Στο επίκεντρο δημόσιου διαλόγου βρίσκεται η υπόθεση που αφορά το Southeastern College και τις καταγγελίες φοιτητών, με τον δικηγόρο Γιώργο Κουντούρη, ο οποίος εκπροσωπεί ομάδα σπουδαστών που έχουν προσφύγει νομικά κατά του ιδρύματος, να τοποθετείται σε συνέντευξή του στο Mega και να αναφέρεται εκτενώς τόσο στη λειτουργία του κολλεγίου όσο και στο ζήτημα των τίτλων σπουδών.
Ο κ. Κουντούρης υποστήριξε ότι, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται από το υπουργείο Παιδείας, «το πτυχίο που έδειξε ο υφυπουργός είναι άκυρο», ενώ παράλληλα περιέγραψε πρακτικές που, όπως ανέφερε, αποδίδονται στο συγκεκριμένο ίδρυμα, κάνοντας λόγο για υποσχέσεις προς φοιτητές που περιλάμβαναν επαγγελματικές και διοικητικές διευκολύνσεις.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αυτό το κολλέγιο περιέργως κατάφερνε μέσα στην πορεία των χρόνων να ανανεώνει την ήδη παυθείσα άδειά του. Δηλαδή λειτουργούσε τρία χρόνια, παυόταν. Ξαναέπαιρνε άδεια υπό άλλη οικονομική μορφή».
Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, ο ίδιος σημείωσε «έταζε λαγούς με πετραχήλια», αναφερόμενος – όπως είπε – σε υποσχέσεις για πτυχία φαρμακευτικής με αναγνώριση από το υπουργείο Παιδείας και δυνατότητα επαγγελματικής αποκατάστασης, όπως άδεια φαρμακείου στην Ελλάδα.
Ο δικηγόρος αναφέρθηκε επίσης στη διοικητική και ακαδημαϊκή δομή του κολλεγίου, λέγοντας ότι σε αυτή εμπλέκονταν πρόσωπα με ισχυρή παρουσία στον χώρο της εκπαίδευσης, επισημαίνοντας ότι ένας εκ των ιδιοκτητών «ήταν ο διευθυντής του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος». Παράλληλα υποστήριξε ότι το ίδρυμα λειτουργούσε έως και το 2025, όταν – όπως ανέφερε – «σφραγίστηκε μετά από την αγωγή των φοιτητών», ενώ έκανε λόγο και για δίδακτρα που έφταναν περίπου τα 13.000 ευρώ ετησίως.
Αναφερόμενος στο πτυχίο που παρουσίασε ο Μακάριος Λαζαρίδης, ο κ. Κουντούρης παρουσίασε βεβαίωση του υπουργείου Παιδείας και δήλωσε ότι το συγκεκριμένο ίδρυμα «δεν μπορούσε να δώσει όχι πτυχίο, αλλά ούτε καν βεβαίωση παρακολούθησης προγραμμάτων». Συμπλήρωσε: «Δεν ξέρω τι έδωσε ο κύριος Λαζαρίδης. Ξέρω ότι οποιοσδήποτε μπορούσε να αντιληφθεί ότι αυτή η ποιότητα σπουδών δεν ήταν στα μέτρα της αριστείας. Αν αυτή είναι η αριστεία, τότε η μετριότητα ντρέπεται».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι με τέτοιο τίτλο σπουδών δεν θα ήταν δυνατός διορισμός ως μετακλητός υπάλληλος, καθώς – όπως ανέφερε – απαιτείται υποχρεωτικά πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για θέσεις ειδικών συνεργατών ή επιστημόνων.
Τέλος, αναφερόμενος στους οκτώ φοιτητές φαρμακευτικής που εκπροσωπεί, σημείωσε ότι «όχι μόνο δεν αναγνωρίζεται» το πτυχίο τους, αλλά – όπως είπε – είχαν λάβει διαβεβαιώσεις ότι θα αποκτούσαν επαγγελματικά δικαιώματα για άνοιγμα φαρμακείου στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι «πείστηκαν από τις διαφημίσεις». Κατά τον ίδιο, το κολλέγιο παρείχε επίσης «και αναβολή στρατού, και μια θέση μετακλητού».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Γιατί τα παράθυρα στις σχολικές αίθουσες μπαίνουν αριστερά των μαθητών
Κοκκινάκη Υπατία