η επιλογή είναι ανύπαρκτη.
Κυριαρχία του «1 βιβλίου»: Μαθήματα όπως η Ιστορία (Α' και Β' Γυμνασίου), η Βιολογία (Α' Λυκείου) και η Φυσική Αγωγή σε όλες τις βαθμίδες, διαθέτουν μόνο ένα εγκεκριμένο βιβλίο.
Περιορισμένος Ανταγωνισμός: Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι εκπαιδευτικοί καλούνται να διαλέξουν ανάμεσα σε μόλις 2 ή 3 βιβλία, τα οποία συχνά προέρχονται από μια κλειστή ομάδα εκδοτών, περιορίζοντας την ποικιλία των διδακτικών προσεγγίσεων.
Παραδοχή Ζαχαράκη για την έλλειψη πληρότητας
Η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, σε πρόσφατες δηλώσεις της παραδέχθηκε με ειλικρίνεια πως το εγχείρημα αντιμετωπίζει δυσκολίες. Απαντώντας σε ερωτήματα για τον χαμηλό μέσο όρο βιβλίων ανά τάξη (1,24), σημείωσε ότι «πραγματικά δεν υπάρχει πληρότητα σε όλα τα βιβλία».
Η υπουργός απέδωσε την κατάσταση στη δυσκολία συγγραφής νέου υλικού και στην εξεύρεση κατάλληλων συγγραφικών ομάδων, τονίζοντας ότι προτεραιότητα του υπουργείου παραμένει η ποιότητα και η εγκυρότητα του περιεχομένου έναντι της ποσότητας.
Παρατάσεις στο Λύκειο και επιστροφή κονδυλίων
Η περιορισμένη συμμετοχή εκδοτών οδήγησε το Υπουργείο σε πολύμηνες παρατάσεις για τα βιβλία της Β' και Γ' Λυκείου, με τις νέες προθεσμίες να εκτείνονται έως τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο του 2026 αντίστοιχα.
Την ίδια στιγμή, το ΙΕΠ καλείται να επιστρέψει στην Τράπεζα της Ελλάδος το ποσό των 1,8 εκατομμυρίων ευρώ. Η επιστροφή αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι για 42 τίτλους βιβλίων δεν υποβλήθηκε καμία πρόταση συγγραφής, αφήνοντας ακάλυπτα σημαντικά γνωστικά αντικείμενα και στερώντας από τη μεταρρύθμιση μέρος της δυναμικής της.
Συνοπτικός πίνακας διαθεσιμότητας ανά βαθμίδα
| Βαθμίδα | Μαθήματα με 1 βιβλίο (Ενδεικτικά) | Μαθήματα με 4+ βιβλία (Ενδεικτικά) |
| Δημοτικό | Φυσική Αγωγή, Μαθηματικά (Γ'-ΣΤ') | Γλώσσα (Β'-ΣΤ'), Θρησκευτικά (Γ') |
| Γυμνάσιο | Ιστορία (Α'-Β'), Μουσική, Τεχνολογία | Νεοελληνική Λογοτεχνία, Γεωγραφία |
| Α' Λυκείου | Αρχαία Ελληνικά, Βιολογία | Χημεία, Άλγεβρα, Γεωμετρία |
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Γιατί τα παράθυρα στις σχολικές αίθουσες μπαίνουν αριστερά των μαθητών
Βασίλης Γκουζέλος